Per Grankvist, krönikör på Chef

Per Grankvist: ”Säg som det är – du jagar status”

Vi människor är av naturen lata och söker därför den snabbaste vägen för att öka vår status. Det förklarar varför vettiga människor tappar huvudet för att låtsas som om de är nära vän med en välkänd person i sociala medier, skriver Per Grankvist i sin krönika.

”Det är en allmänt erkänd sanning att en ogift man som äger en stor förmögenhet måste vara i behov av en hustru.” Första meningen i Jane Austens Stolthet och fördom har också använts för att förklara de sociala drivkrafterna i England i skiftet mellan 1700 och 1800. Hela romanens ton anas i första meningen, liksom den ojämlika inkomstfördelningen i samhället, och mekanismerna som styr det mänskliga agerandet. Det är därför ekonomen Thomas Piketty älskar Austen.

”Det är en allmänt erkänd sanning att en person som inte äger en stor förmögenhet måste vara i behov av socialt kapital.” Så inleder techentreprenören Eugene Wei en lång bloggpost om statusens betydelse i vårt samhälle och den är en utmärkt guide för att förklara de sociala drivkrafterna i vår tid.

Om du inte känner till honom är det okej. Jag hörde talas om honom ganska nyligen och insåg att han skriver om en sak som jag helt förbisåg i min bok Den stora bubblan, nämligen hur viktigt vårt sökande efter status är för att förstå de sociala nätverkens vanebildande effekter. Tyvärr är jag inte ensam om detta misstag. Vi analyserar sällan dessa nätverk utifrån statusperspektiv, trots att det är ett av de bästa sätten att förstå dem.

Wei föreslår två principer som styr vårt agerande. Den ena är att människor är status­sökande apor. Den andra är att vi alltid söker den snabbaste vägen för att maximera vårt sociala kapital. (Jag skriver ”vi” för att du och jag också agerar så – vi är inte ett dugg bättre än någon annan.)

Socialt kapital är viktigt för samhället, det har vi vetat sedan Robert Putnam slog fast det i sin bok Den ensamme bowlaren, bland annat baserad på studier av vad som gör Italiens regioner så olika. I norra Italien finns rikligt med sammanhang där människor kan mötas, lära sig att lita på varandra och skapa socialt kapital, medan i den södra delen av landet är det, något tillspetsat, endast genom kyrkans eller maffians försorg man möts (de sammanfaller dessutom ofta). Därför är norra Italien rikt och södra delen fattigt, har alltid varit det och kommer att förbli så, menar Putnam.

Människor tillhör apsläktet och är av naturen sociala varelser som lever i rangordnade grupper. Därför är vi statussökande apor som kommer att försöka klättra i rang så fort vi anser det vara nödvändigt för oss. Vi är också lata – ursprungligen för att hushålla med den lilla energi som fanns på savannen – och därför söker vi den snabbaste vägen för att maximera det sociala kapital som ska ge oss status.

Weis två insikter förklarar alla dessa humblebragposter på Linkedin, varför folk taggar människor med lite högre status än de själva har på Instagram, och varför vettiga människor tappar huvudet för att låtsas som om de är nära vän med en välkänd person. Den lata apan syns. Och ibland är apan du.

Ps. Själv skulle jag förstås aldrig hålla på med statusmarkeringar på det där sättet men så är jag och Kungen otroligt tajta.

Fakta: Per Grankvist

Ålder: 42 år.

Familj: Partner och två barn.

Bor: Stockholm.

Gör: Journalist, författare och föreläsare.

Intressen utanför jobbet: Trädgårdsskötsel och byggnadsvård.

chef-prenumerera-1800-2
Prenumerera på Chef

Gott ledarskap gör skillnad i osäkra tider

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd, handledning och hjälp med tuffa chefsfrågor. Beställ 6 nummer för endast 399 kr (värde 960 kr) nu!

Relaterade artiklar

Per Grankvist, krönikör på Chef
Krönikor

Per Grankvist: ”Möten är nästan alltid sämre live”

Fördelarna med videomöten är många. Så att ge sig i kast med möten på riktigt igen kan bli tufft, menar Chefs krönikör Per Grankvist. "Fysiska möten suger kraften ur mig!"
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Låt inte krisen ta bort din framtidstro”

Vi går från en vår som vi aldrig kommer att glömma till en sommar som just nu är oviss, skriver Chefs chefredaktör och vd Cissi Elwin. 
linda_waxin_kronikor
Krönikor

Linda Waxin: ”Använd krisen för att syna ditt eget syfte”

”När den invanda världsbilden gungar öppnas en möjlighet för dig att se dig själv klarare”, skriver Linda Waxin i sin nya krönika.
Siri Wikander
Krönikor

Siri Wikander: ”Passar företag på att göra sig av med folk nu?”

”Jag är övertygad om att de företag som inte agerade tillräckligt kraftfullt före corona nu passar på att göra sig av med medarbetare”, skriver Chefs gästkrönikör Siri Wikander. ”De lämnar över ansvaret på samhället som får stå för kostnaden för kompetensomställningen.”
Fanny Vidman, gästkrönikör
Krönikor

Fanny Widman: ”Det är 2020 och kvinnor blir fortfarande förminskade på jobbet”

”Alla kommer att vilja ligga med dig om du är dig själv, Fanny”. Så sa min chef till mig när jag frågade honom hur han tyckte att jag skulle tackla det när många av mina manliga kunder visade andra än affärsmässiga intressen för mig, skriver Fanny Widman i en gästkrönika.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Det är nu krisen börjar tära på oss”

Hur mår du? Den frågan känns numera inte helt bekväm att ställa. Jo, men det är väl okej, är det vanligaste svaret. För det är nu krisen börjar tära på oss.