paolo_lena_roberto
Tillsammans, fast inte tillsammans. Paolo och Lena Roberto i Paolos nybyggda hus, 100 meter från exfruns hus. Foto: Daniel Stigefelt

Paret Roberto: Skilda men ett lysande team

Bara för att kärleken tar slut innebär inte det att affärerna måste göra det. Paolo och Lenas Robertos skilsmässa blev framgång för företaget.

Det är inte helt lätt att veta vart jag ska ta vägen på tomten i Skuru utanför Nacka. På ena sidan en vit sekelskiftesvilla i trä med punschveranda, på andra en grå betongbunker av hypermodernt snitt. Lena Roberto kommer mig till mötes i leran.

”Där är skilsmässomuren”, säger hon och pekar. ”När Expressen inte fick komma hit och fotografera skickade de en drönare för att visa muren och det nya huset.”

Hon fortsätter:

”Vi har kontoret uppe hos mig och tar emot press och gör plåtningar här nere i Paolos nybyggda hus.”

Trots att Lena och Paolo Roberto har varit skilda i 2,5 år har de valt att fortsätta jobba tillsammans. Ett något oortodoxt och provocerande val som väcker många frågor. Lena Roberto har fortsatt som vd och Paolo Roberto som levande varumärke, säljchef, föreläsare, författare, programledare, entreprenör, underhållare.

När vi öppnar dörren till hans hus möts vi av ett vansinnigt garv som rullar genom den smala korridoren.

”Kolla, kolla”, säger han nästan innan jag har hunnit hälsa och få av mig ytterkläderna. Han håller upp sin mobiltelefon. Ett Instagram-klipp med en närbild på honom själv, en glidning över till exhustrun som diskar kastruller och sedan tillbaka till en otroligt nöjd Paolo som gör tummen upp.

Han kan nästan inte sluta skratta. Lena Roberto skrattar också, men skakar samtidigt på huvudet med en axelryckning. Hon är van vid att bli föremål för hans humor.

Sedan ett drygt halvår tillbaka står Paolo Robertos hus klart på den avstyckade tomten. Deras två barn, Enzo 11 år och Elisa 8 år, springer fram och tillbaka mellan de två hemmen. Här blir det inte kris och kalabalik varje gång gympapåsen är glömd på fel ställe. Här delas inte tillvaron upp i barn- och singelveckor. Kunder, leverantörer, grannar, släkt, vänner och nya partner får acceptera att Paolo och Lena Roberto fortsätter samarbeta och dela så gott som allting. Förutom hus och säng.

Via moderbolaget Punch Drunk Entertainment äger de gemensamt sin verksamhet, tar ut lika mycket i lön och jobbar tillsammans varje dag.

Lena Roberto har fortfarande hand om exmakens kalender. Och det har hänt att hans dejt har ringt till henne och frågat om sådant som måste planeras.

”Alla pratar om att man ska tänka utanför den där jävla boxen, men så fort någon gör det blir alla superprovocerade för då upptäcker de att hela gänget sitter inne i boxen och är rädda. Men jag har aldrig fått vara med inne i boxen. Jag är uppväxt i Sverige innan den stora flyktinginvandringen då de som hette Paolo hellre kallade sig Paul. Dessutom är jag katolik med en sportkarriär där alla som inte hette Peter Andersson hade det dubbelt så tufft. Det har fostrat mig till att tänka annorlunda. Folk skriker ’det kommer inte att gå’, men vadå? Funkar det inte har jag ett hus att sälja”, säger Paolo Roberto.

Mellan de yviga utspelen landar han i allvar:

”Vi var inte ovänner när vi bestämde oss för att skiljas, ingen av oss hade träffat någon ny men vi hade tröttnat på varandra. Från början var det superjobbigt. Det är en av de jobbigaste saker som jag gjort i mitt liv. Men nu, två och ett halvt år senare, är det något av det bästa jag gjort. Jag har fått en jättebra kompis och en kollega som är otroligt duktig på det hon gör.”

I hans kombinerade kök och vardagsrum står en gigantisk gasspis av märket Bertazzoni (för Paolo Roberto en symbol för familjeföretagande), en kaffemaskin, ett antal flaskor olivolja och stora svarta plastburkar med proteinpulver.

Vid det långa matbordet av gammalt mörkt trä säger Lena Roberto:

”Vi har stått inför Gud och har starka familjeband. En stor dröm gick i kras. Det fick ta tid. Vi la pusselbit för pusselbit och försökte tänka ut olika lösningar. Det som band oss samman blev också vår lösning. När vi kom på att vi kunde stycka av vår tomt gick det inte att tacka nej till fortsatt samarbete.”

Deras gemensamma grundinställning är att vi är moderna människor, man kan tycka om varandra på olika sätt, inget är svart eller vitt. Bara för att man slutar älska varandra blir man ju inte per automatik dåliga på att arbeta tillsammans.

”Vi konstaterade just i dag att det nog har funkat för att vi är bra på att släppa våra egon, och för att vi har en tydlig rollfördelning, tydliga gränser och stor respekt. Man knackar alltid och man kan inte hålla på med svartsjuka, man har tagit sitt beslut”, säger Lena Roberto.

”När vi var gifta blev vi galna på varandra ibland. Nu har vi lärt oss att hantera det. Vi kan lättare lämna det känslomässiga utanför. Man måste våga göra dealer i kärlek, skilja på sak och person”, förklarar Paolo Roberto.

Paolo Roberto är varumärket som allt utgår från. Det ägs av moderbolaget. De andra bolagen, ungefär nio stycken (”jag vet inte exakt hur många det är just nu, vi håller på att avveckla några och starta några”, säger Paolo Roberto) drivs tillsammans med andra delägare och har licenssamarbeten för användningen av Paolo Roberto som person.

