kontorhemma-2

Forskning: Hemmakontor – uselt för jämställdheten

Jobba hemifrån, flexibla arbetstider – är det verkligen något som underlättar livspusslet? Ny forskning tyder inte på det.

Enligt tyska forskare tycks det moderna arbetslivet med hemmakontor och andra flexibla lösningar snarast cementera traditionella könsroller som innebär att kvinnor har särskilt ansvar för hem och barn. 

Forskningsstudien från Hans Böckler-stiftelsen i Düsseldorf visar att män som jobbar hemifrån lägger två timmar mer på arbetet varje vecka än manliga kolleger som saknar hemmakontor.

stock

Läs också: Trendbrott – efter 226 år: Hon blir chef över New York-börsen

Men utan att hemmajobbarna för den skull ägnar mer tid åt barnen.

För kvinnor och mödrar med hemmakontor är bilden ganska annorlunda: Förutom att jobba mer – dock inte lika mycket som männen – lägger de betydligt mer tid på barnomsorg, i genomsnitt tre veckotimmar extra jämfört med mödrar utan hemmakontor.

Studien gör också en koppling mellan hemmakontor och sämre nattsömn. Kvinnor som jobbar hemifrån sover i genomsnitt tio minuter mindre än de med arbetsplatsen utanför hemmet. För män med hemmakontor syns inga signifikanta skillnader vad gäller sömn.

ojamlikhet

Läs också: Var fjärde kvinna upplever ojämlikhet – på sitt jobb

Relaterade artiklar

greta
Hållbarhet

Retorikexperten: ”Gretas tal kan få dubbel effekt”

Greta Thunbergs känsloladdade och konfrontativa tal jämförs redan med Martin Luther Kings ”I have a dream” och andra historiska anföranden. Men talet kan uppfattas på olika sätt, säger Chefs expert Sofia Kacim.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
giftiggg
Hållbarhet

Så känner du igen – och hanterar – en giftig chef

Chefen med psykopatdrag är en populär stereotyp, liksom den narcissistiske ledaren. Men faktum är att den här typen av ”giftiga” ledare blir allt vanligare – och på lång sikt kan deras beteende ha förödande konsekvenser för organisationer.
chefnr022017
Hållbarhet

Azita Shariati: 9 ögonblick som gjorde min karriär

Hon är hyllad för sitt mångfaldsarbete, flerfaldigt prisad och utnämnd till Sveriges mäktigaste näringslivskvinna. Men resan hit har varit långt ifrån enkel. Chef fick en exklusiv intervju med Sodexos vd Azita Shariati inför bok­släppet av biografin och ledarskaps­boken Hela bilden nu.
larsappelqvist
Hållbarhet

Hållbarhet med det lila extra

De prisas för sitt håll­barhetsarbete och har bikupor på taket till produktionsanläggningen i Karlstad. Löfbergs vd Lars Appelqvist vet hur man tänker hållbart – i alla led.
susanna-campbell-2
Arbetsmiljö

Cheftest: Hon styr Ratos med patos

Hon sätter ledarskapsfrågor högt på agendan och inger både respekt och värme — samtidigt. Tydliga värderingar och långsiktighet är ledord för Ratos vd Susanna Campbell, som beskrivs som ”vinner i längden-karismatisk”. Men hur mycket tålamod har en bransch som vill se snabba resultat?
Ibland är det systemen, inte ledarskapet, som orsakar frustration på jobbet.
Annonssamarbete Chef + Sopra Steria

IT-system dold orsak till ledarskapsproblem

Dålig effektivitet och irritation i ditt team beror inte alltid på brister i ledarskapet. Leta efter lösningar på rätt ställe. ”Det är alldeles för vanligt med IT-system som stoppar oss, snarare än stöttar”, säger Christer Söderholm på Sopra Steria.