Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

En av tio undviker julbordet – kollegorna dricker för mycket

Tre av fyra svenskar tycker inte att det är viktigt med alkohol på jobbets julbord, visar en ny undersökning. Samtidigt uppger över hälften att det finns en förväntan om att de ska dricka alkohol när det sker.

Kommunikation
Publicerad
Julbord med dryck

Att det serveras alkohol på jobbets julbord är inte viktigt. Det tycker tre av fyra svenskar, eller 77 procent, enligt en undersökning från Kantar Sifo och IQ. 41 procent anser rentav att alkohol till julskinkan och sillen är helt oviktigt. Samtidigt uppger över hälften att det finns en förväntan om att de ska dricka alkohol när arbetsplatsen bjuder på julbord.

”De allra flesta tycker inte att det är särskilt viktigt att det serveras alkohol på jobbets julbord. Ändå är det fortfarande vanligt. Här har arbetsgivare en möjlighet att ifrågasätta normer och skapa nya modernare traditioner som tilltalar medarbetarna”, säger Karin Hagman som är vd för IQ, ett fristående dotterbolag till Systembolaget som arbetar med att skapa medvetenhet och eftertanke kring den svenska alkoholnormen.

Skillnaderna mellan könen är stor. För varannan kvinna (49 procent) är det helt oviktigt att det serveras alkohol på jobbets julbord, men bara för var tredje man (34 procent). Tvärtom tycker mer än var fjärde man (27 procent) att det är väldigt, eller ganska, viktigt att det serveras alkohol. Motsvarande siffra bland kvinnorna är 15 procent.

”Fler arbetsgivare borde fundera över alkoholens roll i samband med julbord och julfester, om den verkligen bidrar till att göra det trevligare för alla medarbetare”, säger Karin Hagman.

Närmare en av tio (åtta procent) har undvikit arbetsplatsens julbord för att de tycker att kollegorna dricker för mycket, framgår av undersökningen.

”Att så många undviker julbord med jobbet är en signal om att alkoholen riskerar förstöra julfesten för vissa. Vilka andra företeelser skulle vi acceptera om det exkluderade var tionde medarbetare?”, frågar Karin Hagman.

Tycker du att det är viktigt att det serveras alkohol i samband med julbord med jobbet?

Ja, väldigt viktigt: Riket 4%, Män 5 %, Kvinnor 3 %

Ja, ganska viktigt: Riket 17 %, Män 22 %, Kvinnor 12 %

Nej, inte så viktigt: Riket 36 %, Män 37 %, Kvinnor 34 %

Nej, helt oviktigt: Riket 41 %, Män 34 %, Kvinnor 49 %

Vet ej: Riket 2 %, Män 1 %, Kvinnor 2 %

(Kantar Sifo/IQ. Underlag 1183 personer från 18 år och uppåt)

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden