Chefens favorisering – smart strategi?
Att chefen favoriserar vissa medarbetare har tidigare ansetts vara enbart av ondo, men ny forskning nyanserar bilden.

”Det är ett dubbeleggat svärd – det kan skada teamens dynamik men under rätt omständigheter kan det faktiskt vara framgångsrikt för organisationerna”, säger Haoying Xu, docent i management vid Stevens Institute of Technology.
Han har studerat mer än 200 olika team, över 1 100 medarbetare i företag i vitt skilda branscher I Kina. Resultatet, publicerat i Personnel Psychology, är slående.
De chefer som favoriserar får ibland bättre resultat än de som inte gör det, och då inte enbart av de medarbetare som de behandlat bäst.
Det avgörande var hur teamen fungerade.
I välorganiserade team, där några medarbetare hade större auktoritet eller mer avancerade kunskaper sjönk prestationen om chefen hade favoriter.
Medan i löst strukturerade team ledde en favoriserande chef till bättre resultat, förbättrat samarbete och prestation i hela teamet.
”Slutsatsen är att ha favoriter som chef har tydliga positiva och negativa effekter, därför behöver ledare försäkra sig om att de uppmärksammar hur deras favoriserande påverkar deras arbetslag”, säger Haoying Xu.
Logga in för att fortsätta läsa!
Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för
0:-
- Tillgång till våra låsta artiklar gratis!
KOMMENTERA ARTIKELN
Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.