Gen Z:s toppönskemål på jobbet? En bra chef

En bra chef ligger i topp när Generation Z får önska vad de mest vill ha ut av jobbet. Och för den chefen gäller det att ha stenkoll på vad den unga generationen värdesätter. Annars är de snara med att byta arbetsplats.

Ledarskap
Publicerad
Gen Z vill ha en bra chef. Collage: Anna Harvard

Sträck på dig, chefen.

Du har alla möjligheter att imponera på unga Generation Z, som enligt siffror från SCB består av omkring två miljoner personer i Sverige.

Hanna Eriksson. Foto: Mattias Bardå

Vad man kan konstatera är att de har vuxit upp med en orolig omvärld och värdesätter trygghet högt, enligt en artikel i Dagens Nyheter.

Vilket stämmer överens med vad Chef skrivit om de unga i arbetslivet.

”Det är viktigt med fast inkomst, man vill kunna köpa sin lägenhet och känna sig trygg. De är dessutom rädda för att bli utbrända”, säger Hanna Eriksson, hr-chef på rekryteringsbolaget TB Group där många anställda tillhör Gen Z, i en tidigare intervju på chef.se.

Gen Z vill dessutom veta vad de får ut av jobbet, menar Katarina Graffman, doktor i antropologi, i DN.

Hon har i ett forskningsprojekt bland annat undersökt vad de unga värdesätter när de söker nya tjänster.

Jobbannonser som var populära hos Gen Z var de som listade vad arbetstagaren får ut av jobbet, exempelvis coachning och olika förmåner som gymkort.

Gen Z efterfrågar även kompetensutveckling och fortbildning på arbetsplatsen, vilket hänger ihop med att de är mer individualistiska, menar Katarina Graffman.

”De vill ha något som är stimulerande, utvecklande, många utvecklingssamtal och bekräftelse på att de gör bra saker. Men det är svårt att generalisera”, säger hon i DN.

De vill dessutom tjäna pengar, och det ska gå snabbt.

Ett ännu hetare önskemål än hög lön?

Det är en bra chef.

Något som framgår av rapporten ”Kompetensjakten – om framtidens kompetensförsörjning” (Kairos Future, 2024).

”För arbetsgivare och chefer är det viktigt att titta på hur unga upplever meningsfullhet, delaktighet och påverkan på jobbet.” 

Charlotte Valleskog, chefspsykolog på Feelgood

Topp tre vad som kännetecknar en bra chef för Generation Z är en ledare som är inlyssnande, uppmuntrande, rak i kommunikationen, och ger tydlig och konstruktiv återkoppling på medarbetarens arbetsuppgifter, framgår av rapporten.

Det ständiga önskemålet som framkommer om coachning, utveckling och feedback kan ha en helt naturlig förklaring.

”Gen Z har väldigt mycket press på sig och är otroligt rädda för att misslyckas”, säger Hanna Eriksson på TB Group till Chef.

Gen Z i arbetslivet

Topp tre önskemål på jobbet för Generation Z:

1. Bra chef.

2. Hög lön.

3. Bra arbetstider.

Topp tre vad som kännetecknar en bra chef för Generation Z:

1. Är lyssnande och uppmuntrande.

2. Är rak i kommunikationen.

3. Ger tydlig och konstruktiv återkoppling på medarbetarens arbetsuppgifter.

Källa: Rapporten ”Kompetensjakten – om framtidens kompetensförsörjning” (Kairos Future, 2024). Studiens slutsatser bygger på omvärldsanalys, research, och en enkätundersökning som har besvarats av cirka 7 000 svenskar.

Enligt Feelgoods Jobbhälsorapport 2024 har medarbetare under 30 år dubbelt så ofta upprepad frånvaro på grund av sjukdom, jämfört med sina äldre kollegor.

Charlotte Valleskog.

Orsakerna till den upprepade korttidsfrånvaron hos Gen Z är dessutom svåra att förklara.

”Det handlar mycket om den press och stress i livet som unga upplever enligt flera mätningar. Det kan handla om psykisk ohälsa som ser ut att öka”, kommenterar Charlotte Valleskog, chefspsykolog på Feelgood.

”För arbetsgivare och chefer är det viktigt att titta på hur unga upplever meningsfullhet, delaktighet och påverkan på jobbet – det vet vi är en helt central friskfaktor och den har inte unga i samma utsträckning”, tillägger hon.

Samtidigt är de unga arbetstagarna bra på att ifrågasätta auktoriteter och tänka kritiskt jämfört med tidigare generationer, menar Andreas Bergh, docent i nationalekonomi vid Lunds universitet.

”Jag tänker att det kan vara bra att experimentera med hur man kan organisera arbetet. Låter man människor vara på olika sätt får man en bra mix av anställda”, säger Andreas Bergh i DN.

Vilket kan vara relevant för chefen att ha i åtanke, om denne fortfarande vill ligga högt i kurs.

Närmare hälften (47 procent) i den unga generationen uppger nämligen att de är mer villiga i dag än innan 2020 att se sig om efter nya jobb om de inte trivs på sin nuvarande arbetsplats, enligt en undersökning från Compass Group.

”Gen Z har väldigt mycket press på sig och är otroligt rädda för att misslyckas.”

Hanna Eriksson, hr-chef på rekryteringsbolaget TB Group

6 råd för att leda Gen Z

  1. Lär känna dina medarbetare. Se och lyssna på dina unga medarbetare, gärna i individuella samtal. För att kunna leda dem och få dem med på tåget behöver du ofta lära känna dem djupare än dina äldre medarbetare. De är en generation som ”delar” sina känslor och som ledare behöver man tillgodose det.
  2. Feedback, feedback, feedback! Ge mycket och konstruktiv feedback, positiv så ofta som det bara går. Uppmuntra dem att ge dig som ledare feedback för att skapa engagemang och en känsla av medbestämmande.
  3. Led med hjärtat – och med hela handen. Ofta följer privatlivet med unga till arbetsplatsen och då gäller det att bejaka det samtidigt som man måste vara tydlig med vad som gäller på arbetsplatsen. Engagemang i deras person kombinerat med tydliga ramar.
  4. Var tydlig med vad som gäller. Många kommer direkt från skolan och har ibland inte den kunskap som behövs för att fungera på en arbetsplats. Tydlighet med hur man beter sig, vad som förväntas av en, till exempel vad som är giltiga skäl för sjukskrivning, välkomnas av medarbetarna och är bra för företaget.
  5. Delegera ansvar. Att känna att man utvecklas och har ett tydligt syfte ger energi och självförtroende. Var inte rädd för att delegera ansvar till unga medarbetare. Inspirera, coacha och vägled dem i arbetet.
  6. Skapa trygghet. Tydlighet med vad en medarbetare förväntas att göra på jobbet skapar trygghet vilket reducerar stress och ohälsa. Chanserna att rätt uppgift blir löst på rätt sätt ökar också.

Källa: Feelgoods Jobbhälsorapport 2024

Vilka är Generation Z?

Det är svårt att ge exakta födelseår, eftersom det råder oenighet i frågan. Generellt kan sägas att Gen Z är födda mellan cirka 1995 och 2012.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.