Barnvänligt kontor ska locka tillbaka medarbetare

Vad gör du när ditt barn av olika anledningar inte kan gå till skola eller förskola, men du behöver åka in till jobbet? Tar med knodden till kontoret såklart. Nu slåss arbetsgivare för att hitta fiffiga sätt att locka tillbaka medarbetarna.

Arbetsmiljö
Publicerad

Att jobba effektivt hemifrån med en uttråkad 5-åring är svårt, om inte omöjligt. Det vet de flesta numera. Så, hur gör du som förälder och chef när ditt barn inte kan gå till skola eller förskola och du själv har ett viktigt möte som kräver din fysiska närvaro?

På företaget Smartclip, som precis har flyttat in i nya kontorslokaler i Stockholm, satsar man på barnvänligt kontor. Konkret innebär det att ett av de mindre rummen har inretts med barn i åtanke. Där finns leksaker och lego och där kan barnen – för det kan ju finnas flera medarbetare som har med sig kidsen – hålla till medan jobbet pågår, meddelar Smartclip i ett pressmeddelande.

Påverka som medarbetare

Ett förfarande som ser ut att vara helt rätt i tiden. I Arkitekten skrev tidigare i år två debattörer, arkitekten Christina Bodin Danielsson och ergonomiutvecklaren Pierre Schäring, om vikten av att bena ut just hur vi ser på framtidens kontor och hur de anställda ska manas att komma tillbaka.

Kontoret måste bli ”attraktivt, säkert, inkluderande och mer välkomnande”, men medarbetare måste också ges makten att påverka sättet de arbetar på, både hemma och på plats, skriver de.

Men tilltaget att befinna sig på plats är inte en helt enkel ekvation. Chef har tidigare skrivit om H&M som enligt en ny policy kräver att anställda i Sverige börjar vara på kontoret fyra dagar i veckan. Något som lett till internt uppror – och en protestlista med tusen namnunderskrifter.

Olika gångbara modeller

Andra storföretag som försöker navigera i det nya hybridlandskapet är Spotify som applicerar en ”jobba-där-du-vill”-policy, så kallad Work from anywhere, som innebär att de låter sina 6 500 medarbetare jobba var de vill. I korthet går det nya arbetssättet ut på att de anställda meddelar ett år i taget om de vill jobba huvudparten av sin tid på distans, hemifrån eller på annan plats, eller om de främst vill arbeta på kontoret.

Apple har å andra sidan nyligen presenterat en modell där personalen förväntas vara på plats tre dagar i veckan; tisdagar, torsdagar och ytterligare en dag i veckan som bestäms av respektive team.

Kommer fler arbetsgivare ta efter det barnvänliga kontoret? Och hur blir det exempelvis med alla coronahundar som chefer har skaffat sig under pandemin och behöver tas om hand nu i det nya arbetslivet?

En sak är säker, Chef kommer att fortsätta grotta i frågan.

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden