Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

7 hobbyer som ökar din intelligens

Spelar du ett instrument eller läser mycket? Bra! Det är två sätt att motionera hjärnan och öka din intelligenskvot. Här är fem till.

Personlig effektivitet
Text:
Publicerad

Att kunna läsa av situationer, ha förmågan att lära sig nya saker och att kunna bearbeta och lagra information är några exempel på viktiga ledaregenskaper – och även exempel på olika sorters intelligens.

Forskningstidningen Illustrerad Vetenskap har funnit sju olika hobbyer och intressen som enligt forskning ökar vår intelligens.

1. Lär dig spela ett instrument

Forskning visar att aktiva musiker har en mer utvecklad hjärna än andra. Äldre personer som lärt sig spela ett instrument har dessutom en förhöjd kognitiv förmåga enligt studier från University of Kansas Medical Center.

2. Idrott

Människor som idrottar mycket är bättre på att läsa av och förutse situationer. Att idrotta ger också en ökad förmåga att bearbeta abstrakta idéer och komplex data.

3. Meditera regelbundet

Det är ofta stress, oro och att din hjärna är upptagen med att tänka på annat som är orsaken till att vi har svårt att koncentrera oss och ta in nya kunskaper. Genom att meditera stänger du ute irrelevanta tankar, skapar bättre förutsättningar för inlärning och skärper hjärnan.

4. Spel och lek

Korsord, soduko och lego är tre exempel på utmärkt motion för hjärnan. Enligt en omfattande amerikansk undersökning hade barn som spelade mycket spel utvecklat en högre spatial intelligens* – som enligt en studie i Psychological Science är viktigt för kreativitet och innovation.

Spatial intelligens: Till exempel förmågan att tänka i bilder och diagram, konstruera modeller och lägga pussel. 

5. Motionera

En god kondition ger bättre blodcirkulation vilket i sin tur kan öka din hjärnas funktionsförmåga.

6. Läsa böcker

När du läser tränar du din hjärna att uppfatta, bearbeta och lagra information. Du får nya språkliga kunskaper, ett större ordförråd och lär dig nya saker.

7. Lära dig ett nytt språk

Att analysera grammatik och lära dig nya ord skärper intelligensen och minskar risk för demens senare i livet visar en långtidsstudie som följde drygt 800 personer från 1947 till 2008 från Department of Psychology vid University of Edinburgh. Studien visar också att de som lärt sig nya språk hade en förhöjd allmän- och språklig intelligens.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden