Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

3 skäl: Därför ska du söka jobb under sommaren

Det är mitten av juli och de svenska företagen hänger upp stängt-skylten för klassisk industrisemester. Inte är det någon idé att leta nytt jobb nu? Jo – här är tre skäl.

Karriär
Publicerad
3 skäl till att sommaren är rätt tid att söka jobb.

I juli månad kan en närmast postapokalyptisk känsla infinna sig i många svenska tätorter. Stora delar av befolkningen har gått upp i rök, gator och torg ekar tomma, och i mörka butiksfönster sitter anslag om ”sommarstängt”. Motsatsen gäller på semesterorterna, där gågator och stränder svämmar över av folk och grillrök stiger från varje torp.

Det är väl knappast någon som lägger en tanke på att rekrytera personal mitt uppe i ett sådant undantagstillstånd? Nja, även om det fortfarande är så att många svenskar av hävd tar ut sin semester under samma tre juliveckor så puttrar verksamheten på – om än på halvfart – på många håll. Och vissa branscher skriker efter kvalificerad personal oavsett tid på året.

Den som är ute på jobbjakt kan därför använda säsongen till sin fördel, skriver Fast Company. Om du går och funderar på att byta bana eller lockas av en ny roll finns det alltså ingen anledning att vänta till det att semestrarna är slut. Här är tre skäl till att du ska söka jobb under sommaren:

Tempot är lugnare
När antalet möten och pågående projekt minskar över sommaren finns det plötsligt tid över till annat på företagen – till exempel att se över rekryteringsbehoven.

Det lugnare tempot gäller åt båda hållen: samtidigt som rekryterare har mer tid att lägga på varje enskild kandidat så har den jobbsökande sannolikt mer tid att lägga på att förfina sin ansökan. Den som hållit ögonen på ett visst företag kan nu passa på att skicka in en spontanansökan.

Färre springer på samma boll
När konkurrensen avtar under sommarmånaderna är chanserna större att ditt cv bryter igenom bruset, och öppenheten för även icke-traditionella kandidater ökar.

”När många sätter jobbletandet på paus på grund av semestrar och annat så minskar kandidatpoolen drastiskt”, säger Steve Frank, kundansvarig på ManpowerGroup. ”Arbetsgivare kan då vara mer villiga att chansa på någon som har potential att lära sig yrket, till skillnad från under högsäsong då överflödet av kandidater gör att alla efterfrågade kompetenser redan behöver finnas på plats för att komma på tal för tjänsten”.

Stämningen är mer avslappnad
Även i de organisationer där verksamheten rullar på under sommaren kan en avslappnad semesterkänsla infinna sig. Det är också något som kan komma att prägla intervjuprocessen i en mer informell riktning. Detta kan vara helt rätt tid att nätverka genom förutsättningslösa luncher med personer som annars är för upptagna.

Men även om det är lättare att få in en fot innanför dörren under sommaren så medför årstiden en stor nackdel: allting går långsammare. Räkna med att behöva vänta till det att nyckelpersoner har återvänt från semestern innan anställningsprocessen kan röra sig framåt. Men – har du väl fått företagets uppmärksamhet finns det mycket att vinna på att vara tålmodig.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden