En bunt böcker på ett bord, plus en dator med chef.se

13 nya ledarskapsböcker att läsa i höst

Höstsäsongen närmar sig, och med den mängder av nya ledarskapsböcker. Chef gör ett svep över ny litteratur som du har nytta och nöje av som ledare.

Ostörd – Principer för en skärpt arbetsdag, av Gisela Bäcklander (Natur & Kultur)
Minne, uppmärksamhet och planeringsförmåga är väsentliga tillgångar för mer skärpa i arbetsvardagen. Boken visar hur du maxar nyttan, och hur du kan använda mer än hjärnan för att tänka.

Välj din ålder, av John Mellkvist (Langenskiöld)
Hur ska jag få ett jobb när jag fyllt 50 år? Årets superkommunikatör 2019 John Mellkvist reder ut begreppen och gör en grundlig utforskning av synen på ålder.

Karriärhandboken, av Lisa Rosengren (Roos & Tegner)
En heltäckande guide för både dig som står och stampar i din nuvarande roll och vill gå vidare, och dig som av olika skäl är mellan jobb.

The art of leadership: normen för effektivitet och värdeskapande, av Christer Hanefalk och Ulf Lindberg (Ekerlids)
Vilken betydelse har framgångsrikt ledarskap och vad är vägen till framgång? En bibliografi över några av de genom tiderna mest betydande bidragen till vår kunskap om ledarskap, från bygget av Cheops-pyramiderna till dagens rymdfärder och infrastrukturprojekt.

Breven berättar – Ingvar Kamprads passionerade ledarskap på Ikea, av Staffan Jeppsson (Ekerlids)
En inblick i Ingvar Kamprads visionära idévärld, i form av hans egna brev och handfasta råd till Ikeas högsta ledning. Författaren var Kamprads personlige assistent under sex år.

Dold potential, av Mattias Axelson (Sanoma)
I dagens brutala utvecklingstempo måste företag och ledare ta vara på medarbetarnas nya idéer, även om de ligger utanför kärnverksamheten. Boken förklarar hur man gör.

 

Ett barn i röd tröja som läser en bok

Läs också: Forskning: Läs en god bok – och må bättre

AI, robotar och föreställningar om morgondagens arbetsliv, av Daniel Bodén och Michael Godhe (Nordic Acacemic Press)
Robotisering och artificiell intelligens är centrala i visionerna om framtidens arbetsliv. Våra liv kommer att förändras av utvecklingen, men går det att veta hur? Är visionerna rimliga, och går det att välja bort AI?

Bredd: Därför lyckas generalister i en specialiserad värld, av David Epstein (Volante)
Författaren granskar hur världens ledande idrottsprofiler, konstnärer, artister, uppfinnare och forskare har nått sina framgångar. Generalisterna visar sig ha de bästa förutsättningarna inom alla samhällets områden, inte specialisterna. Innehåller provocerande argument för att vi borde kultivera och upphöja ineffektiviteten.

Medvetet ledarskap: att förändra en företagskultur, av Malcolm Wiberg (Ekerlids)
Efter många år som advokat erbjöds Malcolm Wiberg att ta över som vd på med drygt 140 medarbetare. Något som han vare sig hade erfarenhet av eller kompetens för. Fyra år senare blickade han ut över en organisation med en ändrad kultur, fungerande strukturer och en blomstrande ekonomi.

Leda andra: konkreta verktyg för att förändra arbetsbeteenden, av Christina Molnar och Leif Lund (Ekerlids)
Visar på ett enkelt och lättsamt sätt hur människors arbetsbeteenden kan påverkas. Med verktyg som hjälper dig som chef att effektivt leda andra i en föränderlig verksamhet.

Förtroende: företagets viktigaste kapital, av Kristina Jarring Lilja (Roos & Tegner)
Förtroende har utvecklats till att bli företagets viktigaste kapital och en av de starkaste faktorerna för framgångsrika företag. Boken visar hur man bygger förtroende och förvaltar det, men visar också hur enkelt förtroendekapitalet kan raseras om det inte vårdas på rätt sätt över tid.

Glöd eller levebröd – om konsten att hitta meningen med jobbet, av Linus Jonkman (Roos & Tegner)
En hyllning till människans inneboende drivkrafter, men också en påminnelse om människors behov av ett syfte. Boken förklarar varför verksamheter präglade av medmänsklighet och en stark kultur är mer framgångsrika än de som bara har en produkt.

Överlevnadsguide för enhetschefer, av Karin Skarin (Komlitt)
Om fiktiva enhetschefen Edit på Vackerberga äldreboende. Hur kan ledningen kliva in och hjälpa henne att bli den hjälte hon förtjänar att vara i det kommunala kaoset?

 

Bild på bokhylla i bakgrunden, i förgrunden: Amanda Lundeteg, Hélène Barnekow, Amanda Lind, Suzan Hourieh Lindberg, Lisa Gunnarsson, Hamid Zafar, Katarina Berg och Caroline Farberger

Läs också: Toppcheferna: 8 böcker som lärt oss ledarskap

chefboken_marknadsbit
Chefboken

Ta en smart genväg till kunskap

Chefboken är ledarskapsböcker sammanfattade till 19 min läsning eller lyssning! Med Chefboken får du:
  • Sammanfattad måsteläsning för chefer
  • Tillgång till Chefbokens digitala bibliotek med över 100 titlar
  • Rabatt på hela boken via Adlibris

Relaterade artiklar

Resultatpil som pekar nedåt, plus chef som pekar med hela handen
Ledarskap

Dåligt stöd från chefen ger 3,5 gånger sämre resultat

Av de chefer som saknar stöd från sin närmsta chef är det 3,5 gånger fler som upplever att organisationen går dåligt – jämfört med chefer som får bra stöd.
Vetenskapligt grundade strategier, metoder och teorier från Executive MBA-programmet på Stockholms universitet lyfter Pernilla Medsons förändringsledarskap. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Stockholms universitet

Studierna ger riktning och driv in i framtiden

Ledarskapsstudierna på universitetet ger extra energi och visar vägen – precis när det behövs som mest. "Lektionerna är ett tillfälle att lyfta blicken och tänka framtid", konstaterar Pernilla Medson, svensk vd på det digitala hälsobolaget ResMed.
jonastellanderstorytel
Ledarskap

Storytels vd Jonas Tellander: "Jag betalar mina barn för att läsa”

Storytels vd Jonas Tellander berättar i nya avsnittet av podden Chef Dilemma om oron för att fucka upp, och när han fick backa som chef. ”Jag insåg att det här är inte värt den kampen, att försöka få ihop två kulturer som i grunden är ganska olika”, säger han till Cissi Elwin.
Två 200-kronorssedlar
Ledarskap

En av fyra chefer: ”Vi betalar för låga löner”

Fler än var fjärde chef anser att de ger sina anställda för dåligt betalt. Det visar en enkät från rekryteringsföretaget Randstad.
Händer som håller upp en skylt där det står bravo.
Hälsa

Ny forskning: En komplimang på jobbet lyser upp hela dagen

Vi underskattar de positiva effekterna som komplimanger har, visar ny forskning. De får inte alls mottagaren att känna sig obekväm utan kan tvärtom påverka hela dagen positivt.
lisagunnarssoncissielwinchefdilemma
Ledarskap

Linkedin-chefen Lisa Gunnarsson: ”Pandemin har varit som en tidsmaskin”

Hon blev chef vid 23 och har gjort soffan till sin nya arbetsplats. Möt Linkedins Nordenchef Lisa Gunnarsson som i podden Chef Dilemma berättar för Cissi Elwin om hur coronaåret förändrat hennes ledarskap för gott.
Bild på anonym chef + logotyp för
Ledarskap

Anonyma chefen: ”Jag vågar inte utöva mitt ledarskap längre”

Vad gör man när personalen inte följer regelverket? Cajsa såg till slut ingen annan utväg än en skriftlig varning, vilket ledde till att hon själv hotades med en anmälan till Arbetsmiljöverket. Hotet tog henne hårt. Nu oroar hon sig för att bli anmäld för minsta lilla.
Sara Johanssons profil på Linkedin
Ledarskap

Vårdföretag frontade – med chef som inte finns

Kommunikationschefen ”Sara Johansson” svarade på frågor från medierna och frontade med profilbild på Linkedin. Men chefen finns inte, avslöjar SVT.