Polischefen Linda H Staaf

Polischefen Linda H Staaf om att vara introvert – och samtidigt i händelsernas centrum

En introvert chef för en organisation där det mesta som görs är topphemligt. Linda H Staaf är chefen med en nyckelroll i kampen mot gängkriminalitet och skjutningar.
I ledarskapspodden Chef Dilemma diskuterar hon utanförskap – både i samhället och på arbetsplatsen.

Cissi Elwin möter Linda H Staaf, chef för polisens underrättelseverksamhet NOA, i pressrummet i gamla polishuset på Kungsholmen i Stockholm.

Till en början rör sig diskussionen i det nya avsnittet av ledarskapspodden Chef Dilemma kring Linda H Staafs tuffa uppdrag. Hon leder polisens arbete med att kartläggning av kriminella nätverk, penningtvätt och finansiering av terrorism. I podden ger hon sin bild av läget.

Dessutom delar hon med sig av tankar om vad hon tror kan ligga bakom ökningen av gängrelaterade skjutningar i Sverige.

”Det är unga män i vissa miljöer som ofta i rätt låg ålder dras in successivt i den här kriminaliteten. Ofta saknas vuxna gränssättare, så de här unga männen utvecklar ett normbrytande beteende. Det finns för få personer i deras omgivning som är goda förebilder, som faktiskt sätter ner foten och som visar vad som är rätt och vad som är fel och som samtidigt ställer krav. Det är inte fel att ställa krav. Att ställa krav är att bry sig”, konstaterar hon.

”Sverige utmärker sig för gängvåldet i vissa miljöer. För bara några år sedan sköt man någon i benet för att skrämmas. Idag skjuter man direkt i huvudet för att döda.”

”Exakt vad det här beror på, det har vi ju inte tydliga, exakta svar på. Det finns ingen forskning som kan slå fast vad det är som utmärker sig för Sveriges del. Men jag tror att just kravlösheten är en faktor.”

Linda Staaf i polisuniform samtalar med en kollega ute på gatan.

Läs också: Linda H Staaf: ”Det gäller att inte ge efter”

Samtalet med Cissi Elwin leder vidare in på integration och utanförskap.
Just utanförskap, men den här gången på arbetsplatsen, är något som kommer upp igen, senare i poddavsnittet.

”Jag är väldigt noga med som chef att inte skapa ett utanförskap. Att man som medarbetare känner sig inkluderad, att man har kontakt med sin chef regelbundet, att man känner tillsammans med chefen och gruppen att man är en i gänget.”

”Det är väldigt viktig för mig att hela tiden fånga upp medarbetarna, så att de känner att de är en del av det arbete som vi gör. Motsatsen – om man börjar få en medarbetare att känna sig utanför – det är samma utanförskap när vi pratar om samhällsproblem som när vi pratar om ledarskap. Det är då som lojaliteten brister och det uppstår negativa tankar. Det blir ingen bra arbetsmiljö.”

Resultatet av arbetet som NOA gör får allmänheten sällan veta något om. Däremot lyfts ofta kritik om dålig uppklarningsprocent och otillräckliga resurser inom polisen fram i media. Linda H Staaf berättar om hur hon trots det får medarbetare att känna sig stolta och motiverade.

Om Linda H Staaf

Bor: Norrköping.

Karriär: Chef för underrättelseenheten vid polisens nationella operativa avdelning, Noa. Började inom polisen 2004, som utredare inom ekonomisk brottslighet. Universitetsexamen i juridik och ekonomi.

Övrigt: Gav 2018 ut deckaren Ulv i fårakläder.

Ett tillfälle när resultaten undantagsvis kunde lyftas fram var på den internationella presskonferensen under jobbet med Encrochat och Anom, där Linda H Staaf ledde Sveriges del i en gigantisk operation som ledde till 155 gripna gängkriminella och tio planerade mord som kunde undvikas, bara i Sverige.

”Det var viktigt för mig att visa i det här läget att: ja, det ser ut som det gör med mycket våld, mycket skjutningar och organiserad brottslighet. Men polisen agerar faktiskt. Vi gör saker.”

”Sverige får negativ publicitet med anledning av att vi har utmaningar med gängvåld, så det var viktigt även internationellt att visa att Sverige agerar.”

Linda H Staaf kan varken berätta hur många personer hon leder som chef eller närmare om hur de är organiserade. Däremot berättar hon öppet i podden om vad som format henne som person och chef och hur hon har lärt känna sig själv och hittat sätt att hantera sina ledarskapsutmaningar.

Du har beskrivit dig själv som en introvert person. Ändå är du i händelsernas centrum. Det måste vara rätt påfrestande?

”Det har varit det många gånger och är det i perioder. I synnerhet när man är lite trött och sliten, då kryper det introverta sig på.”

”Jag hämtar energi genom att vara för mig själv. Men jag trivs och går all in i min roll som chef och jag trivs i det och jag vet hur viktigt det är att skapa relationer och att lyssna på andra och att finnas och vara synlig. Det har inga som helst problem med. Men just när jag går av mitt arbetspass då är inte jag den första som går på fest.”

”Jag kan också i perioder, kanske mer än andra, kämpa för att inte stänga dörren till mitt rum. Det ligger nära till hands att jag skulle vilja försvinna in där bakom, för det är så jag är av naturen. Ibland måste jag också göra det för att orka.

Det förväntas nästan idag av en chef att man har en öppen dörr och är tillgänglig. Det kan ju bli lite för mycket faktiskt.

”Ja, och det är någonting som jag pratar med mina chefer om hela tiden: att vi bara är människor. Man kan inte förvänta sig att vi ska vara helt perfekta.”

”Alla vet vi att en chef ska vara lyhörd, tillgänglig, inlyssnande och så vidare. Absolut, det behöver vi inte påminna en enda chef om. Det vet alla. Men frågan är ju hur man ska klara det? För man är bara människa.”

Linda H Staaf, chef för polisens underrättelseverksamhet NOA, berättar i Chef Dilemma om:

 • Vilka orsaker hon ser bakom gängskjutningar och sprängningar.
 • Vilket som är hennes största chefsdilemma just nu.
 • Hur man leder i en verksamhet där det mesta är väldigt hemligt.
 • Vem hon kan anförtro sig till efter en riktig skitdag.
 • Hur hon hanterar härskartekniker.
 • Vad hon gör om en hotfull situation uppstår när hon inte är i tjänst.
 • Konkreta saker hon gör får att få alla att känna sig inkluderade på jobbet.
 • Hur hon gör för att skapa stolthet hos medarbetare.
 • Vad hon som chef gör för att medarbetare ska orka med ett tufft arbete i längden.
 • Sina svagheter som chef.
 • Traumat när hon förlorade sin bror och hur det har format henne.
 • Om sin mamma som var en av Norrlands första kvinnliga poliser.
chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

karriarprofilwebb
Karriär

Daniel Forss: ”Jag började så långt ner man kan komma”

Daniel Forss är bondsonen som blev dagligvarustjärna som blev fastighets-vd. ”Jag har alltid velat ligga steget före”, säger han. 

Framtidens hybridmöte kräver ny digital teknik
Annonssamarbete Chef + Office Management

Så tar du hybridmötet till nästa nivå

Mötestekniken på väg in i en ny och smartare era. Här får du veta mer om vad som krävs för att lyckas med framtidens digitala möten.
David Ståhlberg och Johan Eriksson har grundat Chapter X, som utbildar i entreprenör- och intraprenörskap.
Karriär

Webinar: Så vässar du dina karriärmöjligheter

Video + Text

Kört fast i karriären? Att gå vidare och utveckla nya idéer behöver inte vara svårt, säger Johan Eriksson, utvecklings­­- och innovationsexpert hos Google. ”Det krävs inga speciella egenskaper. Hjärnan är plastisk och vi kan alla göra val. Det som krävs är en vilja och nyfikenhet.”

Person som vaskar fram en gyllene person ur sand.
Karriär

Chefs undersökning: Ont om guldkorn vid rekryteringar

Inte bara svårt att rekrytera, utan mycket svårt. En femtedel av Sveriges chefer tycker att det är närmast omöjligt att hitta rätt kandidat. Det visar Chefs undersökning. Samtidigt har covid-19-pandemin fört med sig nya sätt att komma framåt med rekryteringen.

Byggarbetare som arbetar
Karriär

Kompetensexperten om utmaningarna för byggbranschen

Saknas: Över 10 000 nya medarbetare – om året. Byggbranschen skriker efter folk och ser förändringar i utbildningssystemen som ett sätt att säkra kompetensförsörjningen. Samtidigt finns massor för enskilda chefer att göra här och nu. Det menar Elin Kebert på Byggföretagen.

serdilwebb
Karriär

Högtryck efter pandemin för djursjukhuschefen

När fler skaffar husdjur får Serdil Öcmaz mer att göra på jobbet. Rollen som Sverigechef på snabbväxande djursjukhuskedjan Anicura är senaste utmaningen i en karriär som kretsat kring samhällsnytta. Att bygga och skapa struktur är min grej”, säger hon. 

tva%cc%8akvinnorps
Annonssamarbete Chef + Försäkringskassan

Hallå chefen! Det finns ett viktigt hälsobidrag att söka

Många chefer missar ett viktigt bidrag för att förebygga ohälsa hos medarbetare. ”Rätt hjälp kan göra skillnad”, säger Rebecca Kolga på Försäkringskassan och uppmanar chefer att söka stödet på upp till 200 000 kronor per år.
Man som byter jobb
Karriär

Fyra av tio tjänstemän vill byta jobb

Går du i tankarna att byta jobb? Då är du inte ensam. Drygt fyra av tio privatanställda är sugna på att byta arbete eller arbetsgivare och det är kvinnorna som trivs sämre på sin nuvarande arbetsplats.