En bunt böcker på ett bord, plus en dator med chef.se

13 nya ledarskapsböcker att läsa i höst

Höstsäsongen närmar sig, och med den mängder av nya ledarskapsböcker. Chef gör ett svep över ny litteratur som du har nytta och nöje av som ledare.

Ostörd – Principer för en skärpt arbetsdag, av Gisela Bäcklander (Natur & Kultur)
Minne, uppmärksamhet och planeringsförmåga är väsentliga tillgångar för mer skärpa i arbetsvardagen. Boken visar hur du maxar nyttan, och hur du kan använda mer än hjärnan för att tänka.

Välj din ålder, av John Mellkvist (Langenskiöld)
Hur ska jag få ett jobb när jag fyllt 50 år? Årets superkommunikatör 2019 John Mellkvist reder ut begreppen och gör en grundlig utforskning av synen på ålder.

Karriärhandboken, av Lisa Rosengren (Roos & Tegner)
En heltäckande guide för både dig som står och stampar i din nuvarande roll och vill gå vidare, och dig som av olika skäl är mellan jobb.

The art of leadership: normen för effektivitet och värdeskapande, av Christer Hanefalk och Ulf Lindberg (Ekerlids)
Vilken betydelse har framgångsrikt ledarskap och vad är vägen till framgång? En bibliografi över några av de genom tiderna mest betydande bidragen till vår kunskap om ledarskap, från bygget av Cheops-pyramiderna till dagens rymdfärder och infrastrukturprojekt.

Breven berättar – Ingvar Kamprads passionerade ledarskap på Ikea, av Staffan Jeppsson (Ekerlids)
En inblick i Ingvar Kamprads visionära idévärld, i form av hans egna brev och handfasta råd till Ikeas högsta ledning. Författaren var Kamprads personlige assistent under sex år.

Dold potential, av Mattias Axelson (Sanoma)
I dagens brutala utvecklingstempo måste företag och ledare ta vara på medarbetarnas nya idéer, även om de ligger utanför kärnverksamheten. Boken förklarar hur man gör.

 

Ett barn i röd tröja som läser en bok

Läs också: Forskning: Läs en god bok – och må bättre

AI, robotar och föreställningar om morgondagens arbetsliv, av Daniel Bodén och Michael Godhe (Nordic Acacemic Press)
Robotisering och artificiell intelligens är centrala i visionerna om framtidens arbetsliv. Våra liv kommer att förändras av utvecklingen, men går det att veta hur? Är visionerna rimliga, och går det att välja bort AI?

Bredd: Därför lyckas generalister i en specialiserad värld, av David Epstein (Volante)
Författaren granskar hur världens ledande idrottsprofiler, konstnärer, artister, uppfinnare och forskare har nått sina framgångar. Generalisterna visar sig ha de bästa förutsättningarna inom alla samhällets områden, inte specialisterna. Innehåller provocerande argument för att vi borde kultivera och upphöja ineffektiviteten.

Medvetet ledarskap: att förändra en företagskultur, av Malcolm Wiberg (Ekerlids)
Efter många år som advokat erbjöds Malcolm Wiberg att ta över som vd på med drygt 140 medarbetare. Något som han vare sig hade erfarenhet av eller kompetens för. Fyra år senare blickade han ut över en organisation med en ändrad kultur, fungerande strukturer och en blomstrande ekonomi.

Leda andra: konkreta verktyg för att förändra arbetsbeteenden, av Christina Molnar och Leif Lund (Ekerlids)
Visar på ett enkelt och lättsamt sätt hur människors arbetsbeteenden kan påverkas. Med verktyg som hjälper dig som chef att effektivt leda andra i en föränderlig verksamhet.

Förtroende: företagets viktigaste kapital, av Kristina Jarring Lilja (Roos & Tegner)
Förtroende har utvecklats till att bli företagets viktigaste kapital och en av de starkaste faktorerna för framgångsrika företag. Boken visar hur man bygger förtroende och förvaltar det, men visar också hur enkelt förtroendekapitalet kan raseras om det inte vårdas på rätt sätt över tid.

Glöd eller levebröd – om konsten att hitta meningen med jobbet, av Linus Jonkman (Roos & Tegner)
En hyllning till människans inneboende drivkrafter, men också en påminnelse om människors behov av ett syfte. Boken förklarar varför verksamheter präglade av medmänsklighet och en stark kultur är mer framgångsrika än de som bara har en produkt.

Överlevnadsguide för enhetschefer, av Karin Skarin (Komlitt)
Om fiktiva enhetschefen Edit på Vackerberga äldreboende. Hur kan ledningen kliva in och hjälpa henne att bli den hjälte hon förtjänar att vara i det kommunala kaoset?

 

Bild på bokhylla i bakgrunden, i förgrunden: Amanda Lundeteg, Hélène Barnekow, Amanda Lind, Suzan Hourieh Lindberg, Lisa Gunnarsson, Hamid Zafar, Katarina Berg och Caroline Farberger

Läs också: Toppcheferna: 8 böcker som lärt oss ledarskap

chefboken_marknadsbit
Chefboken

Ta en smart genväg till kunskap

Chefboken är ledarskapsböcker sammanfattade till 19 min läsning eller lyssning! Med Chefboken får du:
  • Sammanfattad måsteläsning för chefer
  • Tillgång till Chefbokens digitala bibliotek med över 100 titlar
  • Rabatt på hela boken via Adlibris

Relaterade artiklar

Cecilia Beck-Friis, vd för Hemnet
Karriär

Hemnets vd: ”Jag bestämde mig för att inte gå till jobbet på åtta månader”

Cecilia Beck-Friis har hittat hem som vd. Till Hemnet. I podden Chef Dilemma berättar hon om ett jobbstopp i karriären som gav en nystart. ”Jag skulle gärna göra det igen. Hoppa ut i inget, och se vart det leder.”
Se webbinariet Chef Live i efterhand, med Apoteket, Handelshögskolan och Stora Enso.
46:07
Annonssamarbete Chef + Handelshögskolan i Stockholm

Lär dig om ledarskapet som ökar innovation och lönsamhet

Video:

Svenska storbolag och forskare är överens: Det här är ledarskapet som bygger lönsamma affärer. Se webbinariet Chef Live där du lär dig om ansvarsfullt ledarskap av Stora Ensos vd Per Lagervall, Apotekets Magnus Frisk och forskare på Handelshögskolan.

motivation2021
Ledarskap

Tips från 24 toppchefer: Så motiverar du dina medarbetare – och dig själv – just nu

Hur peppar och motiverar vi oss bäst under gråa vinterdagar i coronakrisens tid? Under 24 dagar i december svarade chefer och ledare på frågan hur de motiverar sig själva och sina medarbetare just nu. Här är deras bästa tips att ta med sig in i det nya året. 
ledarnasomstuckitut
Ledarskap

Ledarna som sätter agendan 2021

Nytt år och nya utmaningar – som kräver ett starkt ledarskap. Men vilka blir ledarna som utmärker sig under 2021? Chef kikar i kristallkulan och ger svar redan nu.
Lena Hallengren, Pär Svärdson, Christine Lagarde, Petter Stordalen, Anders Tegnell, Xi Jinping
Ledarskap

Ledarna som stuckit ut i krisen

Corona kastar om korten och sätter ledarskapet på prov – doldisar hamnar i rampljuset, medan gårdagens chefshjältar plötsligt är ute i kylan. Här är cheferna som särskilt utmärkt sig sedan pandemin bröt ut i Sverige och Europa för snart ett år sedan.
Vahid Zohali, IBM
Karriär

IBM-chefen om flykten från Iran – och att överträffa en pandemi

Vahid Zohali kom som ensamkommande till Sverige, efter en dödligt farlig flykt. Sedan oktober är han Sverigechef för den globala it-jätten IBM.

Kavla upp ärmarna. Här är trenderna som chefer och arbetsgivare behöver hantera framöver, enligt hr-experterna på Simployer.
Annonssamarbete Chef + Simployer

5 stora skiften för chefer – förbered dig så här

Pandemin har förändrat våra arbetsplatser och rivstartat allt från ny lagstiftning till digitalisering. Nu måste chefer och arbetsgivare hänga med i allt det nya.  Hr-experterna på Simployer framtidsspanar – och ger dig möjlighet att ligga steget före.
Paket och en etikett med ett av julrimmen från artikeln
Ledarskap

Sista minuten-klapparna till chefen – rimmat och klart!

Fortfarande på jakt efter den rätta julklappen till chefen i din närhet? Ingen panik, Chef har hela listan över de perfekta chefs-julgåvorna, noggrant anpassade till respektive roll – alltihop rimmat, klappat och klart!