huvudvark
Foto: Adobe Stock

”Vad kan jag göra åt stresshuvudvärken?”

Chefen Sanna tampas med en situation som tyvärr många kan känna igen sig i.

Fråga: Jag arbetar som första linjens chef och har en ganska hög arbetsbelastning. Jag känner ofta att jag inte riktigt räcker till. För att orka bättre har jag börjat träna mer och det har hjälpt lite grann, men det senaste halvåret har jag allt oftare ont i huvudet.

Det är en lågintensiv dov smärta som inte golvar mig som migrän men som ändå påverkar min ork och mitt fokus på arbetet. Smärtstillande hjälper till viss del men jag vill helst inte behöva ta sådan medicin flera gånger i veckan. Vad kan jag göra åt det?

/Sanna

Svar: Det första man ska utesluta är att det inte är något allvarligt. Om du vet med dig att du brukar ha huvudvärk men att det har ökat senaste halvåret kan det bero på stress. Det låter som du går med en hög anspänning.

Lite förenklat finns det tre sätt att förändra detta.

1) Skala bort så mycket som möjligt

Gå igenom, till exempel med en coach, vilka krav du och andra ställer på dig och vad du är beredd att välja bort. Hitta gärna en inspirerande förebild som presterar på en bra nivå och utstrålar ett avslappnat förhållande.

Läs också: Mia Törnblom: Den fulaste egenskapen en ledare kan ha

2) Lär dig att hantera stress

Genom olika fysiska övningar och mentala tankeprocesser.

Avslappnande yogaövningar, andningsövningar och motion ger ökad härdighet mot stress. Mentala tankemodeller som man använder till exempel inom elitidrott är också effektivt.

3) Skapa positiva tankar

Det är avgörande för hur du hanterar stressen. Du kan till exempel säga ”jag har all tid jag behöver”, ”jag har alla resurser jag behöver för att göra ett bra jobb”, ”jag finner det stöd jag behöver”. Även om du till en början upplever att du ljuger för dig själv, kommer du successivt att börja agera utifrån det du säger. Neurovetenskap visar just på att vår hjärna är flexibel och kan förändra sina tankespår och i och med det också vårt beteendemönster.

/Eva Forsberg Schinkler, beteendemedicinare

Läs också: Så byggde Amelia Adamo sitt imperium

Relaterade artiklar

fredrik-dahl-expert
Arbetsmiljö

Kan jag kräva att få jobba hemma?

Chefen Eva-Lotta vill gärna jobba hemifrån. Medarbetarna säger ja men de högre cheferna säger nej. Hur mycket kan hon framhärda i sin önskan om distansarbete?
Moocs och flipped classroom är två av de nya trenderna inom utbildning och kompetensutveckling.
Annonssamarbete Chef + Utbildning.se

9 trender som revolutionerar ditt lärande

Är moocs, flippade klassrum och mikrolärande vägen till ständigt lärande och kompetensutveckling på din arbetsplats?

skumpa
Arbetsmiljö

Hur förbjuder jag alkohol på jobbfester?

Chefen Elina vill få till helt nyktra jobbfester. Hur ska hon ändra alkoholpolicyn utan att framstå som snål?
eva-forsberg-schinkler
Arbetsmiljö

Experterna: Så stoppar du bäst influensa på jobbet

Är det en bra idé att erbjuda medarbetare att kunna vaccincera sig mot influensa på jobbet. Eller kan det uppfattas som ett tvång? Chefs expert ger råd.