Testet som avslöjar din kreativa potential

Ett fyra minuters-test kan avslöja din kreativa potential. Det visar ny forskning från McGill University, Harvard University och the University of Melbourne. Vill du veta hur kreativ du är?

Okategoriserade
Text: Sara Hasbar
Publicerad
En kvinna håller upp en målad bild av en solros. Under bilden syns ett bord och vackra blommor.

Trycket på verksamhetsutveckling och innovation är högt för att bibehålla konkurrenskraften. Därför står och faller ditt företag med din och dina medarbetares kreativitet. En egenskap som tidigare har varit sällsynt svår att mäta.

Men nu har ett internationellt forskarsamarbete mellan universitetet McGill, Harvard och University of Melbourne gjort det möjligt att kvantifiera kreativitet. Med ett enkelt konstruerat test som heter Divergent Association Task.

Det går ut på att man tänker på tio ord som är så olika varandra som möjligt – i sin definition, kategori eller koncept.

Med hjälp av ett dataprogram mäter sedan forskarna den semantiska distansen mellan orden. Till exempel; hund och katt är olika men ändå besläktade medan hund och järnväg har betydligt färre likheter. Ju större semantisk distans det finns mellan orden desto kreativare är du, enligt forskarna.

Testet mäter den sorts kreativitet som kommer till användning när det handlar om att generera flera olika alternativa lösningar på ett problem utan givet svar.

Enligt forskningsledaren Jay Olsen är detta ett första litet steg mot en bredare förståelse av kreativitet som i ett senare skede kan visa hur det skulle kunna kultiveras hos nästa generation.

”Ju mer vi förstår om kreativitetens komplexitet, desto bättre kan vi främja kreativiteten i alla dess former”, säger Jay Olsen till Fast Company.

Genom att göra testet kan du ingå i forskningsprojektet och många – framför allt de med bra resultat – delar sina poäng från testet på Twitter. Studien är publicerad i Proceedings of National Academy of Science.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden