guide-2

10 sätt att bli smartare – guide till digital kompetensutveckling

1 Daily bits of…

Svenskt företag med internationella ambitioner grundat av bland andra psykologen Niklas Laninge. Ganska ny – och en av de som ligger i framkant med utveckling av lärarchattbotar för till exempel Slack.

Har flera namnkunniga experter som kursledare: Liria Ortiz, Katarina Gospic, Stefan Falk för att nämna några.

Ger små dagliga portioner av kunskap via mejl eller messenger inom en rad olika ämnen, till exempel kommunikation, psykologi, marknadsföring eller personlig effektivitet. Ger även en plattform för dig som känner att du vill dela med dig av egna kunskaper.

Läs också: Så lyfter du på Linkedin

TED talks

TED började som en konferens kring teknik, underhållning och design och har spridit framträdanden därifrån genom podcasten TED Talks 2006. Formatet blev så populärt att hela organisationens sajt organiserades om för att sätta podcasten och videocasten i centrum. Drivs ideellt av stiftelsen Sapling Foundation. Det görs ständigt listor över de 7, 10 eller 30 bästa/mest inspirerande/mest användbara TED- föreläsningarna om ledarskap.

MOOC

Förkortning för Massive Open Online Course – det vill säga avgiftsfria distanskurser via till exempel videolektioner från universitet runt om i världen. Certifiering/validering och eventuell handledning kan dock vara avgiftsbelagda. Sök, diskutera och utvärdera kurser på sajter som Mooctivity och Mooc-list.

Läs också: Så blir du chef över ditt lärande

Khan Academy

Ideell organisation, grundad av Salman Khan och med Bill Gates och Eric Schmidt i sin globala advisory board. Samarbetar med Nasa, MIT, Moma, Disney med flera i att lära ut allt från lågstadiematematik till skelettets mikroskopiska struktur. Gratis, indvidanpassat och inriktat på alla nivåer av lärande i livet. Tillhandahåller till exempel stöd för lärare och föräldrar i pedagogiska syften – men även GMAT-genomgångar inför MBA-utbildningen.

Udacity

Delar ut så kallade ”nanoexamina” från utbildningar utformade i samarbete med några av världens mest innovativa företag, Google, Facebook, IBM med flera. Kurserna är centrerade kring programmering, webbutveckling, appar och så vidare.

Läs också: Självutveckling har blivit chefens eget ansvar

Linkedin och Lynda

Lynda är en av de äldsta Mooc-plattformarna. Plattformen grundades 1995 och har sedan dess erbjudit kommersiella Mooc-kurser i allt från datorteknik till ekonomi. Har ett brett utbud av språk – engelska, tyska, franska och spanska inkluderat. Lynda ägs sedan 2015 av Linkedin, som genom sin plattform Linkedin Learning erbjuder tusentals kurser.

7  Youtube

Kanal till allehanda information och kunskap. Det finns en påtaglig popularitet som växt de senaste åren hos kanaler som bara gör utbildande videor om allt från spännande kuriosa till djupa diskussioner och som gör det på ett så lättförståeligt sätt som möjligt.

Läs också: 5 starka trender i ledarskapet just nu

8 Alison

De flesta mooc-bolagen riktar sig framför allt till vetgiriga i avancerade ekonomier – Alison är dock en av de största aktörerna i utvecklingsländer. Alison erbjuder över 750 kurser med certifikat, diplom och flera olika språkalternativ i allt från datorkunskap till entreprenörskap.

9 EDX

Massachusetts Institute of Technology och Harvard University skapade tillsammans EDX för att erbjuda kursmate-rial gratis. Webbsidan är en av de största inom sfären: Under mars 2016 läste över 7 miljoner elever fler än 700 kurser från över 70 olika skolor, organisationer och företag.

Läs också: Azita Shariati: 9 ögonblick som gjorde min karriär

10 Coursera

En kommersiell plattform för mooc. Grundad av två Stanford-professorer. Håller hög premiumprofil i urvalet av kurser från t ex Penn, Johns Hopkins, Duke och Stanford. Gratis material men man betalar för certifiering, övningar med mera. Finns i app-form för både IOS och Android.

Läs också: Därför är löpning extra bra för chefer

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

jocelyn
Hälsa

6 tips: Så undviker du fällan av fejkad produktivitet

Hur behåller man fokus och når resultat när 3,3 år av ens liv går åt till att svara på mejl? Jocelyn K Glei, författare till boken Unsubscribe, delade på Webbdagarna i Stockholm med sig av sina bästa tips för att komma bort från den fejkade produktiviteten.
lowina-lundstrom_webb
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

”Utbildningen gav en enorm skjuts”

Nya kunskaper kan leda långt. I Lowina Lundströms fall både till toppjobb och ut i Europa. Men samtidigt som hon började plugga ställdes jobbtillvaron på ända. Executive MBA-studierna blev räddningen. ”Det var ett lyckokast! Jag kunde använda all kompetens från programmet i omvandlingen vi gjorde i bolaget.”
drama
Hälsa

4 sätt att stärka dig själv

Nätverkande, löneförhandlingar och anställningsintervjuer.  Karriärlivet är fullt av tillfällen då du behöver tro på dig själv och göra ett säkert intryck.
trana
Hälsa

Medlemskap får dig att träna

Chanserna för att din träning verkligen ska bli av – och att din hälsa förbättras – ökar om du blir medlem på ett gym.
lopning
Hälsa

Därför är löpning extra bra för chefer

Forskare har hittat nya bevis för hur löpning påverkar din chefshjärna.
kickoff-comeback-football
Hälsa

Gör comeback efter semestern — med stil

Slutet nalkas för sovmorgnar. Dags att ställa klockan och ta dig till jobbet. Chefsstarten kan kännas motig – men innebär också nya möjligheter.
Svenske Jonas Prising leder världsföretaget Manpower Group.
Annonssamarbete Chef + Experis

”Chefens roll är att förstå förändringarna”

Framtiden är redan här. Nu behöver chefer och ledare lära sig hur de ska förstå den och leda i den. ”Vi behöver en kunskapsrevolution”, säger toppchefen Jonas Prising, global vd för Manpower Group.
brainstorming_hjarna_brain
Hälsa

Träna hjärnan med SMART – fem tips

12 timmars hjärngympa kan göra dina små grå celler friskare. Det visar kliniska studier kring SMART-träning, en metod som arbetats fram av forskare på University of Texas. Här är fem tips på hur du kan tillämpa metoden i din vardag.  
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden