En kvinna håller upp en målad bild av en solros. Under bilden syns ett bord och vackra blommor.

Testet som avslöjar din kreativa potential

Ett fyra minuters-test kan avslöja din kreativa potential. Det visar ny forskning från McGill University, Harvard University och the University of Melbourne. Vill du veta hur kreativ du är?

Trycket på verksamhetsutveckling och innovation är högt för att bibehålla konkurrenskraften. Därför står och faller ditt företag med din och dina medarbetares kreativitet. En egenskap som tidigare har varit sällsynt svår att mäta.

Men nu har ett internationellt forskarsamarbete mellan universitetet McGill, Harvard och University of Melbourne gjort det möjligt att kvantifiera kreativitet. Med ett enkelt konstruerat test som heter Divergent Association Task.

Det går ut på att man tänker på tio ord som är så olika varandra som möjligt – i sin definition, kategori eller koncept. Med hjälp av ett dataprogram mäter sedan forskarna den semantiska distansen mellan orden. Till exempel; hund och katt är olika men ändå besläktade medan hund och järnväg har betydligt färre likheter. Ju större semantisk distans det finns mellan orden desto kreativare är du, enligt forskarna.

Testet mäter den sorts kreativitet som kommer till användning när det handlar om att generera flera olika alternativa lösningar på ett problem utan givet svar.

Porträtt av Gisela Bäcklander

Läs också: Gisela Bäcklander om nya boken: ”Kreativiteten ökar när du tar paus”

Enligt forskningsledaren Jay Olsen är detta ett första litet steg mot en bredare förståelse av kreativitet som i ett senare skede kan visa hur det skulle kunna kultiveras hos nästa generation.

”Ju mer vi förstår om kreativitetens komplexitet, desto bättre kan vi främja kreativiteten i alla dess former”, säger Jay Olsen till Fast Company.

Genom att göra testet kan du ingå i forskningsprojektet och många – framför allt de med bra resultat – delar sina poäng från testet på Twitter. Studien är publicerad i Proceedings of National Academy of Science.

Testa dig här: https://www.datcreativity.com/

 

nyfiknachefer

Läs också: Nyfikna chefer fattar bättre beslut

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

Cissi Elwin.
Motivation

Cissi Elwin: ”Jag längtar efter mitt sammanhang”

Åh, vad jag hoppas att vi kommer att kunna gå till jobbet snart. Jag längtar efter att skaka hand med folk, kramas, få skrattanfall vid kaffeautomaten. Ljudet av människor. Av mina arbetskamrater. Mitt sammanhang, skriver Cissi Elwin i sin nya krönika.

Psykologen Agnes Mellstrand samt bild på nöjda medarbetare.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 saker alla chefer borde göra – innan stressen blir farlig

Åtta av tio upplever hög stress på jobbet, men all stress är inte dålig. Så vad kan du som chef göra för att medarbetarna (och du själv) ska slippa brytas ner av negativ stress? Här får du psykologens bästa råd.
En bild på Siri Wikander mot en vit bakgrund. Hon har en svart tröja på sig.
Motivation

Siri Wikander: ”Dags att pyssla om dina medarbetare”

Behovet av att ses och bli ompysslad och bortskämd av sin chef har kanske aldrig varit större hos dina medarbetare än nu denna höst, skriver Chefs webbkrönikör Siri Wikander. 

Kvinna med solhatt ligger på gräsmatta och läser en bok.
Motivation

Sköna boktips för sensommaren

Har du fortfarande semester kvar? Här kommer några sköna boktips för sensommaren, om allt från padel och sönderfallande parallellsamhällen till pirrigt kärlekstrassel i småstad. Chefsinsikterna får du på köpet.

spielberg
Motivation

Därför var Steven Spielbergs Harvard-tal årets chefigaste

Sök ditt syfte i världens smärta. Det var Steven Spielbergs huvudbudskap när han talade för Harvards avgångsklasser 2016, ett framträdande som gav stående ovationer. Låt dig inspireras av budskapet – eller varför inte härma dessa tio knep om du själv ska hålla ett inspirerande tal.
temp
Arbetsmiljö

Så blir chefen en friskfaktor

Tjänstemän blir allt nöjdare med jobbet, men också sjukare. Det visar TCO:s nya rapport Friskt jobbat – allt att vinna. Gott ledarskap omnämns som särskilt viktig för att förebygga ohälsa. Här är åtta punkter som karaktäriserar det.
Framtidens hybridmöte kräver ny digital teknik
Annonssamarbete Chef + Office Management

Så tar du hybridmötet till nästa nivå

Mötestekniken på väg in i en ny och smartare era. Här får du veta mer om vad som krävs för att lyckas med framtidens digitala möten.
forma
Delegering

Så låter Google medarbetarna forma sina jobb

Forskning visar att den som får påverka sina arbetsuppgifter och delvis utforma sin egen tjänst är gladare och mer effektiv på jobbet. Dessutom är flexibilitet ett naturligt inslag för att främja innovation. På engelska kallas metoden job crafting.