Chef Weekly med Calle Fleur: ”Chefer är arbetsredo – men arbetsosäkra”

chef weekly Välkommen till utgåva 34 av Chef Weekly – en omvärldsspaning från Chef där chefredaktör Calle Fleur går igenom veckans hetaste händelser.

Chef Weekly
Text: Calle Fleur
Publicerad
Calle Fleur. Foto: Oskar Omne

Inoljad konung

Så kröntes Charles III till kung. En underhållande text i Omni går igenom stegen i den högst besynnerliga kröningen: Vi pratar smörjelse i linnetunika bakom skärm, mottagande av riksäpple samt bärande av flera olika (!) vansinnigt värdefulla kronor. Den så kallade ödestenen, som erövrades från skottarna 1296, spelar också en något oklar roll i ceremonin. Den här processen får onekligen andra onboardingar att blekna i jämförelse.

Chefer är arbetsredo – men arbetsosäkra

Så beskriver Andreas Ekström, författare, journalist och TED-talare, många ledares inställning till AI i en gästkrönika i Chef. Relaterbart! Ekström ger flera konkreta exempel om hur du bör förhålla dig till den historiska omställning vi är inne i – och hur vi chefer kan ta AI till hjälp för att rationalisera bort de arbetsuppgifter som sliter mest på våra medarbetare. Av mänskliga skäl.

Distansarbetare mer lojala

”Och hur ser ni på möjligheten att jobba på distans…?” Alla chefer som rekryterat någon de senaste 3 åren har antagligen fått frågan. Nu visar en intressant forskningsöversikt från Högskolan i Gävle ett tydligt samband mellan möjligheten att jobba på distans och viljan att stanna kvar på arbetsplatsen. ”Även om distansarbete inte är någon enkel patentlösning, bland annat vad gäller arbetsmiljöarbete och ledarskap, menar vi att rätt använt har det potential att bidra positivt både till produktivitet och anställdas arbetsprestation”, säger Gunnar Bergström, professor i arbetsvetenskap.

171 HR-färger är fler än 4 DISC-analyser

Jag, som med handen på hjärtat nog aldrig lärde mig att skilja på de fyra färgerna i (den numera så avskydda) DISC-analysen, baxnar när jag läser om HR-professionens 171 färger. Så många finns det nämligen att förhålla sig till, menar Spotifys bokaktuella HR-chef Katarina Berg i en intervju med Chef. För att kunna bedriva ett effektivt personalarbete behöver du kunna jobba med hela paletten, menar Berg – och vara både modig och djärv! Ja, jag förstår det nu! 

Tystnad, tagning

Det har stormat i polisens högsta ledning de senaste månaderna. Parallellt med utredningarna och efterspelet kring regionpolischef Mats Löfvings död, har det förts en lågintensiv diskussion om tystnadskulturen inom polisen. En sådan finns inte, hävdade en hög polischef i april, trots att en tredjedel av personalen påstår motsatsen. Och trots att rikspolischefen gjort sig oanträffbar under flera veckor. Fram tills nu, då. För två veckor sedan bröt Anders Thornberg tystnaden i Ekots lördagsintervju – och i veckan kallade han till presskonferens för att berätta att, jo, det finns nog ändå en tystnadskultur inom myndigheten. Turerna lär oss ett och annat om kris- och mediehantering. Exakt vad är för tidigt att säga, men lita på att det kommer att skrivas böcker på ämnet.

Chef på Northvolt åtalas

Jag läser allt fler rapporter om företag som låter utländsk arbetskraft arbeta under nästintill slavliknande förhållanden. Sist ut i raden är den hajpade batterifabriken Northvolt i Skellefteå, där en chef med personalansvar nu åtalas för brott mot utlänningslagen. En razzia 2021 visade att tolv byggnadsarbetare från Indien och Serbien saknade arbetstillstånd och rätt att vistas i Sverige. Northvolt skyller på oseriösa underleverantörer, medan den fackliga ombudsmannen Pierre Pettersson ifrågasätter arbetsgivarnas ambitionsnivå och efterfrågar fler myndighetsinspektioner: Det är otroligt ensamt ute på den norrländska tundran som fackligt ombud”, säger han till Arbetet.

Givakt, startups!

Avslutningsvis, ett lästips: Startups kräver militärt ledarskap, hävdar elsparkcykeljätten Voi:s vd Fredrik Hjelm i en intervju med Dagens industri. Att grunda en startup är nämligen som att dra ut i krig, menar han. Hundratals beslut om dagen, smällar från sidan, bristande struktur: Militären har en väldigt tydlig ’chain of command’ och ett tydligt mål – försvara landet, vinn kriget. Men på enhetsnivå, på personlig nivå, är det jättemycket autonomi. Vad plutonen gör, vad den enskilde soldaten gör, är jättefritt. Den typen av ledarskap behövs det mer av i näringslivet och i startupbolag, framför allt när det är stökiga tider.”

Tack för din tid! Vi hörs nästa vecka!

Hälsningar Calle

Veckans bild

Månadens hjärngympa

En eftermiddag varje månad stänger jag in mig i ett fönsterlöst rum med Tom Sörhuus, art director och Cecilia Norrby, redaktionschef, för att sätta omslaget till nästa nummer av Chef. Bilder, rubriker och citat skärskådas och knådas – resultatet får du se snart!

Redaktionens val från Chef.se

röster om chef weekly

”Calle, jag älskar’t! Kort, koncist och allt jag hinner läsa på en vecka. Fortsätt gärna skicka till mig.

”Jag tänker varje vecka på hur bra jag tycker söndagsspaningen är när jag läser den. Jag uppskattar både innehållet och tonen i din spaning. Gillar variationen av aktuella händelser, forskning och begrepp som tas upp. Alltid intressant och tänkvärt, med bonusen att det presenteras med en lättsam, ofta riktigt rolig personlig touch! Nästan alltid blir någon del av innehållet grund för snack med kollegor, kunder eller vänner. Så kör bara på!”

”Du skriver väldigt bra och alltid om intressanta ämnen som hjälper till att ha perspektiv på saker och ting – det gillar jag. Och dessutom på ett engagerat sätt.”

”Intressanta blänkare. Utifrån olika utgångspunkter. Väl avvägda och omväxlande. Keep up the good spirit!”

”Dina helgspaningar är så bra, nyhetsbrevet så kul läsning!”

”Ditt nyhetsbrev ‘Chef Weekly’ är det första på länge som jag faktiskt läser och inte bara skummar! Toppen!”

”Sånt bra koncept. Smart, härlig ton, personligt och lagom lättsamt. 5 av 5!”

”Chef Weekly – vilket lyft! Jag läste hela mejlet och klickade på flera av länkarna. Riktigt bra!”

”Bra att fånga upp trender och fenomen i tiden. Och att skriva/beskriva dem. Inte minst de underliggande orsakerna. Fortsätt så!”

Vad tyckte du om Chef Weekly?

Chef ger dig inspiration och nytta som låter dig utvecklas i din roll som ledare. Chef Weekly är ett nytt format som vi utvecklar medan vi springer – nu vill jag VERKLIGEN veta vad du tycker. Mejla mig så pratar vi vidare: calle.fleur@chef.se

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden