Nu börjar effekterna märkas – så här mår medarbetare i coronakrisen.
Nu börjar effekterna märkas – så här mår medarbetare i coronakrisen.

Nya siffrorna: Så mår dina medarbetare just nu

Stor oro, kraftigt ökande ensamhet och otydliga förväntningar – det är några saker som chefer nu behöver hjälpa medarbetare att hantera i coronakrisen. Ny unik statistik ger en ögonblicksbild av nuläget och trender framåt på svenska arbetsplatser.

På några få veckor har covid-19 radikalt förändrat hur vi arbetar. Förutsättningarna för Sveriges chefer och medarbetare har gått från normalt till krisläge – och för vissa från vardag till varsel. Nu börjar ny statistik visa hur det påverkar oss. Chef har sammanfattat några av de nya trender som blivit synliga, bland annat i form av ensamhetskänslor och en enorm våg av oro.

Enligt en undersökning av Netigate i slutet av mars är nästan var tredje person som arbetar inom privat sektor nu orolig över att förlora sitt jobb. Inom offentlig sektor är den siffran 13 procent.

”Vi ser en trend att folk har blivit mer oroliga under de senaste två veckorna”, säger Lilian Ekelin, hr- och ledarskapsspecialist på &frankly, ett företag som via sitt verktyg regelbundet skickar ut frågor till medarbetare på företag. Sedan några veckor undersöker man också effekterna av covid-19 för medarbetare.

I den veckomätning som sammanställdes den 26 mars ser man att 54 procent av medarbetarna oroar sig för coronaviruset för egen del. Hela 95 procent oroar sig för andra. 85 procent oroar sig också för verksamheten de jobbar på.

Av de drygt 2500 medarbetare på 31 företag från olika branscher som hittills har svarat på frågorna om covid-19, så jobbar en hel del nu på distans. På bara två veckors mätningar syns en tydlig förändring. Den första mätveckan var de tre känslor kring distansarbete som hamnade i topp: 1. Effektiv, 2. Fokuserad och 3. Ensam.

En vecka senare var ordningen en annan: 1. Ensam, 2. Effektiv och 3. Fokuserad.

”Känslor av ensamhet ökar dramatiskt bland de som distansarbetar. Det är viktigt att tänka på ur ett ledarskapsperspektiv. Vi behöver ta en virtuell fika, bli sedda. Glöm inte att kontakta medarbetare tätare än du kanske är van vid annars som chef”, uppmanar Lilian Ekelin.

Bra på information

Svenska arbetsgivare har varit duktiga på att informera om riktlinjer kring covid-19.

89 procent av medarbetarna tycker att är tydligt hur man ska agera om man själv har symptom och 74 procent tycker de har fått bra information om hur de ska göra om de kommer i kontakt med en person som kan vara smittad. 78 procent tycker att arbetsgivaren har klargjort hur man ska hantera affärsresor.

”Jag blir lite glad över de här siffrorna, de visar att arbetsgivarna har gjort ett bra jobb att informera, och att arbetstagarna har tagit till sig informationen. Här ser vi en positiv trend, med allt högre siffror.”

Carl Jacobsson är försäljningschef hos plattformen Winningtemp, som också mäter medarbetares engagemang och mående. Här ser man i sin realtidsdata att chefer och arbetsgivare som har fattat snabba och tydliga beslut kring covid-19 under de senaste veckorna blir extra uppskattade.

”Företag som har agerat snabbt och varit tydliga i sin kommunikation har fått höjda betyg på ledarskapet och medarbetarnöjdheten. Stoltheten och lojaliteten ökar när det uppfattas som att arbetsgivaren och ledningen har tagit ansvar och skapat en trygg arbetsmiljö.”

Hos Winningtemp ser man också att många chefer oroar sig för att medarbetarna utsätts för risker i jobbet eller inte mår bra.

”Arbetsmiljöansvaret tycks vara den största oron bland chefer just nu”, säger Carl Jacobsson.

