9 frågor att ställa innan du byter jobb

I dessa tider får många tankar på en ny karriärframtid. Men är verkligen ett jobbyte det du behöver för att uppnå den önskade förändringen – eller finns svaren närmare än så?

Karriär
Publicerad
9 frågor att ställa innan du byter jobb

Dålig trivsel på arbetsplatsen, ångrade karriärval eller allmän rådvillhet kring vilket nästa steg på vägen egentligen är kan väcka känslan av att något måste förändras kvickt. Men vad? Tanken på att kasta allt det gamla åt sidan och börja på en ny kula kanske lockar, och det är säkert helt rätt beslut – för vissa.

Men karriärcoachen och TED-talkaren Kathy Caprino föreslår i affärsmagasinet Forbes att du riktar blicken inåt innan du skickar iväg din avskedsansökan. För är det i själva verket den roll du iklär dig på jobbet som du flyr ifrån kommer du antagligen att upprepa mönstret även på nästa arbetsplats.

Här är nio frågor som Kathy Caprino menar att du bör ställa för att se om grundproblemet snarare finns inom dig själv:

 1. Är jag självmedveten och känslomässigt mogen?
  Om du ofta finner dig överrumplad av dina egna känslor, tankar och beteenden och har svårt att kontrollera dessa behöver du sannolikt arbeta på att skaffa starkare självinsikt.
 1. Är min kommunikation tillräckligt tydlig?
  Om du ständigt blir missförstådd eller bortglömd finns det en möjlighet att det är din kommunikation som inte ger önskad effekt, och behöver slipas.
 2. Kan jag skapa relationer med andra?
  Om du lever som i en bubbla med svårigheter att forma vänskapsband, frånkopplad från kollegorna och jobbsammanhanget, kan du behöva göra dig mer öppen och tillgänglig.
 3. Kan jag fatta beslut?
  Blir du överväldigad när du ställs inför beslut eller olika valmöjligheter fungerar du inte effektivt i chefsrollen. Här krävs förstärkt handlingskraft.
 4. Tar jag ansvar för andra?
  Om din egen framgång alltid trumfar möjligheten att hjälpa andra att realisera sin potential, eller att bidra till organisationens övergripande mål bör du sluta ensamsegla och börja coacha.
 1. Står jag på mig?
  Har du svårt att stå upp för din eller dina medarbetares sak krävs självförtroende att argumentera och förhandla.
 2. Har jag en sund balans mellan arbete och fritid?
  Om du inte klarar av att låta dina privata mål och önskningar samexistera med de krav som arbetet eller karriären ställer är det dags att ändra perspektiv.
 3. Kan jag sätta gränser?
  Tar du på dig för mycket, blir överkörd gång på gång eller utnyttjas för andras vinning krävs tydligare gränsdragningar och färre kompromisser.
 4. Har jag kontroll över min karriär?
  Känns det som att karriären har hamnat i en återvändsgränd eller drivit iväg i en riktning som inte längre känns givande är det hög tid att återta rodret.

Svarar du nej på en eller flera av frågorna bör inte det ses som ett problem enligt Caprino. Snarare är det ett tecken på att du känner dig själv tillräckligt väl för att inse att du behöver växa för att nå dit du vill, kanske genom en ledarskapskurs eller med hjälp av en coach eller terapeut.

Genom att välja ut ett par områden där störst förändring är nödvändig kan du snabbt ta tag i självbilden, och undvika att trampa i gamla fällor – på ditt nuvarande jobb eller ditt kommande.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
 • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.