utekontor

Wow! Här är Sveriges första kontor – mitt i naturen

Natursköna tapeter i all ära – men i Växjö har man gått ett steg längre. Här finns nämligen Sveriges första kontor som ligger utomhus. Syftet? Ökad kreativitet och mindre stress för medarbetarna.

Att ljus, luft och vistelser i naturen är bra för välbefinnandet finns det gott om forskning som visar. I Växjö drar man konsekvenserna genom att testa Sveriges första utomhuskontor, en 300 kvadratmeter stor arbetsplats under bar himmel, mitt i det gamla regements-området.

De 80 stå- och sitt-arbetsplatserna avgränsas med häckar och färgglada gallerväggar, elen kommer från solceller och trådlöst wifi finns till hands – liksom varma filtar, solskydd och en kran med dricksvatten.

”Man får frisk luft och miljöombyte, vilket gör att kreativiteten ökar. Dessutom blir det en rolig grej när man lägger ett teammöte med personalen här i stället för i det vanliga mötesrummet. Det blir direkt en annan känsla”, säger Jenny Rungegård från fastighetsbolaget Castellum till Dagens industri.

”Stressen bara rinner av”, intygar hon.

Läs också: 5 tips: Hitta lugn i kontorslandskapet

Kontoret i naturen stod klart 2016 och kostade totalt två miljoner att bygga. Det finns även 90 lägenheter i nära anslutning till byggnaden i det fria.

Flera andra företag har besökt kontoret i Växjö och enligt Castellum är det fler projekt som redo att sättas i gång inom kort.

Relaterade artiklar

Person med knut i håret som sitter med huvudet nedböjt mot knäna.
Arbetsmiljö

Rädd att missa något? Därför är chefer digitalt stressade

Handen på hjärtat – kontrollerar du din mejlkorg eller är det den som kontrollerar dig? I takt med att tekniken underlättar vår vardag breder också den digitala stressen ut sig. Chefer hör till de värst drabbade visar ny forskning.
Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
brachef
Arbetsmiljö

En bra chef – viktigaste skälet för att trivas på jobbet

Att bra ledarskap är viktigt för trivseln på jobbet slår en ny undersökning fast.
olycka-3
Arbetsmiljö

Forskare: Avstängda notiser gör dig olycklig

Att helt stänga av alla pushnotiser mobilen gör oss olyckliga, visar ny amerikansk forskning.