stoppa_radslan

Så hindrar du rädslan – från att sabotera karriären

Ett stort karriärbeslut på gång? Ofta får farhågorna kring det okända överhanden, och vi förblir vid vår trygga läst. Se rädslorna i vitögat och återta kontrollen över dina val!

Alla som någon gång sagt upp sig för att byta jobb känner nog igen det gnagande tvivel som infinner sig dagarna innan det blivit dags att tacka ja till den nya tjänsten och lämna in avskedsansökan. Plötsligt kan de dysfunktionella mönstren på arbetsplatsen börja te sig närmast charmiga. Och vad är det egentligen som väntar där på andra sidan?

”Du vet vad du har, men inte vad du får” är en gammal visdom som effektivt låser fast många i gamla hjulspår, när det i själva verket hade varit enormt berikande att skifta bana om vi bara hade vågat ta klivet.

Rädslan för att misslyckas med till exempel en starta eget-satsning eller ett tvärt branschbyte är förstås inte ogrundad, men kanske får den överdrivna proportioner som inte alls motsvarar den faktiska risken?

På affärssajten Fast Company beskriver Tushar Garg, medgrundare till raketstartupen Flyhomes, våndan över de ”tänk om”-scenarier som spelades upp innan han till slut vågade satsa på eget 2015. Och tur var väl det – mäklarföretaget är idag på god väg mot 200 anställda och fick nyligen ett investeringstillskott på 141 miljoner dollar.

kallan

Läs också: Charlotte Kallas rädsla inför att bli chef

”Frågorna hjälpte mig att se mina farhågor för vad de verkligen var: legitima betänkligheter, möjliga utfall, inbillade problem eller rena icke-frågor. Jag kunde då hålla siktet på mina mål och fatta ett objektivt beslut – inte ett baserat på rädsla”, skriver Tushar Garg.

Detta är frågorna du bör ställa dig själv innan du gör slag i saken:

Vilka är alla de möjliga riskerna?
Dra fram alla gamla spöken i ljuset och gör en lista över det du är rädd skulle kunna hända. Skriv ner allt du kommer på, från det lätt ofördelaktiga (till exempel att det blir svårare med dagis på grund av längre restid) till det värsta tänkbara (att familjen hamnar på gatan). Var riktigt långsökt och ventilera din oro.

Hur värderar jag riskerna?
Gå igenom din lista över risker och tilldela dem värden, antingen fysiska eller immateriella. Bedöm hur pass acceptabla förlusterna skulle kännas för dig. Att inte kunna ta ledigt under den tid det tar att etablera en egen verksamhet kanske vägs upp av att du kan jobba hemifrån och därmed spendera mer tid med familjen.

sattamalen

Läs också: Forskare: Därför ska du sluta sätta låga mål

Vad kan du själv lösa?
Du upptäcker antagligen att du har punkter på din lista som du inte kan eller vill kompromissa med. En del av dessa risker kanske du kan neutralisera. Ett enkelt exempel: Drömjobbet på annan ort hindras av att dubbelt boende inte ryms i ekonomin. Kan du då hyra ut din bostad är detta inte längre ett problem.

Vänd på steken!
När du luftat alla dina tvivel är det dags att göra det omvända. Lista istället allt det fantastiska som skulle kunna hända om du satsade på din dröm. Vad är det bästa som skulle kunna hända? Tänk stort, men bedöm samtidigt hur troligt det är att din önskan slår in. Beskriv de potentiella vinsterna, till exempel att din vardag skulle kännas mer meningsfull.

Vad kostar det att avstå?
Fundera på vad du skulle kunna komma att ångra längre fram om du inte tar vara på tillfället nu. Vilka effekter får det om du håller dig till säkra kort, och vad skulle du då kunna bli utan? När du brutit ner beslutet i beståndsdelar kan du lättare avgöra vilket vägval som innebär minst reell risk men som skapar mest värde för dig.

siggetoppbild

Läs också: Han sa upp sig från toppjobbet – och flyttade till Spanien

prenumerera-chef-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

Cecilia Rosquist, distriktschef på Kone
Beslutsfattande

Cecilia Rosquist: ”Jag har fått driva många spännande förändringsprojekt”

Att distriktschefen Cecilia Rosquist skulle hamna i hissbranschen var inget hon räknat med. Eller att hissar kunde framkalla så starka känslor.
Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
kontorledighet
Beslutsfattande

Därför väljer 4 av 10 chefer att sluta: ”Drunknar i pappersarbete”

Nu visar en studie som Ledarna presenterar skälen till varför nästan hälften av cheferna väljer andra karriärvägar.
utsedd
Beslutsfattande

5 saker framgångsrika ledare gör helt annorlunda

Alla chefer vill leda medarbetare som är motiverade och känner att arbetet är meningsfullt. Men hur gör du för att lyckas? Här är 5 punkter som framgångsrika ledare följer.
itchefer
Beslutsfattande

Forskning: Därför är IT-chefens roll hotad idag

Om IT-chefernas inflytande var stort vid millennieskiftet ser det annorlunda ut idag. Främst är det digitaliseringen som förändrat deras ställning, visar svensk forskning.
mistagen
Beslutsfattande

Vd:ar avslöjar: Största misstagen vi gjorde – i början

Alla toppchefer har någon gång varit ny som chef. Och alla har gjort misstag. Här är några lärdomar från vd:ar som reflekterat över sin första tid som ledare.
Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
ishtarmoter
Beslutsfattande

Möt Ishtar Touailat – ny krönikör i Chef

Hon tror att digitalisering kan leda till ökad demokrati­sering, hon vågar drömma men är också beredd att kavla upp ärmarna. Chefs nya krönikör, entreprenören och innovationschefen Ishtar Touailat, får människor med sig.