En bunt böcker på ett bord, plus en dator med chef.se

13 nya ledarskapsböcker att läsa i höst

Höstsäsongen närmar sig, och med den mängder av nya ledarskapsböcker. Chef gör ett svep över ny litteratur som du har nytta och nöje av som ledare.

Ostörd – Principer för en skärpt arbetsdag, av Gisela Bäcklander (Natur & Kultur)
Minne, uppmärksamhet och planeringsförmåga är väsentliga tillgångar för mer skärpa i arbetsvardagen. Boken visar hur du maxar nyttan, och hur du kan använda mer än hjärnan för att tänka.

Välj din ålder, av John Mellkvist (Langenskiöld)
Hur ska jag få ett jobb när jag fyllt 50 år? Årets superkommunikatör 2019 John Mellkvist reder ut begreppen och gör en grundlig utforskning av synen på ålder.

Karriärhandboken, av Lisa Rosengren (Roos & Tegner)
En heltäckande guide för både dig som står och stampar i din nuvarande roll och vill gå vidare, och dig som av olika skäl är mellan jobb.

The art of leadership: normen för effektivitet och värdeskapande, av Christer Hanefalk och Ulf Lindberg (Ekerlids)
Vilken betydelse har framgångsrikt ledarskap och vad är vägen till framgång? En bibliografi över några av de genom tiderna mest betydande bidragen till vår kunskap om ledarskap, från bygget av Cheops-pyramiderna till dagens rymdfärder och infrastrukturprojekt.

Breven berättar – Ingvar Kamprads passionerade ledarskap på Ikea, av Staffan Jeppsson (Ekerlids)
En inblick i Ingvar Kamprads visionära idévärld, i form av hans egna brev och handfasta råd till Ikeas högsta ledning. Författaren var Kamprads personlige assistent under sex år.

Dold potential, av Mattias Axelson (Sanoma)
I dagens brutala utvecklingstempo måste företag och ledare ta vara på medarbetarnas nya idéer, även om de ligger utanför kärnverksamheten. Boken förklarar hur man gör.

 

Ett barn i röd tröja som läser en bok

Läs också: Forskning: Läs en god bok – och må bättre

AI, robotar och föreställningar om morgondagens arbetsliv, av Daniel Bodén och Michael Godhe (Nordic Acacemic Press)
Robotisering och artificiell intelligens är centrala i visionerna om framtidens arbetsliv. Våra liv kommer att förändras av utvecklingen, men går det att veta hur? Är visionerna rimliga, och går det att välja bort AI?

Bredd: Därför lyckas generalister i en specialiserad värld, av David Epstein (Volante)
Författaren granskar hur världens ledande idrottsprofiler, konstnärer, artister, uppfinnare och forskare har nått sina framgångar. Generalisterna visar sig ha de bästa förutsättningarna inom alla samhällets områden, inte specialisterna. Innehåller provocerande argument för att vi borde kultivera och upphöja ineffektiviteten.

Medvetet ledarskap: att förändra en företagskultur, av Malcolm Wiberg (Ekerlids)
Efter många år som advokat erbjöds Malcolm Wiberg att ta över som vd på med drygt 140 medarbetare. Något som han vare sig hade erfarenhet av eller kompetens för. Fyra år senare blickade han ut över en organisation med en ändrad kultur, fungerande strukturer och en blomstrande ekonomi.

Leda andra: konkreta verktyg för att förändra arbetsbeteenden, av Christina Molnar och Leif Lund (Ekerlids)
Visar på ett enkelt och lättsamt sätt hur människors arbetsbeteenden kan påverkas. Med verktyg som hjälper dig som chef att effektivt leda andra i en föränderlig verksamhet.

Förtroende: företagets viktigaste kapital, av Kristina Jarring Lilja (Roos & Tegner)
Förtroende har utvecklats till att bli företagets viktigaste kapital och en av de starkaste faktorerna för framgångsrika företag. Boken visar hur man bygger förtroende och förvaltar det, men visar också hur enkelt förtroendekapitalet kan raseras om det inte vårdas på rätt sätt över tid.

Glöd eller levebröd – om konsten att hitta meningen med jobbet, av Linus Jonkman (Roos & Tegner)
En hyllning till människans inneboende drivkrafter, men också en påminnelse om människors behov av ett syfte. Boken förklarar varför verksamheter präglade av medmänsklighet och en stark kultur är mer framgångsrika än de som bara har en produkt.

Överlevnadsguide för enhetschefer, av Karin Skarin (Komlitt)
Om fiktiva enhetschefen Edit på Vackerberga äldreboende. Hur kan ledningen kliva in och hjälpa henne att bli den hjälte hon förtjänar att vara i det kommunala kaoset?

 

Bild på bokhylla i bakgrunden, i förgrunden: Amanda Lundeteg, Hélène Barnekow, Amanda Lind, Suzan Hourieh Lindberg, Lisa Gunnarsson, Hamid Zafar, Katarina Berg och Caroline Farberger

Läs också: Toppcheferna: 8 böcker som lärt oss ledarskap

chefboken_marknadsbit
Chefboken

Ta en smart genväg till kunskap

Chefboken är ledarskapsböcker sammanfattade till 19 min läsning eller lyssning! Med Chefboken får du:
  • Sammanfattad måsteläsning för chefer
  • Tillgång till Chefbokens digitala bibliotek med över 100 titlar
  • Rabatt på hela boken via Adlibris

Relaterade artiklar

Kamala Harris, porträtt
Ledarskap

Andreas Utterström: Kamala Harris okända ledaregenskaper

Om Joe Biden blir president kommer hans närmaste medarbetare att heta Kamala Harris. Men har hon de ledaregenskaper som krävs av en vicepresident? Chef gräver i hennes bakgrund och hittar både hyllningar och sågningar.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
Michelle och Barack Obama
Ledarskap

Så bra är Michelle Obamas nya podd

När två av världens absolut mest populära ledare möts presenteras den ena, Barack Obama, som ”min man”. Här är det Michelle som står i fokus – i ett samtal som gör det lätt att förstå varför så många amerikaner vill att hon ska bli president.
Sanna Marin, Angela Merkel och Jacinda Ardern
Ledarskap

Kvinnors ledarskap bättre än mäns under corona-pandemin

Länder med kvinnor i ledningen har klarat sig bättre under covid 19-epidemin än de som leds av män, visar forskning. ”Kvinnor tenderar att göra ett bättre jobb”, menar chefen för Europeiska centralbanken Christine Lagarde.
Kvinna som jobbar hemifrån samt bild på statsepidemiolog Anders Tegnell (collage)
Ledarskap

Anders Tegnell: ”Fortsätt jobba hemma i höst”

Många har talat om att komma tillbaka till kontoret under hösten. På en extrainkallad presskonferens på torsdagen uppmanar dock statsepidemiolog Anders Tegnell de som kan att fortsätta jobba hemma – men öppnar också upp för en återgång i skift.
sommarbanner
Ledarskap

Häng med Chef i sommar!

Under juli uppdateras inte chef.se lika ofta, men vi har samlat det bästa av allt inom ledarskap, karriär och utveckling för dig.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Jonna Bornemark, filosof
Ledarskap

Jonna Bornemark: ”Vi måste bli bättre på att hantera det vi inte hade väntat oss”

Filosofen Jonna Bornemark har tagit strid mot ”mäthysterin” i samhället och vill varna för en övertro på total kontroll bland chefer. ”Viktigare är att vässa en rörlighet i tänkandet”, säger hon.