Per Grankvist, krönikör på Chef

Per Grankvist: ”Visuell härskarteknik”

”När min kollega Olle häromdagen chockade oss alla genom att sitta utomhus i solen och trivas – med solglasögon, kaffemugg och nybakad bulle dessutom – insåg jag att han lärt sig bemästra visuell härskarteknik”, skriver Chefs krönikör Per Grankvist.

På pandemins pluskonto ska sättas att videomöten har gjort att många möten blivit mer jämställda och jämlika. Det syns tydligt vem som pratar hela tiden – på gott och ont – och det är samtidigt besvärligare att avbryta och nästan omöjligt att tala i munnen på någon annan. Klassiska härskartekniker som att hålla på med något annat, sucka lite lätt eller utbyta menande blickar med någon annan är svårt att översätta till något annat till chattmeddelanden och där blir det tydligt att hur mycket det påminner om mobbning.

Pandemin jämnar också ut förhållandena. Alla tycks ha det ungefär lika fult hemma. Någon sitter ständigt i ett hörn av barnens jordfärgade sovrum, en annan verkar inte ägnat sitt kök en tanke sedan 1982. En tredje verkar ha hämtat inspirationen till sitt vardagsrum på en vårdmottagning där det är viktigare att miljön är enkel att desinficera än att den är mysig. Så när min kollega Olle häromdagen chockade oss alla genom att sitta utomhus i solen och trivas – med solglasögon, kaffemugg och nybakad bulle dessutom – insåg jag att han lärt sig bemästra visuell härskarteknik.

Nästa dag förberedde jag mig genom att placera mig framför en visuellt intressant bakgrund: en bokhyllevägg (för att signalera att jag är beläst) och i denna en öppen dörr för att skapa djup (och signalera att jag inte jobbar i en garderob). Jag valde bort att ha ett fönster i bakgrunden (då motljus gör att man ser dödligt hotfull ut) och såg till inte heller sitta i direkt solljus (då man ser dödligt blek ut).

Per Grankvist, krönikör på Chef

Läs också: Per Grankvist: ”Tacka corona för att man slipper nätverka”

Datorn pallrades upp på några pusselkartonger för att tillåta mig att titta rakt in i kameran i stället för att titta ner i den. Att blicka ner på den man pratar med låter i alla fall i teorin som något som skulle kunna bidra till att man uppfattas som en auktoritet, men som vi vet är det enda man får dubbelhaka av. Och försöker man skriva med datorn i knät bidrar det bara till att kameran skakar eller kränger så att övriga blir sjösjuka. Min tanke var också att mitt arrangemang skulle sända ut subtila signaler om att jag inte tänkte ta en enda anteckning.

Stolen placerade jag med 45 graders vinkel mot skärmen för att likt den engelska drottningen i hennes tv-tal på en och samma gång vara vänd mot dem man talar med men ändå signalera att man närsomhelst kan vända sig bort.

Cissi Elwin

Läs också: Cissi Elwin: ”Ett haveri i direktsändning”

Lägg därtill att jag ondulerat håret, valt en välstruken skjorta under en v-ringad kashmirtröja i en behaglig pastell (på det där oavslappnat avslappnade sättet som bara mäktiga människor bemästrar) så förstår du hur mycket Head of delegation som jag signalerade när jag anslöt till mötet fem minuter senare än mina kollegor (också detta en markering).

Tyvärr visade det sig att mina kollegor hanterat tröttheten gällande videomöten på ett annat sätt. ”Du är den enda som är ansluten via video” meddelade en kollega. ”Vi började mötet med att bestämma att vi bara skulle köra telefon i stället. Men du kanske har klätt upp dig?”. Hon skrattade. En riktig härskarteknik, tänkte jag.

Per Grankvist är grundare och chefredaktör för Vad Vi Vet.

linda_waxin_kronikor

Läs också: Linda Waxin: ”Nu behövs episka ledare”

prenumerera-chef-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

linda_waxin_kronikor-768x432-2
Krönikor

Linda Waxin: ”Vem har aldrig gjort sig skyldig till destruktivt ledarskap?”

”Jag tror att ingen av oss chefer skulle kunna säga att vi inte, i korta glimtar eller längre svackor, gjort oss skyldiga till varierande grad av destruktivt ledarskap”, skriver Chefs krönikör Linda Waxin.

Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, råder alla att skaffa en krockkudde för framtiden.
Annonssamarbete Chef + Skandia

Nyfikenhet och sparande – chefens skydd mot ålderism

Chefer behöver arbeta mot ålderism, men också undvika att själva drabbas. ”Fortsätt vara nyfiken – och skaffa en krockkudde”, råder Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

Cissi Elwin.
Krönikor

Cissi Elwin: ”Äntligen händer det!”

”Äntligen! När jag tittade ut över hela det gäng som nu bildat nya Chefakademin var det som om jag landade i mig själv igen. Nu hade jag tillgång till mitt kroppsspråk och mina känselspröt igen”, skriver Cissi Elwin om att till sist få träffa sina medarbetare irl.

Per Grankvist klädd i kavaj och slips.
Krönikor

Per Grankvist: ”När floden brinner”

Hur får det dig att se ut som chef, ledare och förebild för andra om du inte gör saker istället för att bara fortsätta prata om klimatfrågan som viktig?, skriver Per Grankvist i sin nya krönika.

Per Grankvist, krönikör på Chef
Krönikor

Per Grankvist: Vågar du anställa begagnat?

”Antikviteter är inget som passar på moderna kontor, varken materiella eller mänskliga, skriver Chefs krönikör Per Grankvist.

Per Grankvist, krönikör på Chef
Krönikor

Per Grankvist: ”Visst har du fördomar!”

”Det är omöjligt att inte vara rasist när du vuxit upp i en miljö och med ett arv som så tydligt antar att kålrotsfärgad hud och kristna värderingar är normen”, skriver Chefs krönikör Per Grankvist. 
Ansvaret för hur hybridarbetet ska ta form får inte landa på enskilda chefer utan är ett ledningsansvar, menar arbetsplatsstrategen Karin Ståhl på GoToWork. Foto: Magnus Liam Karlsson
Annonssamarbete Chef + GoToWork

5 tips för att lyckas med det nya arbetslivet

Arbetsplatsstrategen Karin Ståhl delar med sig av det viktigaste chefer behöver veta för att lyckas leda i det nya normala efter pandemin.

Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Här är receptet på en bra chef”

”Hur ska en bra chef vara? Det är nog den vanligaste frågan vi på Chef får”, skriver Cissi Elwin – och delar med sig av receptet på hur du är en riktigt bra chef.