”En toxisk chef vill ha makt och kontroll”

Vad ska man göra om man har en chef som missbrukar sin makt? Och hur undviker man att rekrytera personer med dolda, toxiska karaktärsdrag? Nya boken ”Toxiska chefer” ger tips och strategier.

Ledarskap
Publicerad
Martina Skowronska. Foto: Siran Aleksandrian Wahlman

Vad är det för skillnad mellan dåliga chefer och toxiska chefer?

”En dålig chef kan vara någon som bara har en svår period, lider av stress eller är dålig på att kommunicera. Min bok handlar om personer som utstuderat använder chefsrollen för att härska över andra på ett destruktivt sätt”, säger författaren Martina Skowronska.

Vilka egenskaper har den toxiska chefen?

”Det är en egoistisk och empatilös person som vill ha kontroll, som känner sig berättigad att ha makt och kunna styra människor. Man väljer chefsrollen av dessa skäl. Syftet är att ha makt för maktens egen skull och för social status. Men det finns också de som blir chefer, får makt och känner att det får dem att må bra.”

Hur kan jag som chef hantera de här personerna på min arbetsplats?

”Ta det på allvar när en avdelning har hög sjukfrånvaro eller dåliga resultat och den kollektiva prestationen går ner. Ha ett visselblåsarsystem som gör det möjligt för medarbetare att rapportera anonymt. I förlängningen skadar toxiska chefer även arbetsplatsens attraktivitet och arbetsgivar­varumärke.”

Vad kan jag göra om jag själv har en toxisk chef?

”Man brukar säga att om man har problem ska man vända sig till sin egen chef, men det blir märkligt om chefen är den som skapar problemen. Man ska dokumentera kränkningar och obehagliga händelser. Samtal som man själv deltar i har man rätt att spela in. Anteckna. Sedan får man prata med chefens chef eller vända sig till facket. Prata med andra i gruppen, ofta har andra upplevt samma sak. Men i värsta fall får man sluta på arbetsplatsen, om man kan.”

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden