De ekonomiska vanorna som ger klirr i kassan.

6 ekonomiska vanor som ger klirr i kassan

Semestertider innebär ofta ökade utgifter. Den som gärna unnar sig lite extra även till vardags bör ta till sig dessa sex vanor för att hålla i sparkapitalet.

Många chefer är duktiga sparare, liksom svenskarna i stort. Nya siffror från Folksam visar att bara 12 procent av svenska folket saknar eget sparande – men att många gärna skulle spara mer, upp till dubbelt så mycket som idag.

Män har mer utrymme för att spara undan, och det som vi helst vill vänja oss av med att lägga onödiga pengar på är snacks, fika och uteluncher, som kostar oss i snitt 1250 kronor varje månad – eller 15 000 kronor per år, vilket kan räcka till en begagnad segelbåt nästa sommar.

Hur bryter man då gamla vanor och slutar upp med slarvigt spenderade sekiner? Financial Times ger dessa råd till den som vill ta kontroll över sina investeringar, stora som små, och få mer ut av den surt förvärvade lönen:

motena

Läs också: Spara pengar – ställ in tråkiga mötet

Starka känslor? Stoppa ner plånboken!
Studier har visat att vi fattar dåliga finansiella beslut när vi är känslostyrda. Till exempel är vi mer benägna att köpa dyrt och sälja billigt när vi är nedstämda, eller att välja en mindre summa pengar nu före en större summa senare när det sämre valet illustrerats med bilder på attraktiva människor. Och den som är stressad kan betala nästan vad som helst för att få ett problem löst snabbt. Lev istället efter den uråldriga visdomen ”gå hem och sov på saken”!

Ignorera surret och sluta hatta
Experter, legitima eller självutnämnda, utger sig gärna för att veta vad som är på gång på börsen, som om de vore huvudpersoner i ”Tillbaka till framtiden”. Ska du följa varje förutsägelse har du snart gjort av med hela sparkapitalet i courtage och uttagsutgifter. Analyser har visat att de konton som gett bäst avkastning över tid tillhör personer som glömt bort deras existens, eller som är avlidna.

Det sägs att mer pengar har förlorats i försök att förutse börssvängningar än i de faktiska svängningarna. Om du inte livnär dig som daytrader kan det alltså räcka att se över placeringarna någon gång per år.

Säg nej. NEJ!
Tilläggsförsäkring på nya tv:n, plusmeny till hamburgaren, lite mer surf än du behöver till mobilen. Säg konsekvent nej till olika typer av ”uppgraderingar” som likt tusen små nålstick får ekonomin att förblöda.

kvinaa

Läs också: Kvinnor har högre utbildning – men lägre inkomst än sin partner

En spänn är en spänn är en spänn
Forskning har visat att vi behandlar pengar olika beroende på var de kommer ifrån. Har vi till exempel fått rabatt på en vara spenderar vi gladeligen den resterande summan eftersom vi har ”sparat”. Det är inte lika lätt att göra av med en bonus eller en aktievinst. Försök ha som vana att betrakta allt positivt inflöde på kontot som en och samma sak – din kärninkomst.

Låt dig inte luras av chimärer
Du tror antagligen inte på jultomten, så nu är det dags att sluta tro på proffs-influencers och ”reality”-media – allting är iscensatt. Det är lätt att känna sig otillräcklig när man jämför sig med orealistiska bilder, och hela poängen är just att uppmuntra till impulsköp av diverse livsstilsvaror som ska föra ditt eget vardagsliv närmare hägringen i fjärran. Titta för all del om du tilltalas av underhållningsvärdet, men var medveten om att det är ett lösskägg du ser.

Byt en dålig vana mot en god
I Folksams enkät är det godis och chips som de flesta vill lägga av med. Annat som skadar både din hälsa och ekonomi kan vara tobak, alkohol, stillasittande i bilköer, eller kanske kulinariska excesser. Prova att byta ut en sådan mot exempelvis motion och se både hälsan och plånboken frodas. Har du enbart goda vanor kan vi bara gratulera!

Relaterade artiklar

Kikarsikte med fokus
Beslutsfattande

Från kaos till nyorientering – med tydliga vägar framåt

Arbetslivet fortsätter att präglas av covid 19-krisen även till hösten, med distansjobb och social distansering som det nya normala. Det visar en undersökning från Kairos Future.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
elisabethbackteman1800
Beslutsfattande

Hon är doldisen som leder regeringens krisgrupp

Elisabeth Backteman, 53, syns nästan aldrig på bild men har ett blytungt ansvar i Sveriges hantering av coronasmittan.
forsvarsmaktensocialstyrelsen
Beslutsfattande

Militärt ledarskap på Socialstyrelsen

Nu tar myndigheterna militärt ledarskap till hjälp i kampen mot den osynliga fienden coronaviruset. På Socialstyrelsen finns en särskild stab för krisledning där militär personal ingår.
Johan Szymanski, Brandkåren i Norra Dalarna
Beslutsfattande

Brandchefen inför skogsbrandssäsongen: ”Det kan bli riktigt illa”

Johan Szymanski är räddningschef för Brandkåren i norra Dalarna och har redan ryckt ut på flera skogsbränder. Nu stålsätter han sig inför en sommarsäsong med både torka och coronakris.
uppsagd
Beslutsfattande

Uppsägningar? Så gör du som chef

Är du tvingad att säga upp medarbetare på grund av coronakrisen? Risken är stor att du trampar snett och gör folk onödigt arga och besvikna. Här är 4 tips på hur du som chef bäst går till väga vid uppsägningar för att få ett bra avslut med dina medarbetare. 
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Petter Wåhlberg, anstaltschef för Storboda. Foto: Martina Huber
Beslutsfattande

Anstaltschefen: ”Man kan inte pausa ett fängelse”

Coronakrisen har skruvat upp pressen på chefer inom Kriminalvården. Ett tufft läge har blivit tuffare. ”Vi alla klarar av lite mer än vi tror”, säger anstaltschefen Petter Wåhlberg.