Medan han är ute och pratar, säljer, kläcker idéer och kollar leverantörer håller Lena Roberto i trådarna på kontoret. Hon är statsvetare, uppväxt i ett entreprenörshem.

”Jag är den tråkiga. Min fråga på Paolos alla idéer är ’men hur ska det gå till egentligen?’ Jag problematiserar, analyserar, håller tillbaka, ser till att vi inte svävar ut utan håller i vår affärsidé.”

”Vi har helt olika roller, jag kör inga tuffa förhandlingar. Det är inte min grej, medan Lena är väldigt duktig på att hantera alla cowboys i entreprenörsbranschen”, tillägger Paolo Roberto.

Varje måndag har de möten och går igenom veckans schema, aktuella projekt och vad som händer i de olika bolagen. Sedan hörs de löpande över telefon varje dag. När saker ställs på sin spets är det Paolo Roberto som har sista ordet vad gäller innehåll, affärsutveckling och kommunikation medan Lena Roberto ansvarar för planering, ekonomi och balansen mellan de olika delarna. Hon styr upp, han levererar.

”Vi bråkar inte speciellt mycket, men har så klart olika uppfattning om vad och hur mycket vi ska göra”, säger Lena Roberto och konstaterar att de är bra på att lyssna in varandras synvinklar och mötas på mitten.

Det är för att de är ett så bra team som de fortsätter att jobba tillsammans. Nästa stora projekt är att öppna en restaurangkedja som ska heta Pane Fresco. Först ut är en stor piazza längst upp på Åhléns City i Stockholm som öppnar i juni.

Den övergripande affärsidén är att hjälpa människor att lösa livspusslet, med mat, hälsa och träning. Ett förhållningssätt till livet, som Lena Roberto definierar det och som med fördel visas upp i sociala medier.

”Att Paolo är uppe och tränar halv sju är inget man hittar på, det är på riktigt”, säger hon.

Därför vet redan 140 000 Instagram-följare att Paolo Roberto inte har någon soffa, inte heller tv eller öppen brasa, däremot fönster från golv till tak. De har redan sett honom hänga i de olympiska ringarna i arla morgonstund, ovanför brottningsmattan, bredvid den vedeldade pizzaugnen, som fortfarande är varm sedan lunchen med gratinerad gnocchi.

Med perspektiv på skilsmässan kan de i dag se att det blev för mycket jobb och för lite kvalitetstid tillsammans.

På frågan om de gått i terapi svarar Lena ja och Paolo nej.

”Ja, ja, vi gick i parterapi när vi skilde oss, men inte för något annat. Mig gav det noll, men jag har också en avig inställning till det där. Har tillbringat för mycket tid hos skolpsykologen”, säger han.

”Jag håller inte med”, säger hon. ”Vi fick hjälp av en yttre person att bolla och få feedback på olika lösningar kring både företaget och barnen.”

Efter snart tre år av företagssamarbete som skilda säger de sig vilja fortsätta så här. Från början var huset deras stora tillgång, i dag är det företaget. Med det egna pastasortimentet har de vänt en nedåtgående trend och tagit 15 procent av den svenska marknaden. Målet i år är att omsätta 100 miljoner kronor.

”Jag är så stolt över att vi lyckats med det här. Inte minst inför våra barn, vi har visat dem att allt går att lösa”, säger Paolo Roberto.

De enas om att fördelarna med deras speciella situation är att det är lätt att ha gemensamma mål och samarbeta för att de kan få till en bra deal kring både sitt privatliv och jobbet.

”Vi kan vara betydligt mer flexibla och få ihop hela livspusslet, utifrån att vi har fasta barndagar i stället för uppdelade veckor. Jag tycker att det ger bättre regelbundenhet, variation och mindre separation. Nackdel-arna är att det krävs extra mycket planering om en av oss till exempel vill resa bort. Men att ha eget företag och barn tillsammans innebär ett ansvar 24 timmar om dygnet och det är ändå en livsstil som vi har valt. Det är mycket arbete men att jobba åt sig själv och tillsammans med varandra ger mening till livet och är otroligt stimulerande”, säger Lena Roberto.

Arbetsmässigt är de olika. Men ur kollisioner och diskussioner når de kreativa lösningar.

”Ja, det är klart att vi bråkar, det är ju därför vi är skilda”, säger Paolo Roberto.

”Paolo är otroligt inspirerande och kreativ att jobba med, och en fantastisk retoriker. Det finns mycket jävlar anamma i den personen. Det är nog därför han blivit så folkkär. Man håller inte med honom om allt, men det går inte att inte bli berörd”, säger hans exfru, samtidigt som hon poängterar att det ibland blir lite väl galet och oorganiserat.

”Att Lena kan ta ett kliv tillbaka och se vad som blir bra i slutänden är en otrolig tillgång. Hon har oftast rätt, men ibland måste man våga även om argumenten talar emot. Säga ’fuck it, nu kör vi!’ Ibland går alla till höger för att det finns en grop till vänster, men ibland finns det ingen grop. Det är bara så mörkt att ingen vågat prova. Vi är alldeles för rädda för att misslyckas. Det har jag gjort flera gånger i mitt liv”, säger Paolo Roberto.

Ingen som de samarbetar med tycker längre att det är konstigt att Paolo och Lena fortsätter jobba tillsammans efter skilsmässan. De som från början var skeptiska har sett att det faktiskt fungerar.

Intervjun är slut. Paolo och Lena Roberto gör upp om barnen för Lena ska åka iväg på ett möte. Utanför Paolos hus står en rostig järnställning där han tränar på morgnarna. På den ena uppfarten står en svart kombi Fiat Freemont och på den andra en liten röd Alfa Romeo Giulietta.