7 saker att tänka på när du jobbar hemma i jul

En timme framför datorn här och där med en liten glöggfika nära till hands? Tänk så mysigt och praktiskt att jobba hemma i jul! Men det finns fallgropar – och fördelar. Chef reder ut dem.

Personlig effektivitet
Publicerad
Jobba hemma i jul? Det finns både fördelar och fällor att gå i.

1. Planering För att hemmajobbet i jul ska ge dig något behöver du organisera dig. Skapa listor och se till att din planering är realistisk. Du vill inte behöva sitta längre än du tänkt dig med jobbet, för det finns troligen mycket annat som pockar på din uppmärksamhet under julhelgen.

2. Arbetsuppgifter Som vanligt för hemmajobb gäller att fokusera på uppgifter som inte kräver din närvaro på kontoret. Grovplanera för året som kommer, förbered medarbetarsamtalen du ännu inte hunnit avverka och varför inte redan nu börja planera för luckor i schemat som kommer att uppstå under vabruari? Mer kreativa sysslor kan också passa bra att ägna sig åt i luckan mellan höst och nystart.

3. Leda på distans Har du medarbetare som också jobbar hemma i jul? Se till att ni har koll på varandras scheman. För här gäller samma regler som annars – fritt fram att kontakta dem när de sagt att de jobbar, men låt inte hela deras ledighet såsas till av att du skickar sms i tid och otid. Och gör klart för dem att du inte heller kommer att vara tillgänglig vissa dagar. Ni förtjänar alla lite ledigt!

4. Kontakt med andra Ett vanligt problem vid hemarbete kan vara att man känner sig ensam. Vet du med dig att du kommer få du behov av att bolla idéer med en kollega – bestäm på förhand detta med någon som också jobbar hemifrån i jul. Ses på en utepromenad eller ta ett videomöte? Möjligheterna är många.

5. Produktivitet Behöver du argument för att din egen chef ska låta dig jobba hemma? Forskning från Stanford som Chef tidigare skrivit om visar att produktiviteten ökade med 13 procent hos medarbetare som fick jobba hemma nästan hur mycket de ville. Dessutom minskades personalomsättningen med 50 procent.

6. Jämställdhetsfällan Även om hemmajobb ofta gör oss mer produktiva kan det också innebära en produktivitetsfälla. I juletider kanske inte heller steget till andra hemmasysslor är långt. Se därför till att dela upp hemarbetet på olika dagar om flera vuxna i familjen planerar att lösa jobbpusslet på detta sätt.

7. Dåligt samvete? Tänk så här: Du är på jobbet, och hemmet råkar vara ditt kontor just idag. Så ha inte dåligt samvete för att du inte kan göra saker i hemmet trots att du befinner dig där. Omgivningen kommer också att acceptera detta – men först måste du hitta rätt mindset själv och vara tydlig.

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden