Per Grankvist, krönikör på Chef

Per Grankvist:
”Säg som det är – du jagar status”

Vi människor är av naturen lata och söker därför den snabbaste vägen för att öka vår status. Det förklarar varför vettiga människor tappar huvudet för att låtsas som om de är nära vän med en välkänd person i sociala medier, skriver Per Grankvist i sin krönika.

”Det är en allmänt erkänd sanning att en ogift man som äger en stor förmögenhet måste vara i behov av en hustru.” Första meningen i Jane Austens Stolthet och fördom har också använts för att förklara de sociala drivkrafterna i England i skiftet mellan 1700 och 1800. Hela romanens ton anas i första meningen, liksom den ojämlika inkomstfördelningen i samhället, och mekanismerna som styr det mänskliga agerandet. Det är därför ekonomen Thomas Piketty älskar Austen.

”Det är en allmänt erkänd sanning att en person som inte äger en stor förmögenhet måste vara i behov av socialt kapital.” Så inleder techentreprenören Eugene Wei en lång bloggpost om statusens betydelse i vårt samhälle och den är en utmärkt guide för att förklara de sociala drivkrafterna i vår tid.

Om du inte känner till honom är det okej. Jag hörde talas om honom ganska nyligen och insåg att han skriver om en sak som jag helt förbisåg i min bok Den stora bubblan, nämligen hur viktigt vårt sökande efter status är för att förstå de sociala nätverkens vanebildande effekter. Tyvärr är jag inte ensam om detta misstag. Vi analyserar sällan dessa nätverk utifrån statusperspektiv, trots att det är ett av de bästa sätten att förstå dem.

Wei föreslår två principer som styr vårt agerande. Den ena är att människor är status­sökande apor. Den andra är att vi alltid söker den snabbaste vägen för att maximera vårt sociala kapital. (Jag skriver ”vi” för att du och jag också agerar så – vi är inte ett dugg bättre än någon annan.)

Socialt kapital är viktigt för samhället, det har vi vetat sedan Robert Putnam slog fast det i sin bok Den ensamme bowlaren, bland annat baserad på studier av vad som gör Italiens regioner så olika. I norra Italien finns rikligt med sammanhang där människor kan mötas, lära sig att lita på varandra och skapa socialt kapital, medan i den södra delen av landet är det, något tillspetsat, endast genom kyrkans eller maffians försorg man möts (de sammanfaller dessutom ofta). Därför är norra Italien rikt och södra delen fattigt, har alltid varit det och kommer att förbli så, menar Putnam.

Människor tillhör apsläktet och är av naturen sociala varelser som lever i rangordnade grupper. Därför är vi statussökande apor som kommer att försöka klättra i rang så fort vi anser det vara nödvändigt för oss. Vi är också lata – ursprungligen för att hushålla med den lilla energi som fanns på savannen – och därför söker vi den snabbaste vägen för att maximera det sociala kapital som ska ge oss status.

Weis två insikter förklarar alla dessa humblebragposter på Linkedin, varför folk taggar människor med lite högre status än de själva har på Instagram, och varför vettiga människor tappar huvudet för att låtsas som om de är nära vän med en välkänd person. Den lata apan syns. Och ibland är apan du.

Ps. Själv skulle jag förstås aldrig hålla på med statusmarkeringar på det där sättet men så är jag och Kungen otroligt tajta.

Fakta: Per Grankvist

Ålder: 42 år.

Familj: Partner och två barn.

Bor: Stockholm.

Gör: Journalist, författare och föreläsare.

Intressen utanför jobbet: Trädgårdsskötsel och byggnadsvård.

chef-prenumerera-1800
Satsa på ditt ledarskap

Redo för nästa kliv?

Fyll på ditt ledarskap med nya insikter och djupare förståelse. Inspireras av modiga chefer som går före. Få en tydligare bild av din ledarstil och hitta din karriärväg framåt.

Relaterade artiklar

Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Vi blir fula av stressen”

Vi blir fula av stressen. Fula mot oss själva, fula mot andra. Därför är mitt nyårslöfte för hela decenniet att VÄGRA stressen, skriver Cissi Elwin.
Karin Agerman pluggar vidare efter sin doktorstitel, med en Executive MBA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

”Jag blir aldrig fullärd”

En doktorstitel räcker inte. Nu pluggar Karin Agerman en Executive MBA också. ”Att lära mig nytt är det som driver mig”, säger hon.

Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Jag var en tjuv – därför fick jag sparken”

Jag darrade och stammade. Men han gav sig inte. Här skulle statueras exempel. Här skulle alla få se vad som hände om man gjorde fel. Här skulle jag få bära skammen omgiven av alla mina arbetskamrater.
Ishtar Touailat
Krönikor

Ishtar Touailat: ”Våga sticka ut hakan”

För ett tag sedan träffade jag en fantastisk ung tjej. Hennes föräldrar antydde under vårt samtal att de var lite oroliga för att hon inte riktigt ”passade in”.
pergran
Krönikor

Per Grankvist: ”Skönmåla inte framtiden”

Nästan alla människor gillar förändring – i alla fall så länge den inte berör dem. 
Ishtar Touailat
Krönikor

Ishtar Touailat: Var är framtidstron?

Som ledare är det vår uppgift att ha tydliga visioner, skriver Chefs krönikör Ishtar Touailat. 
Hemfrids vd Monica Lindstedt
Annonssamarbete Chef + Hemfrid

Ge dig själv mer vardagsflow 2020

Andan i halsen. Ständigt dåligt samvete. Många chefer har tappat livsbalansen. ”Har du råd, så köp en tjänst och ta hand om dig själv”, råder Hemfrids Monica Lindstedt.
Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Det finns en liten smitare i oss alla”

Att ”jobba hemma”. Hur många gånger har ni upplevt att någon som säger att den inte kommer in i morgon mötts av kontorets humorist som gör citationstecken med fingrarna i luften?