Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Utbredd åldersdiskriminering i samband med rekrytering

En av sex svenskar har drabbats av någon form av diskriminering när de sökt jobb. Vanligast är åldersdiskriminering och det är främst äldre personer som drabbas, visar en ny undersökning

Karriär
Publicerad

Trots diskrimineringslagens förbud mot att missgynna arbetssökande på grund av kön, könsidentitet, etnisk tillhörighet, funktionshinder, religion och ålder, är det ändå 16 procent av svenskarna som upplevt diskriminering i samband med rekrytering.

Det visar en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av rekryteringsföretaget Randstad.

Vanligaste diskrimineringsorsaken är ålder: fler än var tionde (11%) har råkat ut för ålderism. i åldersgruppen 50-56 år är siffran nästan dubbelt så hög (19%).

”Åldersdiskrimineringen är utbredd i Sverige tyvärr, men ålder är och ska vara irrelevant i varje rekryteringsprocess. För precis som när det gäller andra diskrimineringsgrunder säger det ingenting om kandidatens kompetens. För att motverka diskriminering behöver arbetet göras så tidigt som möjligt i rekryteringsprocessen och genomsyra hela förloppet. Utformningen av kravprofilen i en jobbannons är en bra början. Ett annat exempel är att avidentifiera ansökningshandlingar så långt in i rekryteringsprocessen som möjligt, vilket inkluderar uppgift om ålder”, säger Anna Svärdemo Alander, chefsjurist på Randstad, i ett pressmeddelande.

Fem procent uppger att de blivit könsdiskriminerade i en jobbsökarprocess (7 % av kvinnorna och 3 % av männen). Två procent har blivit diskriminerade på grund av etnisk tillhörighet eller religion.

”Tyvärr är det inte ovanligt med frågor till kvinnor om exempelvis graviditet och planer på familjebildning under en arbetsintervju. Det är visserligen inte olagligt att ställa den här typen av frågor. Men om kandidaten nekas anställning är det upp till arbetsgivaren att visa att svaret inte varit skälet. Annars kan det bli dyrbart för företaget, både i form av skadestånd och förlorat renommé”, säger Anna Svärdemo Alander.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden