Siri Wikander.

Siri Wikander: Sluta toppstyra!

Vi som jobbat på distans under pandemin är nu på väg tillbaka. Men frågan är om vi nu ställer oss rätt frågor. Under sensommaren har jag blivit allt mer orolig för att allt vi lyckats åstadkomma under pandemin varit förgäves, skriver Chefs webbkrönikör Siri Wikander.

Vi som jobbat på distans under pandemin är nu på väg tillbaka. Under sensommaren har många organisationer därför jobbat med att förbereda återgången. Frågorna är många: När ska vi kräva att arbetstagarna ska vara tillbaka på kontoren? När ska vi be medarbetarna lämna tillbaka den utrustning som de lånat hem? Ska vi tillåta distansarbete?

Men, är frågorna verkligen rätt ställda?

Låt oss backa tillbaka lite. När pandemin slog till ombads vi som kunde att jobba hemifrån. Våra arbetsgivare tvingades lita på oss och låta oss ta eget ansvar för att tillsammans med vår chef och våra kollegor organisera arbetet efter bästa förmåga. Vi klarade det fantastiskt bra. Över alla förväntningar. Vi lärde oss ny teknik och nya arbetssätt och på många håll ökade produktivitet och effektiviteten. Det fanns utmaningar särskilt på individnivå, men dessa utmaningar hittade vi smarta sätt att lösa. Kort sagt. Genom att vi fick ökat ansvar har vi lärt oss en massa och vi har ökat vår produktivitet.

En bild på Siri Wikander mot en vit bakgrund. Hon har en svart tröja på sig.

Läs också: Siri Wikander: ”Dags att pyssla om dina medarbetare”

Vi tar det igen: Genom att vi fick ökat ansvar har vi lärt oss en massa och vi har ökat vår produktivitet. Whaoo!

Nu när vi ska återgå riskerar vi att falla tillbaka i gamla vanor. De som aldrig funnit sig till rätta med digitala arbetssätt jublar över att allt ska bli som vanligt igen. För att exemplifiera med ett citat i social media-flödet häromdagen:

”Äntligen är dom fysiska mötena igång igen. Jag trivs inte med digitala möten. Det känns onaturligt och platt. För mig kommer digitala möten alltid bara vara en nödlösning. De är inte ens ett bra komplement.”

En nödlösning?

Det är flera som vill tillbaka till ”den gamla goda tiden” och nu tänker jag på de som förlorat makt och inflytande under pandemin. Jag tänker på vd:ar och deras kollegor i ledningsgrupper, som under pandemin hamnat i ofrivillig isolering och som förlorat makt och insyn och som nu lättat utbrister:

 ”Äntligen ska vi tillbaka till kontoren. Äntligen kan jag gå genom kontoret och känna att alla är där och jobbar. Vi har just bestämt att vår primära arbetsplats är kontoren.”

Siri Wikander

Läs också: Siri Wikander: "5 steg mot en lärande organisation"

Samtidigt träffar jag chefer på mellannivå som berättar att de är oroliga för hur de ska klara en återgång till kontoren. Många av de är småbarnsföräldrar som undrar hur de ska få ihop sina liv nu när de ska pendla fram och tillbaks till jobbet igen. De undrar också hur de ska kunna hjälpa sin grupp genom detta. Hur ska de klara att hjälpa medarbetarna att bibehålla sitt engagemang samtidigt som deras självstyrande minskar. 

Så här kan det låta:

”Vi som grupp vill fortsätta att bestämma hur vi smartast ska lägga upp arbetet. Vi vill inte bli toppstyrda. Självklart ska vi ses fysiskt nu när vi kan det men vi ska gör det när det är bäst för gruppen och för vår produktivitet. Vi tror inte att det finns en ”one-size-fits-all” lösning. Vi vill fortsätta att hitta sätt att kombinera fysiska och digitala arbetssätt på ett smart sätt. Vi vill inte förlora tid på att ta oss till kontoren bara för att någon där uppe vill ha mer makt och kontroll.”

Jag måste tillstå att jag under sensommaren blivit allt mer orolig för att allt vi lyckats åstadkomma under pandemin varit förgäves. Men så blev jag uppringd av Anna Bittner som är hr-direktör på Uppsala Kommun. De har tagit fram ett PM om hur de ska lägga upp arbetet i höst. PM:et heter ”Morgondagens arbetsliv och framtidens arbetsplats”. Så här berättar Anna Bittner:

”Vi tänker inte ge några instruktioner. Vi tänker fortsätta att uppmuntra alla att testa och lära. Vi tror att de grupper som kan varva mellan att jobba på distans och på kontoren själva bäst kan avgöra hur de ska lägga upp arbetet. Vi vill också ha en kultur där vi ständigt utvecklar våra arbetssätt. Hur skulle det då se ut om vi gick ut med detaljerade instruktioner.”

Hr-direktören fortsätter att berätta att de har tagit fram kommunikationsmaterial och svar på vanliga frågor och att de ska tillfället i akt att prata med organisationen om vikten av att ständigt lära nytt och testa sig fram. De ser detta som en chans att fortsätta arbetet med att bygga en lärande kultur.

Behöver jag säga att jag ler upp till öronen? Jag frågar hur i hela världen hon har lyckats få igenom det. Hon berättar att de varit flera stycken som tillsammans har tittat på forskning, data och vad de lärt sig genom pandemin. De har också har haft flera diskussioner i kommunledningen. Ju mer de vände och vred på det desto mer insåg de att för att stärka en ständigt lärande organisation som klarar alla de utmaningar som löpande dyker upp i vardagen måste de fortsätta på inslagen väg. De måste fortsätta att stärka medarbetarkraften i organisationen. Det måste lita på att alla kan och på så sätt växla upp på allas engagemang och unika kompetenser. Så här står det till exempel i PM:et:

”När pandemin är över är det inte heller rimligt att tro att vi fortsätter med hemarbete på samma sätt som i dagsläget när det är påtvingat. Det är därför realistiskt att prata om en nystart eller en omstart av arbetslivet där vi tar tillvara och vidareutvecklar de arbetssätt och samarbetsformer som vi vant oss vid under det senaste 1,5 året, samtidigt som vi kombinerar och även använder oss av arbetssätt och samarbetsformer som fungerade bra innan pandemin. Det kan vara lätt att falla in i gamla tankesätt igen, till exempel i normbildningen kring vad som är arbete. Att resonera om och våga ifrågasätta de gamla normerna om vad arbete är för att komma fram till nya normer kommer att bli viktigt. Vi behöver utmana oss själva att våga ifrågasätta.”

Det är så jag vill gråta en skvätt av glädje. Så modigt. Så klokt. Så rätt.

Relaterade artiklar

En illustration på en hjärna som sitter på en tron med en krona på
Arbetsmiljö

3 tips: Så skapar du en hjärnvänlig arbetsplats

Genom att skapa en stöttande arbetsmiljö kan du se till att hjärnkapaciteten inte går åt till fel saker under arbetsdagen. Här är 3 tips på hur du gör, från arbetslivs- och organisationsforskaren Gisela Bäcklander.

Framtidens hybridmöte kräver ny digital teknik
Annonssamarbete Chef + Office Management

Så tar du hybridmötet till nästa nivå

Mötestekniken på väg in i en ny och smartare era. Här får du veta mer om vad som krävs för att lyckas med framtidens digitala möten.
En grupp kollegor sitter och diskuterar vid ett bord.
Arbetsmiljö

Ny önskelista från medarbetarna efter pandemin

Coronakrisen sätter sina spår – hälften av alla medarbetare är utbrända och en lika stor andel chefer ser verksamheten hotad av svårigheterna att rekrytera. Det visar en ny global studie som även listar vad dagens kandidater önskar allra mest av en arbetsgivare.

Intervjupersonen framför ett fönster in mot ett kontor.
Arbetsmiljö

Arkitekten: ”Ryktet om kontorets död är överdrivet”

Jonas Falk, arkitekt och partner på byrån Strategisk Arkitektur och expert på kontorsutformning, menar att ryktet om kontorets död är betydligt överdrivet. Här berättar han varför.

Illustration på en person och två stora händer som ser ut att fånga personen.
Arbetsmiljö

Övervakning vanligare på jobbet – också i Sverige

Ju mer vi jobbar digitalt, desto lättare blir vi att övervaka. En färsk undersökning visar att många globala företag planerar att i ökad utsträckning mäta medarbetarnas välmående, vilket reser frågetecken om metoderna.

Till vänster en av Ericssons byggnader. Till höger Peter Laurin.
Arbetsmiljö

Ericsson-chefen: ”Så blir framtidens kontor hos oss”

Peter Laurin, chef för Ericsson-koncernens affärsområde Managed Services, berättar om kontorens framtida roll i ett av världens största företag.

tva%cc%8akvinnorps
Annonssamarbete Chef + Försäkringskassan

Hallå chefen! Det finns ett viktigt hälsobidrag att söka

Många chefer missar ett viktigt bidrag för att förebygga ohälsa hos medarbetare. ”Rätt hjälp kan göra skillnad”, säger Rebecca Kolga på Försäkringskassan och uppmanar chefer att söka stödet på upp till 200 000 kronor per år.
arbetsmiljo1-2
Arbetsmiljö

Gör arbetsmiljö till årets heta utvecklingsfråga

Mer stress. Skyhöga sjukskrivningstal. Och nya regler som ställer höga krav på chefer när det kommer till arbetsmiljön. Deppa inte. Byt synsätt och ta tag i årets hetaste utvecklingsfråga istället.