Rusta dig: vabb-vågen är här

Upplever du att extra många av dina medarbetare varit hemma med sjuka barn på sistone? Du är inte ensam. Corona-vabbandet är just nu rekordhögt efter sommaren.

Hälsa
Publicerad
Pappa med två sjuka barn

Förra veckan inkom strax under 148 000 ansökningar om tillfällig föräldrapenning för vård av barn, vab, till Försäkringskassan. Det är en ökning med 75 procent i jämförelse med motsvarande vecka förra året.

Från mitten av april till mitten av augusti var antalet vab-dagar ungefär lika i år och i fjol. Därefter har ansökningar skjutit i höjden.

Källa: Försäkringskassan Grafik: Anna Harvard

Corona-pandemin och konsekvenserna av Folkhälsomyndighetens riktlinjer är anledningen till ökningen.

”Vi tror inte att barnen är mycket sjukare i år än andra år, utan snarare att man har en större försiktighet nu. Vi har även en lägre toleransnivå i år på förskola och skola av förklarliga skäl”, säger Niklas Löfgren, familje-ekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Än är det dock långt kvar till vårens vabb-nivåer. Andra veckan i mars, då corona-pandemin ännu var i ett tidigt skede, uppmätte Försäkringskassan strax under 192 000 anmälda dagar, 79 000 fler än samma vecka förra året.

Som chef kan du förmodligen förvänta dig att en del av dina medarbetare kommer att vara borta framöver. Hur är då bäst att förbereda sig?

”Det är viktigt i sådana här tider att man har en bra kommunikation mellan arbetsgivare och medarbetare. Om man har anställda med barn är det troligt att de kommer att vabba under hösten och då är det viktigt att klargöra förväntningar: Är det okej att jobba hemifrån när barnet är sjukt, till exempel? Hur lägger vi upp det då? Att ha en tillåtande och öppen kultur på arbetsplatsen och visa att det är okej att vara hemma om det behövs är också viktigt för minskad smittspridning”, säger Niklas Löfgren.

Det gäller också att leva som man lär.

”Föregå med gott exempel som chef, ledarförebilder är alltid bra”, tilläger han.

Så funkar det: vabb och vobb

Den som är hemma med sjukt barn och ansöker om tillfällig föräldrapenning för vård av sjukt barn från Försäkringskassan får inte jobba samtidigt. Om den som är hemma ska jobba ska hen i stället få lön från sin arbetsgivare.

En lösning ni kan komma överens om är att jobba halva dagen och vabba halva dagen. Då kan medarbetaren ansöka om en halv dags ersättning från Försäkringskassan, och få lön för andra halvan.

”Prata med dina medarbetare innan och kom överens om hur ni kan göra i olika lägen. Om man är hemma när barnen är lite småsnuviga så är det till exempel kanske ok att jobba samtidigt, men svårare om barnen har vinterkräksjuka och man måste vara med hela tiden.”

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, prova Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden