De ekonomiska vanorna som ger klirr i kassan.

6 ekonomiska vanor som ger klirr i kassan

Semestertider innebär ofta ökade utgifter. Den som gärna unnar sig lite extra även till vardags bör ta till sig dessa sex vanor för att hålla i sparkapitalet.

Många chefer är duktiga sparare, liksom svenskarna i stort. Nya siffror från Folksam visar att bara 12 procent av svenska folket saknar eget sparande – men att många gärna skulle spara mer, upp till dubbelt så mycket som idag.

Män har mer utrymme för att spara undan, och det som vi helst vill vänja oss av med att lägga onödiga pengar på är snacks, fika och uteluncher, som kostar oss i snitt 1250 kronor varje månad – eller 15 000 kronor per år, vilket kan räcka till en begagnad segelbåt nästa sommar.

Hur bryter man då gamla vanor och slutar upp med slarvigt spenderade sekiner? Financial Times ger dessa råd till den som vill ta kontroll över sina investeringar, stora som små, och få mer ut av den surt förvärvade lönen:

motena

Läs också: Spara pengar – ställ in tråkiga mötet

Starka känslor? Stoppa ner plånboken!
Studier har visat att vi fattar dåliga finansiella beslut när vi är känslostyrda. Till exempel är vi mer benägna att köpa dyrt och sälja billigt när vi är nedstämda, eller att välja en mindre summa pengar nu före en större summa senare när det sämre valet illustrerats med bilder på attraktiva människor. Och den som är stressad kan betala nästan vad som helst för att få ett problem löst snabbt. Lev istället efter den uråldriga visdomen ”gå hem och sov på saken”!

Ignorera surret och sluta hatta
Experter, legitima eller självutnämnda, utger sig gärna för att veta vad som är på gång på börsen, som om de vore huvudpersoner i ”Tillbaka till framtiden”. Ska du följa varje förutsägelse har du snart gjort av med hela sparkapitalet i courtage och uttagsutgifter. Analyser har visat att de konton som gett bäst avkastning över tid tillhör personer som glömt bort deras existens, eller som är avlidna.

Det sägs att mer pengar har förlorats i försök att förutse börssvängningar än i de faktiska svängningarna. Om du inte livnär dig som daytrader kan det alltså räcka att se över placeringarna någon gång per år.

Säg nej. NEJ!
Tilläggsförsäkring på nya tv:n, plusmeny till hamburgaren, lite mer surf än du behöver till mobilen. Säg konsekvent nej till olika typer av ”uppgraderingar” som likt tusen små nålstick får ekonomin att förblöda.

kvinaa

Läs också: Kvinnor har högre utbildning – men lägre inkomst än sin partner

En spänn är en spänn är en spänn
Forskning har visat att vi behandlar pengar olika beroende på var de kommer ifrån. Har vi till exempel fått rabatt på en vara spenderar vi gladeligen den resterande summan eftersom vi har ”sparat”. Det är inte lika lätt att göra av med en bonus eller en aktievinst. Försök ha som vana att betrakta allt positivt inflöde på kontot som en och samma sak – din kärninkomst.

Låt dig inte luras av chimärer
Du tror antagligen inte på jultomten, så nu är det dags att sluta tro på proffs-influencers och ”reality”-media – allting är iscensatt. Det är lätt att känna sig otillräcklig när man jämför sig med orealistiska bilder, och hela poängen är just att uppmuntra till impulsköp av diverse livsstilsvaror som ska föra ditt eget vardagsliv närmare hägringen i fjärran. Titta för all del om du tilltalas av underhållningsvärdet, men var medveten om att det är ett lösskägg du ser.

Byt en dålig vana mot en god
I Folksams enkät är det godis och chips som de flesta vill lägga av med. Annat som skadar både din hälsa och ekonomi kan vara tobak, alkohol, stillasittande i bilköer, eller kanske kulinariska excesser. Prova att byta ut en sådan mot exempelvis motion och se både hälsan och plånboken frodas. Har du enbart goda vanor kan vi bara gratulera!

talent-management-seminarium
Seminarium: 12 september

Få fram det bästa ur varje medarbetare

Lär dig öka engagemanget och förändringsviljan hos ditt team.

Relaterade artiklar

Erik Sandström, digitaliseringschef på Arbetsförmedlingen, och Anna Wikland, Sverigechef på Google.
Beslutsfattande

Ny studie: Digital oro hos 3 av 4 svenska chefer

Svenska chefer halkar efter med sin digitala kompetens i förhållande till hur snabbt arbetsmarknaden förändras.
Så kan du rädda dina misstag som chef.
Beslutsfattande

5 steg: Så gör du det bästa av läget - efter misstaget

Handen på hjärtat så har vi nog alla gjort ett par rejäla missar i yrkeslivet. Att fela är mänskligt, men det är hur vi reagerar på misstagen som spelar roll. Här är fem tips för att rädda ansiktet.
Så hanterar du en full inkorg efter semestern.
Beslutsfattande

Så tacklar du en överfull inkorg efter semestern

Du är tillbaka på kontoret och på glatt humör efter semestern – i tio minuter, innan du öppnat den proppfulla inkorgen. Håll tårarna borta och mejlen i schack med dessa tips.
Tre av fem chefer litar på beslut tagna av artificiell intelligens.
Beslutsfattande

3 av 5 chefer litar på AI-beslut

I en ny rapport från IT-företaget Fujitsu ger företagsledare sin bild av den digitala transformationen - där hela 60 procent sätter sin tilltro till AI-fattade beslut.
En ny studie visar att chefer är bättre på samarbete än andra.
Beslutsfattande

Forskning: Chefer söker samarbete – når framgång

En ny studie från Ekonomihögskolan i Lund visar att nidbilden av företagsledare som vinstinriktade strebers inte stämmer – de är tvärtom bättre på att samarbeta än andra.
kontorledighet
Beslutsfattande

Därför väljer 4 av 10 chefer att sluta: ”Drunknar i pappersarbete”

Nu visar en studie som Ledarna presenterar skälen till varför nästan hälften av cheferna väljer andra karriärvägar.
pg1
Beslutsfattande

Sinnebilden av en svensk chef 2019: PG Gyllenhammar

PG Gyllenhammar kanske var som hetast på 80-talet och i början av 90-talet. Men trots det är den förre Volvochefen flest tänker på när de tänker på en chef, visar en ny undersökning.
utsedd
Beslutsfattande

5 saker framgångsrika ledare gör helt annorlunda

Alla chefer vill leda medarbetare som är motiverade och känner att arbetet är meningsfullt. Men hur gör du för att lyckas? Här är 5 punkter som framgångsrika ledare följer.