Många av Winningtemps kunder har skickat ut egna extrafrågor till sin personal under de senaste veckorna för att stämma läget.

”Riskerar bli handlingsförlamade”

Frågor som rör arbetsmiljö och it-säkerhet vid hemmajobb har ökat, liksom hur det står till med teamkänslan och kontakten och samarbetet mellan kollegor.

”Är förväntningarna på dig tydliga?”, är en av frågorna som ställs oftare, i samband med att hemarbetet ökat kraftigt.

”Tydlig struktur och en grundtrygghet i vilka beslut man får ta blir viktigt i en sån här tid. De organisationer som är sämre utvecklade där riskerar att bli mer handlingsförlamade”, säger Carl Jacobsson.

Man kan också börja skönja en liten oro för produktiviteten bland de frågor som ställs.

”Men jag tror att man fortfarande är lite försiktig kring det. Mjuka värden prioriteras nu och man märker att HR tar ett ägarskap. I ett första skede vill många säkerställa att grundförutsättningarna för att kunna göra ett bra jobb hemifrån finns.”

Carl Jacobsson tror att krav på prestation och produktivitet kommer att öka framöver.

”Ju längre det här pågår, desto mer nyfikna kommer företag bli på att följa upp på affärsmål och prestation.”

Självledarskap viktigare

Hos Winningtemp kommer man att följa vissa mätpunkter extra noga framöver, för att se vad coronakrisen får för effekt på ledarskap och medarbetares engagemang.

”Det blir väldigt intressant att se hur det anpassas och förändras i en sån här tid”, säger Carl Jacobsson.

”Vi ser redan att autonomi och självledarskap är på mångas radar. Många av våra kunder vill se mer av det hos medarbetare. I en kris tror jag det blir väldigt tydligt om man i verksamheten har en kultur med ett inbyggt självledarskap, där man litar på varandra och har resurser och förmåga.”

oro

Läs också: Så hanterar du din och dina medarbetares oro

Relaterade artiklar

Trött chef som arbetar övertid vid sitt skrivbord
Arbetsmiljö

Chefer arbetar mest övertid – utan ersättning

Chefer är den grupp på arbetsmarknaden som arbetar mest övertid utan kompensation, visar en ny rapport från SCB.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
Kvinna på äldreboende
Arbetsmiljö

Närvarande chef viktig för att att minska smittspridning

Ett närvarande och tydligt ledarskap är en av de viktigaste nyckelfaktorerna för att minska smittspridningen inom äldreomsorgen, visar en rapport från IVO.
Glad man bredvid en glad smiley och en stor hand som gör tummen upp
Arbetsmiljö

Oväntade corona-effekten: medarbetare mår bättre än tidigare

Trots coronaepidemins kraftigt negativa inverkan på svensk ekonomi trivs många medarbetare bättre på jobbet nu än före krisen. Det visar en ny rapport.
Lastbil med texten
Arbetsmiljö

Här är Sveriges friskaste företag

Returpack Pantamera lyckas bäst med att skapa en arbetsplats där människor mår bra och där jobbet är en bidragande faktor till hälsa och livskvalitet. Det menar hälsoföretaget Feelgood, som utsett dem till Sveriges friskaste företag.
tacksamhetsutmaning
Arbetsmiljö

Starta en tacksamhetsutmaning – på jobbet

Människor som känner tacksamhet är bättre på att hantera stress, återhämtar sig snabbare från sjukdom och har ofta bättre hälsa sett till bland annat blodtryck och immunförsvar. Så varför inte dra igång en tacksamhetsutmaning på jobbet?
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
distansarbete
Arbetsmiljö

Distansarbetet har ökat – med 400 procent

Under coronakrisen har distansarbetet ökat med mer än 400 procent i yrkesgruppen som har förutsättningar att jobba hemifrån, visar en ny undersökning. 39 procent av de som jobbar hemma är mer nöjda med sin arbetssituation än tidigare – men en majoritet saknar fikastunderna.