De ekonomiska vanorna som ger klirr i kassan.

6 ekonomiska vanor som ger klirr i kassan

Semestertider innebär ofta ökade utgifter. Den som gärna unnar sig lite extra även till vardags bör ta till sig dessa sex vanor för att hålla i sparkapitalet.

Många chefer är duktiga sparare, liksom svenskarna i stort. Nya siffror från Folksam visar att bara 12 procent av svenska folket saknar eget sparande – men att många gärna skulle spara mer, upp till dubbelt så mycket som idag.

Män har mer utrymme för att spara undan, och det som vi helst vill vänja oss av med att lägga onödiga pengar på är snacks, fika och uteluncher, som kostar oss i snitt 1250 kronor varje månad – eller 15 000 kronor per år, vilket kan räcka till en begagnad segelbåt nästa sommar.

Hur bryter man då gamla vanor och slutar upp med slarvigt spenderade sekiner? Financial Times ger dessa råd till den som vill ta kontroll över sina investeringar, stora som små, och få mer ut av den surt förvärvade lönen:

motena

Läs också: Spara pengar – ställ in tråkiga mötet

Starka känslor? Stoppa ner plånboken!
Studier har visat att vi fattar dåliga finansiella beslut när vi är känslostyrda. Till exempel är vi mer benägna att köpa dyrt och sälja billigt när vi är nedstämda, eller att välja en mindre summa pengar nu före en större summa senare när det sämre valet illustrerats med bilder på attraktiva människor. Och den som är stressad kan betala nästan vad som helst för att få ett problem löst snabbt. Lev istället efter den uråldriga visdomen ”gå hem och sov på saken”!

Ignorera surret och sluta hatta
Experter, legitima eller självutnämnda, utger sig gärna för att veta vad som är på gång på börsen, som om de vore huvudpersoner i ”Tillbaka till framtiden”. Ska du följa varje förutsägelse har du snart gjort av med hela sparkapitalet i courtage och uttagsutgifter. Analyser har visat att de konton som gett bäst avkastning över tid tillhör personer som glömt bort deras existens, eller som är avlidna.

Det sägs att mer pengar har förlorats i försök att förutse börssvängningar än i de faktiska svängningarna. Om du inte livnär dig som daytrader kan det alltså räcka att se över placeringarna någon gång per år.

Säg nej. NEJ!
Tilläggsförsäkring på nya tv:n, plusmeny till hamburgaren, lite mer surf än du behöver till mobilen. Säg konsekvent nej till olika typer av ”uppgraderingar” som likt tusen små nålstick får ekonomin att förblöda.

kvinaa

Läs också: Kvinnor har högre utbildning – men lägre inkomst än sin partner

En spänn är en spänn är en spänn
Forskning har visat att vi behandlar pengar olika beroende på var de kommer ifrån. Har vi till exempel fått rabatt på en vara spenderar vi gladeligen den resterande summan eftersom vi har ”sparat”. Det är inte lika lätt att göra av med en bonus eller en aktievinst. Försök ha som vana att betrakta allt positivt inflöde på kontot som en och samma sak – din kärninkomst.

Låt dig inte luras av chimärer
Du tror antagligen inte på jultomten, så nu är det dags att sluta tro på proffs-influencers och ”reality”-media – allting är iscensatt. Det är lätt att känna sig otillräcklig när man jämför sig med orealistiska bilder, och hela poängen är just att uppmuntra till impulsköp av diverse livsstilsvaror som ska föra ditt eget vardagsliv närmare hägringen i fjärran. Titta för all del om du tilltalas av underhållningsvärdet, men var medveten om att det är ett lösskägg du ser.

Byt en dålig vana mot en god
I Folksams enkät är det godis och chips som de flesta vill lägga av med. Annat som skadar både din hälsa och ekonomi kan vara tobak, alkohol, stillasittande i bilköer, eller kanske kulinariska excesser. Prova att byta ut en sådan mot exempelvis motion och se både hälsan och plånboken frodas. Har du enbart goda vanor kan vi bara gratulera!

talent-management1
Seminarium: 12 september

Få fram det bästa ur varje medarbetare

Nyckelpersoner som plötsligt säger upp sig? Chefer som vill undvika obehagliga överraskningar i sitt team gör klokt i att lära sig mer om Talent Management.

Relaterade artiklar

sjalvkorande2
Beslutsfattande

Förbered dig för självkörande företag

Under några år har bilden av städer som befolkas av självkörande bilar varit ett mantra för framtiden med stort F. Men AI går som bekant bortom motorbranschen, och nu rycker även självkörande företag allt närmare. Här är tre tips på hur din verksamhet kan förbereda er.

Stressforskaren Sören Hjälm utbildar chefer och ledare om stress hos Consensus. Foto: Pavel Koubek
Annonssamarbete Chef + Consensus

Lär dig kontrollera ditt ledarskap vid stress

Stress kan förgifta ditt ledarskapsbeteende. ”Chefer behöver träna på att hantera tuffa situationer”, säger stressforskaren Sören Hjälm som utbildar chefer hos Consensus. Lär dig fatta rätt beslut – inte beslut som styrs av stress.

kommunchef
Beslutsfattande

Kommunchefen: ”Praktiken ger mig bättre förståelse”

Två halvdagar i månaden hjälper kommundirektören Anna Cederqvist till att plantera blommor, köra grävmaskin och besöka äldre i Vara. Att praktisera i verksamheten blev hennes eget sätt att ”spruta värderingar”.

Hélène Barnekow
Beslutsfattande

”Det går inte att jobba som förr”

Agilt ledarskap är en självklarhet för Hélène Barnekow, vd på Microsoft Sverige, som skrivit bok om sina erfarenheter av att leda förändring.

Erik Sandström, digitaliseringschef på Arbetsförmedlingen, och Anna Wikland, Sverigechef på Google.
Beslutsfattande

Ny studie: Digital oro hos 3 av 4 svenska chefer

Svenska chefer halkar efter med sin digitala kompetens i förhållande till hur snabbt arbetsmarknaden förändras.
Så kan du rädda dina misstag som chef.
Beslutsfattande

5 steg: Så gör du det bästa av läget - efter misstaget

Handen på hjärtat så har vi nog alla gjort ett par rejäla missar i yrkeslivet. Att fela är mänskligt, men det är hur vi reagerar på misstagen som spelar roll. Här är fem tips för att rädda ansiktet.
Viktoria Lindhé på &frankly Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

Det här gillar medarbetare allra mest med chefen

När medarbetare ska berömma sin chef är det tre egenskaper som oftast lyfts fram.
Det finns också områden där många tycker att chefen borde vässa sig.

Så hanterar du en full inkorg efter semestern.
Beslutsfattande

Så tacklar du en överfull inkorg efter semestern

Du är tillbaka på kontoret och på glatt humör efter semestern – i tio minuter, innan du öppnat den proppfulla inkorgen. Håll tårarna borta och mejlen i schack med dessa tips.