Spotify-chefen Katarina Berg: ”Fram för modigare hr”

Bli djärvare i hr-arbetet och släpp många av de gamla sanningarna, råder Spotifys globala hr-chef Katarina Berg i sin bok, som skrivits i samarbete med flera medförfattare. Den ger exempel på nya arbetssätt och en inblick i det snabbväxande bolaget.

Ledarskap
Publicerad
Katarina Berg.

Vad är det djärva i hr-arbetet som du talar om?

”Det krävs mod för att arbeta på ett sätt där beteendevetenskap och de människor som utgör organisationen sätts i fokus. Det krävs mod för att utmana valda sanningar, både i organisationen bland cheferna och inom det egna skrået. Att föreslå saker som är obekväma, vara före sin tid, ta smärtsamma beslut kräver även det mod och integritet. Hr ska både utveckla och utmana, vilket kräver mod”, svarar Katarina Berg.

Ni skriver i boken om hr-paletten – vad är det?

”Hr-professionen består av 171 olika färger vilket Spotifys hr-avdelning ofta refererar till, olika kunskaps- och expertområden. För att kunna bedriva hr framgångsrikt måste man kunna anpassa paletten till sin egen organisation. Boken har ett långt kapitel om vikten av företagskulturen och kraften i att låta alla medarbetare bidra till utvecklingen av företagets värderingar.”

Hur jobbar ni med employer branding på Spotify?

”På Spotify ser vi på medarbetarna som bandmedlemmar. Precis som ett i band är vi beroende av varandra för att skapa den bästa tänkbara ljudupplevelsen. Precis som ett band behöver vi vara synkade. Företagets mission, syfte, strategi, mål och kärnvärden måste därför vara uttalade och framföras med en och samma tonalitet.” 

I boken nämner ni ert arbete med psykisk hälsa som är lite annorlunda!

”Vi började tidigt uppmärksamma och arbeta med frågor kring psykisk ohälsa, både på medarbetarnivå och samhällsnivå. Vi arbetar fokuserat för att öka medvetenheten och bygga kunskap inom ämnet och vi vill normalisera ämnet för att minska stigma. Vi har de senaste åren erbjudit en extra vecka ledigt, vår ’wellness week’, för alla att ta hand om sig själva och sin psykiska hälsa. Det är verkligen något helt annat när hela företaget är ledigt exakt samma vecka.”

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden