Pappa med två sjuka barn

Rusta dig: vabb-vågen är här

Upplever du att extra många av dina medarbetare varit hemma med sjuka barn på sistone? Du är inte ensam. Corona-vabbandet är just nu rekordhögt efter sommaren.

Förra veckan inkom strax under 148 000 ansökningar om tillfällig föräldrapenning för vård av barn, vab, till Försäkringskassan. Det är en ökning med 75 procent i jämförelse med motsvarande vecka förra året.

Från mitten av april till mitten av augusti var antalet vab-dagar ungefär lika i år och i fjol. Därefter har ansökningar skjutit i höjden.

Corona-pandemin och konsekvenserna av Folkhälsomyndighetens riktlinjer är anledningen till ökningen.

”Vi tror inte att barnen är mycket sjukare i år än andra år, utan snarare att man har en större försiktighet nu. Vi har även en lägre toleransnivå i år på förskola och skola av förklarliga skäl”, säger Niklas Löfgren, familje-ekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

Än är det dock långt kvar till vårens vabb-nivåer. Andra veckan i mars, då corona-pandemin ännu var i ett tidigt skede, uppmätte Försäkringskassan strax under 192 000 anmälda dagar, 79 000 fler än samma vecka förra året.

Som chef kan du förmodligen förvänta dig att en del av dina medarbetare kommer att vara borta framöver. Hur är då bäst att förbereda sig?

”Det är viktigt i sådana här tider att man har en bra kommunikation mellan arbetsgivare och medarbetare. Om man har anställda med barn är det troligt att de kommer att vabba under hösten och då är det viktigt att klargöra förväntningar: Är det okej att jobba hemifrån när barnet är sjukt, till exempel? Hur lägger vi upp det då? Att ha en tillåtande och öppen kultur på arbetsplatsen och visa att det är okej att vara hemma om det behövs är också viktigt för minskad smittspridning”, säger Niklas Löfgren.

Det gäller också att leva som man lär.

”Föregå med gott exempel som chef, ledarförebilder är alltid bra”, tilläger han.

Så funkar det: vabb och vobb

Den som är hemma med sjukt barn och ansöker om tillfällig föräldrapenning för vård av sjukt barn från Försäkringskassan får inte jobba samtidigt. Om den som är hemma ska jobba ska hen i stället få lön från sin arbetsgivare.

En lösning ni kan komma överens om är att jobba halva dagen och vabba halva dagen. Då kan medarbetaren ansöka om en halv dags ersättning från Försäkringskassan, och få lön för andra halvan.

”Prata med dina medarbetare innan och kom överens om hur ni kan göra i olika lägen. Om man är hemma när barnen är lite småsnuviga så är det till exempel kanske ok att jobba samtidigt, men svårare om barnen har vinterkräksjuka och man måste vara med hela tiden.”

sjuka

Läs också: Studie: Vabba ofta – och din chefskarriär kan gå i stöpet

prenumerera-chef-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

Person i hoodie med ryggen mot kameran
Hälsa

Deprimerade medarbetare gör manliga chefen osäker

Stigmatiseringen av psykisk ohälsa riskerar att underblåsas av manliga chefer, visar en ny studie. Men både manliga och kvinnliga chefer tycker det är stressande med medarbetare som lider av depression.
Att snabbt kunna hjälpa till i coronakrisen, bland annat med att paketera handsprit, ökade engagemanget hos medarbetare, menar Anna-Lena Strömsten på Scania.
Annonssamarbete Chef + Handelshögskolan i Stockholm

”Att hjälpa till finns i Scanias DNA”

En tvärnit i verksamheten startade en positiv kedjereaktion hos Scania. Att hjälpa till under pandemin har gett både ett innovationslyft och ny stolthet. ”Jag ser en nytändning hos medarbetarna”, säger Anna-Lena Strömsten, Head of People Development, hos lastbilstillverkaren.
fragortillmedarbetare
Arbetsmiljö

Tre frågor du borde ställa till dina medarbetare just nu

Under covid 19-krisen är det lätt att missa viktiga aspekter av ledarskapet. Här är tre frågor du borde ställa till dina medarbetare som chef.
Chef som sitter i hallkorridor
Arbetsmiljö

Larmsiffrorna: Varannan chef känner obehag inför att gå till jobbet

Allt fler chefer känner obehag inför att ”gå till jobbet”. Värst är det inom offentliga sektorn, enligt Jobbhälsobarometern 2020. Det är en markant försämring i år. Cheferna trivs varken med jobb eller arbetsuppgifter.
Ullustraton med stressad chef framför ett skrivbord på våren, samma chef som är lugnare på hösten.
Hälsa

Chefer mer stressade nu än före pandemin: "Tickande ohälsa"

Många chefer är mer stressade nu än före pandemin. Ändå verkar den ökade pressen från pandemins första akuta fas till viss del ha sjunkit undan. Det visar Chefs undersökning.
Två personer vid skrivbord, med orden
Hälsa

Här är orden från chefen – som skrämmer medarbetarna mest

Genom att anställda fick ha en pulsklocka på arbetstid undersöktes vilka ord från chefen som fick medarbetarnas puls att rusa.
Se webbinariet Chef Live i efterhand, med Apoteket, Handelshögskolan och Stora Enso.
46:07
Annonssamarbete Chef + Handelshögskolan i Stockholm

Lär dig om ledarskapet som ökar innovation och lönsamhet

Video:

Svenska storbolag och forskare är överens: Det här är ledarskapet som bygger lönsamma affärer. Se webbinariet Chef Live där du lär dig om ansvarsfullt ledarskap av Stora Ensos vd Per Lagervall, Apotekets Magnus Frisk och forskare på Handelshögskolan.

Johannes Schildt på Kry
Hälsa

Kry-chefen bryter tystnaden

Nu bemöter vd:n för nätläkarplattformen Kry den allvarliga kritik som riktats mot bolaget för att dränera den vanliga vården på resurser.