Chef Weekly med Calle Fleur: ”Jag är knappast en drömchef”

chef weekly Välkommen till utgåva 31 av Chef Weekly – en omvärldsspaning från Chef där chefredaktör Calle Fleur vanligtvis går igenom veckans hetaste händelser. Den här veckan blir det dock annorlunda!

Chef Weekly
Text: Calle Fleur
Publicerad
Calle Fleur. Foto: Oskar Omne

Chefen som gick på semester

Tro det eller ej, men den här veckan har eder ödmjuke omvärldsbevakare haft välbehövlig semester. Vi chefer kan faktiskt behöva det ibland. Därför blir det inga spaningar om världsläget, arbetsmarknaden eller lönerörelsen just idag – istället bjuder jag på min krönika i Chefs aprilnummer, som når prenumeranterna i dagarna. God läsning!

Att vara eller inte vara drömchef…

Frisören muttrar medan maskinen plöjer en fåra genom mitt alltmer sorgliga försök till hårsvall. Han har ägnat senaste kvarten åt att rada upp exempel på hur värdelöst vårt samhälle har blivit och vems fel det (alldeles uppenbart) är.

”Varför kan det inte komma en ledare som bara säger det alla vill höra?”, suckar han i ett försök att gå från problem- till lösningsfokus.

Jag förstår honom.

Alla drömmer vi väl om en chef som bara säger som det är – och helst hur det ska bli i morgon. Någon som lyssnar in men inte tvekar att sätta ned foten. Någon som är engagerad och rättvis men samtidigt modig nog att bryta upp och förändra.

Själv är jag knappast en drömchef. Jag pratar alldeles för mycket och lyssnar för dåligt. Jag är alltför otålig och kan säkert upplevas som både bullrig och onödigt sträng. Jag är ointresserad av att ge instruktioner och allergisk mot detaljstyrning. Kom inte till mig med ett problem om du inte samtidigt har minst ett förslag på lösning, kan jag till exempel haspla ur mig när medarbetare klagar över sakernas tillstånd (ett citat jag har snott från den karismatiske sjukhusdirektören Björn Zoëga).

Men jag har i alla fall slutat säga det ”alla” vill höra – det är nämligen en riktigt kass ledarskapsstrategi. I början av min chefskarriär ägnade jag alldeles för mycket tid åt att försöka lösa upp knutar mellan individer och vara alla till lags, vilket bara ledde till att folk blev sura på mig istället.

Snart insåg jag att vi faktiskt inte måste vara överens på jobbet jämt. Friktion skapar värme – och lite värme har väl ingen någorlunda hälsosam organisation dött av. Det leder snarare till framåtrörelse.

Chef har undersökt svenska chefers syn på det mesta genom åren: Sömnproblem, konflikter, sexliv, krisledarskap och kulturvanor. Nu gör vi något helt nytt. Med hjälp av Novus har vi vänt förstoringsglaset mot medarbetarna och undersökt vad 1 288 svenskar egentligen tycker om sina chefer. Och vilka egenskaper de längtar efter. Drömchefen, helt enkelt.

Idealbilden som målas upp är knepig att få ihop i vardagen som mellanchef.

Forskarna kallar det för ”hamburgersyndromet”: Chefen hamnar mitt emellan de stenhårda resultat- och effektivitetskraven uppifrån och medarbetarnas förväntningar på lyhörda, omtänksamma och snälla ledare. Alla som någon gång har jämfört hamburgerkedjornas färgglada, fluffiga reklambilder med verklighetens hoppressade massa av trött, grått kött vet vad jag pratar om.

Ibland är det ju faktiskt så man känner sig som chef – inte som någon slags övermänniska.

Frisören fortsätter muttra över hur Göran Persson, vår före detta statsminister, har förstört vårt land (ja, det mesta är tydligen hans fel). Och jag tänker att om inte ens en politiker lyckas formulera det ”alla” vill höra, då är nog loppet kört för oss andra också. Vi får fortsätta kämpa på bäst vi kan. Kanske lika väl det.

Vi hörs nästa vecka – då utlovar jag en extra matig omvärldsspaning!

Hälsningar Calle

Veckans bild

Vad är väl en gnistrande dag på toppen?

Svenska fjällen är… Tja, svenska fjällen. Och som vi älskar dem! Frisk luft och glada ungar i Idre, men solen lyste visst med sin frånvaro.

Redaktionens val från Chef.se

Röster om Chef Weekly

“Jag tänker varje vecka på hur bra jag tycker söndagsspaningen är när jag läser den. Jag uppskattar både innehållet och tonen i din spaning. Gillar variationen av aktuella händelser, forskning och begrepp som tas upp. Alltid intressant och tänkvärt, med bonusen att det presenteras med en lättsam, ofta riktigt rolig personlig touch! Nästan alltid blir någon del av innehållet grund för snack med kollegor, kunder eller vänner. Så kör bara på!”

“Du skriver väldigt bra och alltid om intressanta ämnen som hjälper till att ha perspektiv på saker och ting – det gillar jag. Och dessutom på ett engagerat sätt.”

“Intressanta blänkare. Utifrån olika utgångspunkter. Väl avvägda och omväxlande. Keep up the good spirit!”

“Dina helgspaningar är så bra, nyhetsbrevet så kul läsning!”

“Ditt nyhetsbrev ‘Chef Weekly’ är det första på länge som jag faktiskt läser och inte bara skummar! Toppen!”

”Sånt bra koncept. Smart, härlig ton, personligt och lagom lättsamt. 5 av 5!”

”Chef Weekly – vilket lyft! Jag läste hela mejlet och klickade på flera av länkarna. Riktigt bra!”

”Bra att fånga upp trender och fenomen i tiden. Och att skriva/beskriva dem. Inte minst de underliggande orsakerna. Fortsätt så!”

Vad tyckte du om Chef Weekly?

Chef ger dig inspiration och nytta som låter dig utvecklas i din roll som ledare. Chef Weekly är ett nytt format som vi utvecklar medan vi springer – nu vill jag VERKLIGEN veta vad du tycker. Mejla mig så pratar vi vidare: calle.fleur@chef.se

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden