10 viktigaste hälsotrenderna 2024
Vi lever längre, hälsoklyftorna ökar, och allt fler intresserar sig för sömnkvaliteten. Här är de tio viktigaste hälsotrenderna för chefen att hålla koll på.
1. Hälsoklyftan ökar
Uppdelningen ökar mellan de som redan är intresserade, pålästa och lägger tid på sin hälsa och de som av olika skäl har svårt att hitta motivationen och möjligheterna att komma igång. Därför blir det allt svårare att arrangera aktiviteter som attraherar båda lägren. Som chef behöver du bli mer medveten om den ökande klyftan och erbjuda föreläsningar och aktiviteter på två olika nivåer.
2. Ökat fokus på mental hälsa och inre utveckling
Arbetsgivaren tar inte den ökade psykiska ohälsan på allvar, menar trendspanaren och föreläsaren Göran Adlén.
”Om inte annat måste man se nyttan av det från ett resultatperspektiv”, säger han.
Men bland annat Inner Development Goals (IDG), den svenska rörelsen som startade 2020 med forskare, experter och andra ledare inom ledarskapsutveckling och hållbarhet, får allt mer genomslag och har idag 600 hubbar över hela världen.
”Där grundas ledarskapet ur ett holistiskt perspektiv. Det kommer att leda till hälsofrämjande beslut eftersom allt fler ledare förstår hur viktigt det är. En IDG-tränad chef värnar mental, fysisk och organisatorisk hälsa ur ett samhällsperspektiv,” säger Ola Ahlvarsson, föreläsare, entreprenör och flerfaldig medaljör i asiatiska kampsporter och världsmästare i kickboxning.
3. Mäta och räkna
Quantified Self-rörelsen har mer än tio år på nacken. Vi är många som använder stegräknare, löpklockor, blodtrycksmätare, pulsmätare, sömnövervakning för att hålla koll på vårt mående.
Det senaste året har det tillkommit företag som Neko Health, grundat av Spotifys Daniel Ek och entreprenören Hjalmar Nilsonne som erbjuder helkroppsscanning och blodanalys i syfte att i förväg upptäcka kommande sjukdomar. De anser att en årlig check av hälsotillståndet är lika självklart som att besiktiga bilen.
Det är hög tid för företagen att sätta upp KPI:er och ta med hälsan på sista raden i resultaten och 2024 är året då det verkligen händer, hoppas experterna.
4. Längre livslängd
Det blir allt populärare att försöka bli odödlig, eller att dö ung så sent som möjligt som trendspanaren Göran Adlén uttrycker det.
Åtskilliga tech-miljardärer lägger stora pengar på att försöka länga sin livslängd, vi drar lärdomar från de så kallade blå zonerna som uppvisar ovanligt många pigga gamlingar och professor Ingmar Skog har släppt boken ”70 är det nya 50”.
Det här innebär att vi behöver förändra våra organisationer eftersom fler medarbetare kommer att vilja jobba längre. Idag arbetar var tredje pensionär efter pensionen, enligt en ny studie från Göteborgs universitet.
5. Ökat friskvårdsbidrag
Många arbetsgivare ser friskvårdsbidraget som en lågt hängande frukt att plocka för att uppnå sitt arbetsgivaransvar.
”Lågkonjunkturen till trots har vi inte sett några neddragningar. Tvärtom. Flera av våra kunder som tidigare legat på 1 500 kronor i friskvårdsbidrag har höjt till 3 000, och de som redan låg på 3 000 har höjt till 5 000 kronor. De förlitar sig på att det ger utväxling och tycker därmed att de har tagit sin del av arbetsgivaransvaret. Jag tycker dock att det är en feltolkning av arbetsgivarens ansvar för att främja fysisk aktivitet och återhämtning under arbetsdagen”, säger Ewa Skiöldebrand, corporate health manager på Söderberg & Partners.
6. Kärlek som managementredskap
Du tillbringar nästan hälften av din vakna tid på jobbet, då kan du inte vara i en kärlekslös miljö. Alltmer forskning visar på vikten av att kramas. Det gör oss stresståligare och mer motståndskraftiga mot förkylning och infektion.
”Det handlar inte om att hångla på jobbet utan om att man kramar om varandra, checkar in hur man mår. Istället för sura miner och handskakningar behöver vi göra det varma, mänskliga, passionerade och lojala till en större del av företagets miljö. Det är viktigare än någonsin nu när vi jobbar så mycket på distans”, säger Ola Ahlvarsson.
7. Individuell hälsoträning
Vi blir alltmer medvetna om att ”one size” inte passar alla. Under 2024 kommer du att vilja ha en personlig hälsocoach som coachar dig utifrån dina egna mål, din smärta, din kropps förutsättningar.
De personliga råden kommer att explodera, inte minst med hjälp av AI i form av virtuella hälsocoacher, skräddarsydda behandlings-, tränings- och kostprogram, samtidigt som olika appar och hälsogadgets som Apple Watch blir allt mer fokuserade på hälsa.
På till exempel Nordic Executive Medicine kan du göra alla möjliga tester, mäta din biologiska ålder och sedan optimera din hälsa utifrån de livsval du vill göra och vad just du behöver utifrån just din DNA-sammansättning.
8. Sov gott
Under coronapandemin låg fokus på mindfulness och stresshantering när det kom till föreläsningar. Nästa stora grej är sömn, nya forskningsrön har framkommit och vi pratar inte längre enbart om antal timmar utan även om sömnkvalitet.
”Intresset för sömn har verkligen exploderat och än har vi inte nått kulmen”, säger träningsinstruktören och hormonexperten Monika Björn.
9. Vikten av dagsljus
I sömnrelaterat fokus står även vikten av dagsljus och att vistas utomhus gärna tidigt på dagen. Den amerikanske hjärnforskaren och professorn Andrew Huberman, som har världens största hälsopodd Huberman Lab, har på senaste tiden pratat allt mer om att få dygnsrytmen rätt och med viss eftersläpning tros ämnet därför trenda i Sverige under 2024.
10. Hormonell hälsa
Kvinnors hormonella hälsa har lyfts under 2023 men det är bara en droppe i havet i förhållandet till vad som behövs. Det menar Monika Björn. De företag som hittills efterfrågat hennes föreläsningar om kvinnlig hormonell hälsa är de företag och industrier som har lägst antal kvinnor anställda.
”De vet med sig att de har få kvinnliga anställda och har därför en tydlig strategi för utökad jämställdhet. De frågar sig också hur de ska kunna behålla de kvinnor de har genom att vara en attraktiv arbetsplats framöver”, säger Monika Björn.
Hon menar att man som chef kan se till att kunskapen finns tillgänglig inom företagets väggar eller att man har en påläst företagshälsovård, för de som vill ha hjälp.
”Då behöver inte den enskilde medarbetaren lägga tid och kraft på att irra omkring i sjukvården och leta efter rätt hjälp, eller i värsta fall bli sjukskriven”.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.