Här är chefens viktigaste egenskaper

Kompetent, samarbetsinriktad – men också driftig. Sådan är den optimala chefspersonen – i alla fall om man ser till vad både chefer själva och de som ska anställa dem tycker. Det visar två nya undersökningar från Novare och Ledarna.

Karriär
Publicerad

Rekryteringsföretaget Novare har inför 2020 gjort en undersökning bland sina rekryterare för att se vilka egenskaper de kommer att värdesätta högst hos chefskandidater under året som kommer. Ett 50-tal rekryterare har fått svara på frågor.

40 procent av dem anser att driv är den allra viktigaste egenskapen. Kommunikativ kommer som näst viktigaste egenskap – 23 procent av de tillfrågade rankade den högst. Pragmatisk är egenskapen som hamnar på plats tre, med 8 procent av rösterna. Egenskaper som tydlig, strukturerad och rationell hamnar längre ner i listan.

”2020-talets chef är en ledare som agerar motor och ger energi åt sitt bolag,” säger Fredrik Hillelsson, vd på Novare.

Chefsorganisationen Ledarnas undersökning är betydligt mer omfattande – 8000 chefer har svarat på en webbenkät som ligger till grund för resultatet. Här rör frågan inte heller vilken egenskap som är mest eftertraktad på jobbmarknaden, utan viktigast hos chefen i stort.

Även i denna undersökning har dock chefer med ansvar för att rekrytera andra chefer fått svara.

På delad första plats hamnar kompetent och samarbetsinriktad – vilket över 90 procent av cheferna i undersökningen anser är mycket viktig eller synnerligen viktig som chefsegenskap. Därefter kommer egenskaper som resultatorienterad, modig, omtänksam och flexibel. Resultatorienterad var – kanske inte så förvånande – viktigare för de som själva anställer chefer än för första linjens chefer.

Sist på Ledarnas lista kommer så egenskaperna självsäker, tävlingsinriktad och auktoritär. Bland chefer som rekryterar var tävlingsinriktad ansedd som ett något viktigare karaktärsdrag än bland första linjens chefer.

Viktigaste egenskaper hos chefen enligt rekryterare

Driftig
Kommunikativ
Pragmatisk
Tydlig
Strukturerad
Rationell

 

Viktigaste egenskaper hos chefen enligt chefer

Kompetent och samarbetsinriktad
Resultatorienterad
Modig
Omtänksam
Flexibel
Självsäker
Tävlingsinriktad
Auktoritär

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden