Julbord med dryck

En av tio undviker julbordet – kollegorna dricker för mycket

Tre av fyra svenskar tycker inte att det är viktigt med alkohol på jobbets julbord, visar en ny undersökning. Samtidigt uppger över hälften att det finns en förväntan om att de ska dricka alkohol när det sker.

Att det serveras alkohol på jobbets julbord är inte viktigt. Det tycker tre av fyra svenskar, eller 77 procent, enligt en undersökning från Kantar Sifo och IQ. 41 procent anser rentav att alkohol till julskinkan och sillen är helt oviktigt. Samtidigt uppger över hälften att det finns en förväntan om att de ska dricka alkohol när arbetsplatsen bjuder på julbord.

”De allra flesta tycker inte att det är särskilt viktigt att det serveras alkohol på jobbets julbord. Ändå är det fortfarande vanligt. Här har arbetsgivare en möjlighet att ifrågasätta normer och skapa nya modernare traditioner som tilltalar medarbetarna”, säger Karin Hagman som är vd för IQ, ett fristående dotterbolag till Systembolaget som arbetar med att skapa medvetenhet och eftertanke kring den svenska alkoholnormen.

Skillnaderna mellan könen är stor. För varannan kvinna (49 procent) är det helt oviktigt att det serveras alkohol på jobbets julbord, men bara för var tredje man (34 procent). Tvärtom tycker mer än var fjärde man (27 procent) att det är väldigt, eller ganska, viktigt att det serveras alkohol. Motsvarande siffra bland kvinnorna är 15 procent.

Daniel Ellison, Motala Verkstad

Läs också: ”Det finns nätter när man inte sover”

”Fler arbetsgivare borde fundera över alkoholens roll i samband med julbord och julfester, om den verkligen bidrar till att göra det trevligare för alla medarbetare”, säger Karin Hagman.

Närmare en av tio (åtta procent) har undvikit arbetsplatsens julbord för att de tycker att kollegorna dricker för mycket, framgår av undersökningen.

”Att så många undviker julbord med jobbet är en signal om att alkoholen riskerar förstöra julfesten för vissa. Vilka andra företeelser skulle vi acceptera om det exkluderade var tionde medarbetare?”, frågar Karin Hagman.

Tycker du att det är viktigt att det serveras alkohol i samband med julbord med jobbet?

Ja, väldigt viktigt: Riket 4%, Män 5 %, Kvinnor 3 %

Ja, ganska viktigt: Riket 17 %, Män 22 %, Kvinnor 12 %

Nej, inte så viktigt: Riket 36 %, Män 37 %, Kvinnor 34 %

Nej, helt oviktigt: Riket 41 %, Män 34 %, Kvinnor 49 %

Vet ej: Riket 2 %, Män 1 %, Kvinnor 2 %

(Kantar Sifo/IQ. Underlag 1183 personer från 18 år och uppåt)

Tips till arbetsgivare och chefer inför julbord med jobbet

  • Var restriktiv. Om det ska bjudas på alkohol, sätt en maxgräns och låt de som vill dricka mer betala själva.
  • Inkludera alla. Ordna julbord och julfester som är attraktiva även för de som inte vill dricka alkohol, eller inte så mycket.
  • Som chef är du en förebild. Fundera över vilka signaler du ger när det gäller alkohol. Det du gör och säger påverkar dina medarbetare.

(Källa: IQ)

driftigsamarbetsinriktadkompetent

Läs också: Här är chefens viktigaste egenskaper

Relaterade artiklar

greta
Hållbarhet

Retorikexperten: ”Gretas tal kan få dubbel effekt”

Greta Thunbergs känsloladdade och konfrontativa tal jämförs redan med Martin Luther Kings ”I have a dream” och andra historiska anföranden. Men talet kan uppfattas på olika sätt, säger Chefs expert Sofia Kacim.
Anna Svedman på SPP hjälper företag undvika dyra missar vid utlandsjobb.
Annonssamarbete Chef + SPP

Se upp med onödiga pensionsmissar vid utlandsjobb

Planerar ditt företetag att expandera globalt? Undvik då onödiga missar och fallgropar för medarbetare som jobbar utomlands. Det är enklare än du tror.
krise
Hälsa

8 steg: Så ger chefen stöd – till medarbetaren i kris

Visste du att du som chef också har ett ansvar att ge krisstöd för händelser som inträffar utanför jobbet? 
nishteman-hosseini
Experterna

Så kan du bota talarfobin

Att säga upp sig framstår näst intill som den enda lösningen för chefen med fobi för att hålla tal. Psykologen tipsar om andra vägar ut.
twitter-2
Hälsa

Fyra lärdomar om ledarskap från Twitter

Inget chefstillägg på lönen, ingen snabbare karriärväg för chefer och ingen befordran som belöning. Låter det som ett framgångsrecept på gott ledarskap? Ja, menar en tidigare Twitteranställd som delar med sig av sina erfarenheter från åren på techjätten.
gamote
Hälsa

Så lyckas du med gå-möten

Flytta ut kontoret i sommarvädret – och få motion, inspiration och omväxling på köpet. Fördelarna med att ha möte under en promenad är många. Här är fem tips till effektiva gå-möten.

Annonssamarbete Chef + ECIT

Knepet för att växla upp: Frigör tid för chefer

Företag som vill växla upp behöver frigöra tid och kraft för sina chefer. Då är outsourcing ett självklart val. ”Det har gett oss en extra boost”, säger Daniel Hörnqvist, vd på snabbväxande Frank Dandy.
tandstiska
Arbetsmiljö

Faktorerna som främjar psykisk hälsa på jobbet

Nyligen publicerade fackförbundet Vision dystra siffror om hur mycket stressrelaterade sjukdomar ökat senaste två åren. Men de har också sammanställt fem faktorer som främjar hälsan. Ett närvarande ledarskap är en av dem.