Förfallet som kom av sig, julklappar, festvägrande mellanchefer, förtroendebrist för kvinnliga chefer och AI-motorn som ger dig svar på… ALLT!

Chef weekly Välkommen till utgåva 16 av Chef Weekly – en omvärldsspaning från Chef där chefredaktör Calle Fleur går igenom veckans hetaste händelser.

Chef Weekly
Text: Calle Fleur
Publicerad

Förfallet som kom av sig

Siri Wikander. Foto: Evelina Carborn

”Vi ser ett förfall”. Så löd den ödesmättade rubriken på Dagens Industris förstasida för en vecka sedan. Erik Flinck, nytillträdd Sverige-vd på Boston Consulting Group skrädde inte orden: Företagens utveckling försämras markant av hemarbete! Den svenska konsensuskulturen fungerar inte på distans! Det tog minst sagt skruv. Hybridarbetets förkämpar red ut till försvar i så många, och långa, inläggstrådar och debattartiklar att en vanlig mellanchef skulle behöva bli arbetsbefriad för att hänga med. Så vilken tur att ni har oss på Chef!

Här är 8 bra artiklar och diskussionstrådar att följa i efterhand:

-> Arbetslivsexperten Tommie Cau sätter vinet i halsen men vägrar kapitulera för utmaningen och bromsa utvecklingen. I en kommentar på Tommies inlägg utvecklar Siri Wikander, Chefs alltid så insiktsfulla krönikör, sina tankar så här (typ): Kom igen! Vi har haft fysiska kontor i 260 år, Teams har funnits sedan 2017. Vi har massor att lära oss och massor av arbetssätt att utmana!

-> Med det sagt, missa för Guds skull inte Siri Wikanders underhållande – och svavelosande – krönika på ämnet här: ”Skyttegravarna djupnar i #distanskriget”.

-> Forskaren Louise Bringselius som allt som oftast är klok i sina inlägg, sågar i sin tur kritiken mot konsensuskulturen: ”Den svenska managementmodellen är värd att värna om. Den är vår ’unique selling point’ och har gett oss vår berömda ingenjörskonst, det svenska techundret och en spelindustri i framkant.”

-> Trendspanaren Göran Adlén gör en träffsäker jämförelse med en annan teknisk landvinning: ”Det är som att försöka få in Spotify på en gammal transistorradio från 60-talet och så säger man efter att ha försökt i fem minuter ‘det fungerar inte, jäkla skit det där Spotify, vid lyssnar på radio istället. För det fungerar minsann’”. Touché!

-> I DI skriver Alexander Löfgren, doktor i industriell ekonomi och organisation vid KTH, ett nyanserat inlägg om debatten: ”Chefer som fokuserar mer på utveckling av samarbetsskickligheten hos sina medarbetare snarare än samarbetsstrukturen i sina organisationer kommer att lyckas bättre i vår nya sköna hybridvärld.” Klokt!

-> I samma tidning ger Lisa Gunnarsson, Norden-chef på Linkedin sina bästa konkreta tips för att få det nya arbetslivet att fungera.

-> I onsdags släppte Arbetsmiljöverket en minst sagt vältajmad undersökning av arbetsmiljön 2021. 9 av 10 skrivbordsarbetare kan göra ett bra jobb från hemmet, fritidshuset eller annan hemmiljö, visar det sig. Chefs reporter Sara Hammarkrantz berättar mer.

-> Och i förra veckan skrev jag om succéseminariet Chefakademin Talks. Nu kan du titta eller lyssna på personalcheferna på Tre, Ericsson och forskaren Leif Denti som reder ut framgångsreceptet för morgondagens arbetsplatser.

Nu är det jul igen

Puh… Vi lämnar debattens höga vågor för en mer klassisk frågeställning: Hur gör företagen med julklappar i år? Håller fler hårt i plånboken på grund av svårare tider, eller undviker man konsumtion av hållbarhetsskäl?

På Linkedin svarar cheferna så här (cirka 1600 svar) – hur många som väljer att sticka tröjor till personalen framgår tyvärr inte av svaren:

Du har rätt att vara ”tråkig” på jobbet

Det har en fransk domstol slagit fast, efter att en chef fått sparken efter att han vägrat delta på arbetsgivarens alkoholstinna och ”promiskuösa” fester, rapporterar Arbetet. Skulle vara intressant att gå på studiebesök…

Minskande förtroende för kvinnliga chefer

Kantars årliga globala studie ”The Reykjavik index for leadership” konstaterar att fler kvinnor blir chefer än tidigare, men att förtroendet för dem fallit markant. Som skäl anges bland annat att traditionella könsroller förstärkts under pandemin, då många kvinnor tagit större ansvar för hemmet. En annan förklaring är att oron i omvärlden och den ekonomiska krisen skapar rädsla i samhället, som får fler att luta sig mot det som traditionellt ansetts vara tryggt och säkert. Den där ”starka” manliga ledaren, till exempel. Missa inte sajten Fempers gedigna och intressanta genomgång av rapporten.

Svar på livets största gåtor

Svenska Dagbladets techskribent Björn Jeffery, som grundade barnappsbolaget Toca Boca och därför är värd allas vår högaktning, skriver om den största tech-snackisen på länge: AI-mjukvaran ChatGPT som på bara en vecka fått över en miljon användare. Den självlärande AI-motorn är kraftfull bortom förståndets gräns, nästan, och ger svar som är betydligt mer mänskliga än mekaniska. Är det nästa Google vi ser, undrar nördar världen över (inklusive jag) medan vi frågar ChatGPT om meningen med livet och ställer den viktigaste frågan av dem alla: Hur blir man egentligen en bra chef?

Bonusläsning: För dig som tycker det här verkar extra intressant rekommenderar jag New York Times spaning i frågan, som samlar några av de mest otroliga chatt-svaren hittills: The brilliance and weirdness of ChatGPT.

Tack för din uppmärksamhet! Vi hörs nästa vecka!

Hälsningar Calle

Veckans bild

Jul, jul, strålande jul

I veckan var det dags för Chefakademins julbord. Denna gång på ståtliga Riksarkivet, för att fira alla framgångar under året.

Redaktionen väljer 3 populära artiklar på Chef.se

Röster om Chef Weekly

Dina helgspaningar är så bra, nyhetsbrevet så kul läsning!

”Ditt nyhetsbrev ‘Chef Weekly’ är det första på länge som jag faktiskt läser och inte bara skummar! Toppen!

”Sånt bra koncept. Smart, härlig ton, personligt och lagom lättsamt. 5 av 5!”

”Chef Weekly – vilket lyft! Jag läste hela mejlet och klickade på flera av länkarna. Riktigt bra!”

”Bra att fånga upp trender och fenomen i tiden. Och att skriva/beskriva dem. Inte minst de underliggande orsakerna. Fortsätt så!

Vad tyckte du om Chef Weekly?

Chef ger dig inspiration och nytta som låter dig utvecklas i din roll som ledare. Vi fortsätter utveckla Chef Weekly medan vi springer – nu vill jag VERKLIGEN veta vad du tycker.

Mejla mig så pratar vi vidare: calle.fleur@chef.se

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden