Arbetsplats

Rekordhögt förtroende för chefen

Trots den sociala distanseringen under coronakrisen ökar förtroendet för chefer. Nu har hela 69 procent av svenskarna stort förtroende för sin närmaste chef, visar en undersökning.

Det är Kantar Sifo som i sin undersökning Orvesto näringsliv pejlat yrkesverksamma svenskars förhållande till sina chefer, och landat i slutsatsen att förtroendet ökar – trots coronakrisens omfattande hemifrån-arbete och sociala distansering. Undersökningen visar att 69 procent av de yrkesverksamma svenskarna mellan 21 och 65 år har stort förtroende för sin närmaste chef, en siffra som betecknas som rekordhög av Sveriges HR-förening i en pressrelease.

Undersökningen visar också att svenskarna känner ett större engagemang än tidigare, en större stolthet över jobbet och i ökad grad kan tänka sig att rekommendera sin arbetsplats till andra.

Lena Bjurner, vd och generalsekreterare vid Sveriges HR-förening, kommenterar resultaten så här:

”Pandemin är en av vår tids stora utmaningar och tragedier, men i likhet med andra kriser har den också startat en våg av förändringar. Den har accelererat digitaliseringen, vilket har skapat nya möjligheter och arbetssätt. Samtidigt ställer detta också krav på ett mer transparent, innovativt och mänskligt ledarskap, vilket vi nu ser resultatet av”.

Undersökningen pekar också på hög tilltro till den högsta företagsledningen: 58 procent instämmer i att de känner stort förtroende för sitt företags ledningsgrupp, att jämföra med fjolårets 53 procent. Det är den största ökningen sedan Kantar Sifo började mäta förtroendet för ledningen 2016.

”Nu gäller det för organisationer att utnyttja det momentum som finns, den som blir kvar i gamla mönster riskerar att hamna på efterkälken. Det är nu vi har möjlighet att bygga en gemensam väg framåt, där människor och teknik samarbetar och skapar ett innovationsklimat för hållbar tillväxt. En förändringsvilja och en kraft som jag tror att många medarbetare i dag känner”, säger Lena Bjurner.

Två tummar upp

Läs också: 8 av 10 chefer nöjda med krisledarskapet

chef_maj_2020-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

Nicole Kavander
Arbetsmiljö

11 punkter: Så motverkar du rasism på arbetsplatsen

Många chefer är inte medvetna om sina implicita fördomar. Och oftast går det fel vid rekryteringen trots att man tror att man gör rätt. Det säger Nicole Kavander, som står bakom uppropet A call for change.
Annonssamarbete Chef + &frankly

”Chefer – se upp med de oskrivna reglerna”

Tuffa tider flyttar chefers fokus mot prestation och leverans. Företagskulturen kan hamna i skymundan.
”Tappa inte bort kulturbyggandet”, varnar hr-experten Lilian Ekelin på &frankly.

Två tummar upp
Arbetsmiljö

8 av 10 chefer nöjda med krisledarskapet

En majoritet av cheferna inom vård och omsorg är nöjda med ledarskapet under coronapandemin, visar en undersökning. Chefskollegorna samt familj och vänner har varit det viktigaste stödet under krisen. 
Klocka och arbetsplats med sex timmars arbetsdag
Arbetsmiljö

Varannan: Vi klarar åtta timmars arbete på sex timmar

55 procent av de svarande vill införa sex timmars arbetsdag, visar en ny Sifo-undersökning. Dessutom menar varannan att de skulle få lika mycket gjort på sex timmar som på åtta.
Trött chef som arbetar övertid vid sitt skrivbord
Arbetsmiljö

Chefer arbetar mest övertid – utan ersättning

Chefer är den grupp på arbetsmarknaden som arbetar mest övertid utan kompensation, visar en rapport från SCB.
Glad man bredvid en glad smiley och en stor hand som gör tummen upp
Arbetsmiljö

Oväntade corona-effekten: medarbetare mår bättre än tidigare

Trots coronaepidemins kraftigt negativa inverkan på svensk ekonomi trivs många medarbetare bättre på jobbet nu än före krisen. Det visar en ny rapport.
kompass-2
Annonssamarbete Chef + Skandia

Trygg arbetsgivare lockar i osäkra tider

I tider av osäkerhet ökar behovet av trygghet.
”Det handlar om att vara en bra, ansvarsfull och attraktiv arbetsgivare”, säger Mattias Munter på Skandia.

Lastbil med texten
Arbetsmiljö

Här är Sveriges friskaste företag

Returpack Pantamera lyckas bäst med att skapa en arbetsplats där människor mår bra och där jobbet är en bidragande faktor till hälsa och livskvalitet. Det menar hälsoföretaget Feelgood, som utsett dem till Sveriges friskaste företag.