Per Grankvist, krönikör på Chef

Per Grankvist: ”Visuell härskarteknik”

”När min kollega Olle häromdagen chockade oss alla genom att sitta utomhus i solen och trivas – med solglasögon, kaffemugg och nybakad bulle dessutom – insåg jag att han lärt sig bemästra visuell härskarteknik”, skriver Chefs krönikör Per Grankvist.

På pandemins pluskonto ska sättas att videomöten har gjort att många möten blivit mer jämställda och jämlika. Det syns tydligt vem som pratar hela tiden – på gott och ont – och det är samtidigt besvärligare att avbryta och nästan omöjligt att tala i munnen på någon annan. Klassiska härskartekniker som att hålla på med något annat, sucka lite lätt eller utbyta menande blickar med någon annan är svårt att översätta till något annat till chattmeddelanden och där blir det tydligt att hur mycket det påminner om mobbning.

Pandemin jämnar också ut förhållandena. Alla tycks ha det ungefär lika fult hemma. Någon sitter ständigt i ett hörn av barnens jordfärgade sovrum, en annan verkar inte ägnat sitt kök en tanke sedan 1982. En tredje verkar ha hämtat inspirationen till sitt vardagsrum på en vårdmottagning där det är viktigare att miljön är enkel att desinficera än att den är mysig. Så när min kollega Olle häromdagen chockade oss alla genom att sitta utomhus i solen och trivas – med solglasögon, kaffemugg och nybakad bulle dessutom – insåg jag att han lärt sig bemästra visuell härskarteknik.

Nästa dag förberedde jag mig genom att placera mig framför en visuellt intressant bakgrund: en bokhyllevägg (för att signalera att jag är beläst) och i denna en öppen dörr för att skapa djup (och signalera att jag inte jobbar i en garderob). Jag valde bort att ha ett fönster i bakgrunden (då motljus gör att man ser dödligt hotfull ut) och såg till inte heller sitta i direkt solljus (då man ser dödligt blek ut).

Per Grankvist, krönikör på Chef

Läs också: Per Grankvist: ”Tacka corona för att man slipper nätverka”

Datorn pallrades upp på några pusselkartonger för att tillåta mig att titta rakt in i kameran i stället för att titta ner i den. Att blicka ner på den man pratar med låter i alla fall i teorin som något som skulle kunna bidra till att man uppfattas som en auktoritet, men som vi vet är det enda man får dubbelhaka av. Och försöker man skriva med datorn i knät bidrar det bara till att kameran skakar eller kränger så att övriga blir sjösjuka. Min tanke var också att mitt arrangemang skulle sända ut subtila signaler om att jag inte tänkte ta en enda anteckning.

Stolen placerade jag med 45 graders vinkel mot skärmen för att likt den engelska drottningen i hennes tv-tal på en och samma gång vara vänd mot dem man talar med men ändå signalera att man närsomhelst kan vända sig bort.

Cissi Elwin

Läs också: Cissi Elwin: ”Ett haveri i direktsändning”

Lägg därtill att jag ondulerat håret, valt en välstruken skjorta under en v-ringad kashmirtröja i en behaglig pastell (på det där oavslappnat avslappnade sättet som bara mäktiga människor bemästrar) så förstår du hur mycket Head of delegation som jag signalerade när jag anslöt till mötet fem minuter senare än mina kollegor (också detta en markering).

Tyvärr visade det sig att mina kollegor hanterat tröttheten gällande videomöten på ett annat sätt. ”Du är den enda som är ansluten via video” meddelade en kollega. ”Vi började mötet med att bestämma att vi bara skulle köra telefon i stället. Men du kanske har klätt upp dig?”. Hon skrattade. En riktig härskarteknik, tänkte jag.

Per Grankvist är grundare och chefredaktör för Vad Vi Vet.

linda_waxin_kronikor

Läs också: Linda Waxin: ”Nu behövs episka ledare”

chef_1800x1013
Prenumerera på Chef

Gott ledarskap gör skillnad i osäkra tider

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd, handledning och hjälp med tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

Siri Wikander
Krönikor

Siri Wikander: ”Passar företag på att göra sig av med folk nu?”

”Jag är övertygad om att de företag som inte agerade tillräckligt kraftfullt före corona nu passar på att göra sig av med medarbetare”, skriver Chefs gästkrönikör Siri Wikander. ”De lämnar över ansvaret på samhället som får stå för kostnaden för kompetensomställningen.”
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Fanny Vidman, gästkrönikör
Krönikor

Fanny Widman: ”Det är 2020 och kvinnor blir fortfarande förminskade på jobbet”

”Alla kommer att vilja ligga med dig om du är dig själv, Fanny”. Så sa min chef till mig när jag frågade honom hur han tyckte att jag skulle tackla det när många av mina manliga kunder visade andra än affärsmässiga intressen för mig, skriver Fanny Widman i en gästkrönika.
Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Det är nu krisen börjar tära på oss”

Hur mår du? Den frågan känns numera inte helt bekväm att ställa. Jo, men det är väl okej, är det vanligaste svaret. För det är nu krisen börjar tära på oss.
cissielwinfitbit
Krönikor

Cissi Elwin: ”Min fitbit frågar om jag är en supermänniska”

Cissi Elwin skriver om sin nya besatthet: promenader.

Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Vi rev ner sidorna och började om”

Vi hade planerat ett vanligt nummer av tidningen och var nästan klara, berättar Chefs vd Cissi Elwin. Men så kom corona. Och den planerade tidningen fick rivas ner och blev till ett specialnummer om chefens svåra läge just nu: att leda i kris. 
Ibland är det systemen, inte ledarskapet, som orsakar frustration på jobbet.
Annonssamarbete Chef + Sopra Steria

IT-system dold orsak till ledarskapsproblem

Dålig effektivitet och irritation i ditt team beror inte alltid på brister i ledarskapet. Leta efter lösningar på rätt ställe. ”Det är alldeles för vanligt med IT-system som stoppar oss, snarare än stöttar”, säger Christer Söderholm på Sopra Steria.
Per Grankvist, krönikör på Chef
Krönikor

Per Grankvist: ”Tacka corona för att man slipper nätverka”

Coronaviruset har på ett effektivt sätt satt stopp för allt nätverkande– och tur är väl det, tycker Chefs krönikör Per Grankvist.