Forskning: Hemmakontor – uselt för jämställdheten

Jobba hemifrån, flexibla arbetstider – är det verkligen något som underlättar livspusslet? Ny forskning tyder inte på det.

Hållbarhet
Publicerad

Enligt tyska forskare tycks det moderna arbetslivet med hemmakontor och andra flexibla lösningar snarast cementera traditionella könsroller som innebär att kvinnor har särskilt ansvar för hem och barn. 

Forskningsstudien från Hans Böckler-stiftelsen i Düsseldorf visar att män som jobbar hemifrån lägger två timmar mer på arbetet varje vecka än manliga kolleger som saknar hemmakontor.

Men utan att hemmajobbarna för den skull ägnar mer tid åt barnen.

För kvinnor och mödrar med hemmakontor är bilden ganska annorlunda: Förutom att jobba mer – dock inte lika mycket som männen – lägger de betydligt mer tid på barnomsorg, i genomsnitt tre veckotimmar extra jämfört med mödrar utan hemmakontor.

Studien gör också en koppling mellan hemmakontor och sämre nattsömn. Kvinnor som jobbar hemifrån sover i genomsnitt tio minuter mindre än de med arbetsplatsen utanför hemmet. För män med hemmakontor syns inga signifikanta skillnader vad gäller sömn.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden