guide-2

10 sätt att bli smartare – guide till digital kompetensutveckling

1 Daily bits of…

Svenskt företag med internationella ambitioner grundat av bland andra psykologen Niklas Laninge. Ganska ny – och en av de som ligger i framkant med utveckling av lärarchattbotar för till exempel Slack.

Har flera namnkunniga experter som kursledare: Liria Ortiz, Katarina Gospic, Stefan Falk för att nämna några.

Ger små dagliga portioner av kunskap via mejl eller messenger inom en rad olika ämnen, till exempel kommunikation, psykologi, marknadsföring eller personlig effektivitet. Ger även en plattform för dig som känner att du vill dela med dig av egna kunskaper.

Läs också: Så lyfter du på Linkedin

TED talks

TED började som en konferens kring teknik, underhållning och design och har spridit framträdanden därifrån genom podcasten TED Talks 2006. Formatet blev så populärt att hela organisationens sajt organiserades om för att sätta podcasten och videocasten i centrum. Drivs ideellt av stiftelsen Sapling Foundation. Det görs ständigt listor över de 7, 10 eller 30 bästa/mest inspirerande/mest användbara TED- föreläsningarna om ledarskap.

MOOC

Förkortning för Massive Open Online Course – det vill säga avgiftsfria distanskurser via till exempel videolektioner från universitet runt om i världen. Certifiering/validering och eventuell handledning kan dock vara avgiftsbelagda. Sök, diskutera och utvärdera kurser på sajter som Mooctivity och Mooc-list.

Läs också: Så blir du chef över ditt lärande

Khan Academy

Ideell organisation, grundad av Salman Khan och med Bill Gates och Eric Schmidt i sin globala advisory board. Samarbetar med Nasa, MIT, Moma, Disney med flera i att lära ut allt från lågstadiematematik till skelettets mikroskopiska struktur. Gratis, indvidanpassat och inriktat på alla nivåer av lärande i livet. Tillhandahåller till exempel stöd för lärare och föräldrar i pedagogiska syften – men även GMAT-genomgångar inför MBA-utbildningen.

Udacity

Delar ut så kallade ”nanoexamina” från utbildningar utformade i samarbete med några av världens mest innovativa företag, Google, Facebook, IBM med flera. Kurserna är centrerade kring programmering, webbutveckling, appar och så vidare.

Läs också: Självutveckling har blivit chefens eget ansvar

Linkedin och Lynda

Lynda är en av de äldsta Mooc-plattformarna. Plattformen grundades 1995 och har sedan dess erbjudit kommersiella Mooc-kurser i allt från datorteknik till ekonomi. Har ett brett utbud av språk – engelska, tyska, franska och spanska inkluderat. Lynda ägs sedan 2015 av Linkedin, som genom sin plattform Linkedin Learning erbjuder tusentals kurser.

7  Youtube

Kanal till allehanda information och kunskap. Det finns en påtaglig popularitet som växt de senaste åren hos kanaler som bara gör utbildande videor om allt från spännande kuriosa till djupa diskussioner och som gör det på ett så lättförståeligt sätt som möjligt.

Läs också: 5 starka trender i ledarskapet just nu

8 Alison

De flesta mooc-bolagen riktar sig framför allt till vetgiriga i avancerade ekonomier – Alison är dock en av de största aktörerna i utvecklingsländer. Alison erbjuder över 750 kurser med certifikat, diplom och flera olika språkalternativ i allt från datorkunskap till entreprenörskap.

9 EDX

Massachusetts Institute of Technology och Harvard University skapade tillsammans EDX för att erbjuda kursmate-rial gratis. Webbsidan är en av de största inom sfären: Under mars 2016 läste över 7 miljoner elever fler än 700 kurser från över 70 olika skolor, organisationer och företag.

Läs också: Azita Shariati: 9 ögonblick som gjorde min karriär

10 Coursera

En kommersiell plattform för mooc. Grundad av två Stanford-professorer. Håller hög premiumprofil i urvalet av kurser från t ex Penn, Johns Hopkins, Duke och Stanford. Gratis material men man betalar för certifiering, övningar med mera. Finns i app-form för både IOS och Android.

Läs också: Därför är löpning extra bra för chefer

Relaterade artiklar

stressaminte
Hälsa

Hetaste jobblöftet: Stressa mindre

När svenskarna får ge ett löfte inför sitt jobbår hamnar ”stressa mindre” i topp. Det visar en färsk undersökning som Kantar Sifo har gjort.
Moocs och flipped classroom är två av de nya trenderna inom utbildning och kompetensutveckling.
Annonssamarbete Chef + Utbildning.se

9 trender som revolutionerar ditt lärande

Är moocs, flippade klassrum och mikrolärande vägen till ständigt lärande och kompetensutveckling på din arbetsplats?

sjuk-2
Hälsa

Här är svenska företaget som skrotar karensdagen

Omodernt. Så resonerade Wise Group kring karsensdagen och har därför bestämt sig för att skrota den för sina 400 medarbetare i Sverige som en förmån.
tanketid
Hälsa

Här får medarbetarna 4 timmar – enbart till reflektion

Ledningsgruppen på Youcall avsatte fyra timmar i veckan åt reflektion. Redan efter tre veckor gav det resultat. De blev mer harmoniska och fick lika mycket eller mer gjort. Nu släpper Tony Nilsson loss hela företagets tankekraft.
gratismat
Arbetsmiljö

Gratis mat på jobbet – en stressfälla för personalen

Fria måltider på jobbet. En dröm för många – men nu varnar stressexperter om att kontorskulturen kan drabba medarbetarnas och chefernas hälsa.
giftiggg
Arbetsmiljö

5 saker som förgiftar stämningen på jobbet

Det är låg stämning bland medarbetarna – utan att du som chef förstår varför. Då kan du behöva kolla upp om det finns faktorer i er jobbkultur som förgiftar miljön.
comebaccke
Hälsa

Gör comeback efter semestern — med stil

Slutet nalkas för sovmorgnar. Dags att ställa klockan och ta dig till jobbet. Chefsstarten kan kännas motig – men innebär också nya möjligheter.
aw-2
Hållbarhet

Här går medarbetarna på tyst AW

Ingen alkohol, mobiluppkoppling eller klockor. I stället är det tystnad och avkoppling som gäller när konceptet ”off the work” kommer till Stockholm för andra gången.