huvudvark
Foto: Adobe Stock

”Vad kan jag göra åt stresshuvudvärken?”

Fråga: Jag arbetar som första linjens chef och har en ganska hög arbetsbelastning. Jag känner ofta att jag inte riktigt räcker till. För att orka bättre har jag börjat träna mer och det har hjälpt lite grann, men det senaste halvåret har jag allt oftare ont i huvudet.

Det är en lågintensiv dov smärta som inte golvar mig som migrän men som ändå påverkar min ork och mitt fokus på arbetet. Smärtstillande hjälper till viss del men jag vill helst inte behöva ta sådan medicin flera gånger i veckan. Vad kan jag göra åt det?

/Sanna

Läs också: Den fulaste egenskapen en ledare kan ha – Mia Törnbloms krönika

Svar: Det första man ska utesluta är att det inte är något allvarligt. Om du vet med dig att du brukar ha huvudvärk men att det har ökat senaste halvåret kan det bero på stress. Det låter som du går med en hög anspänning.

Lite förenklat finns det två sätt att förändra detta.

Skala bort så mycket som möjligt. Gå igenom, till exempel med en coach, vilka krav du och andra ställer på dig och vad du är beredd att välja bort. Hitta gärna en inspirerande förebild som presterar på en bra nivå och utstrålar ett avslappnat förhållande.

Läs också: Så fick Årets digitaliseringsledare kyrkan att rädda liv på nätet

Lär dig att hantera stress, genom olika fysiska övningar och mentala tankeprocesser.

Avslappnande yogaövningar, andningsövningar och motion ger ökad härdighet mot stress. Mentala tankemodeller som man använder till exempel inom elitidrott är också effektivt.

Att skapa positiva tankar är avgörande för hur du hanterar stressen. Du kan till exempel säga ”jag har all tid jag behöver”, ”jag har alla resurser jag behöver för att göra ett bra jobb”, ”jag finner det stöd jag behöver”. Även om du till en början upplever att du ljuger för dig själv, kommer du successivt att börja agera utifrån det du säger. Neurovetenskap visar just på att vår hjärna är flexibel och kan förändra sina tankespår och i och med det också vårt beteendemönster.

/Eva Forsberg Schinkler, beteendemedicinare

Läs också: Amelia Adamo blev tidningsdrottning genom att lyfta kvinnor

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

Arbetsmiljö

Kan jag kräva att få jobba hemma?

Chefen Eva-Lotta vill gärna jobba hemifrån. Medarbetarna säger ja men de högre cheferna säger nej. Hur mycket kan hon framhärda i sin önskan om distansarbete?
Sponsrat Chef + Linkedin

Proffsknepen: Så lockar du talanger på Linkedin

Rekryteringsjättarna Spotify och Experis vet hur man hittar talanger och maximerar effekten av Linkedin. Här delar de med sig av lärdomarna som ger ett försprång i talangjakten.
Arbetsmiljö

Hur förbjuder jag alkohol på jobbfester?

Chefen Elina vill få till helt nyktra jobbfester. Hur ska hon ändra alkoholpolicyn utan att framstå som snål?
Arbetsmiljö

Experterna: Så stoppar du bäst influensa på jobbet

Är det en bra idé att erbjuda medarbetare att kunna vaccincera sig mot influensa på jobbet. Eller kan det uppfattas som ett tvång? Chefs expert ger råd.