Forskning: Läs en god bok – och må bättre

Att läsa en bok är inte bara en skön verklighetsflykt utan har även visat sig vara bra för din psykiska hälsa. Läsning som medicin, så kallad biblioterapi, kan lindra oro och ångest.

Hälsa
Publicerad
Ett barn i röd tröja som läser en bok

Under första världskriget upptäckte man att läsning kunde ha en helande effekt på traumatiserade soldater. Det blev starten för den terapiform som kallas biblioterapi, och som den svenska litteraturforskaren Cecilia Pettersson vid Göteborgs universitet, forskat vidare. Tillsammans med arbetsterapeuten Lena Mårtensson har hon gjort en studie på långtidssjukskrivna kvinnor, sedan har hon själv gjort ytterligare en studie på personer som led av psykisk ohälsa. Båda studierna visade på att läsandet var läkande, stärkande och utvecklande.

Idag håller hon på att färdigställa en bok om biblioterapi och säger att böcker kan vara välgörande för alla och fungerar speciellt väl i tider av oro. Som tröst och motpol till verkligheten, men också som en fördjupning i det som är svårt.

”En del vill läsa om det som är jobbigt när det är jobbigt, andra vill läsa om något helt annat. Men även när du läser om en liknande situation som den du befinner dig i skildrar litteraturen ändock något annat och det skapar en liten distans”, förklarar Cecilia Pettersson.

Den eskapistiska läsningen har länge värderats som en sämre typ av läsning, jämfört med läsning som förhåller sig mer distanserat och har därmed ansetts vara mer sofistikerade. Detta motsägs dock av senare tids forskning.

”Den eskapistiska läsningen får oss att slappna av, känna oss mindre stressade och ökar det allmänna välbefinnandet”, säger Cecilia Pettersson som gärna skulle se läsning som friskvård ute på arbetsplatserna. Hon menar att vi underskattar den avkoppling som det ger för hjärnan och vår hälsa i stort.

Så oavsett om du väljer att läsa Pesten av Albert Camus som så lägligt har kommit i ny utgivning, Karin Smirnoffs dystopiska familjetrilogi, prisbelönta En stund är vi vackra på jorden av Ocean Vuong eller Bengt Ohlssons nyutkomna Midsommarnattsdrömmar kommer det på ett eller annat sätt att göra dig gott.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.