8 av 10 chefer nöjda med krisledarskapet

En majoritet av cheferna inom vård och omsorg är nöjda med ledarskapet under coronapandemin, visar en undersökning. Chefskollegorna samt familj och vänner har varit det viktigaste stödet under krisen.

Arbetsmiljö
Publicerad
Två tummar upp

”Hur tycker du att krisledarskapet fungerar/har fungerat på din arbetsplats?” Den frågan ställde Livo, Ledarna inom vård och omsorg, till 2900 chefer inom sjukvård och äldreomsorg i maj tidigare i år.

En klar majoritet, åtta av tio, svarade att de har en positiv inställning till hur krisledarskapet fungerat under pandemin. Mest nöjda är högre chefer, där nästan nio av tio chefer svarat att krisledarskapet fungerat bra.

Är det då så att cheferna helt enkelt gett sig själva gott betyg?

”Det finns många chefsled inom hälso- och sjukvården och de var alla rörande överens om att ge ett gott betyg till krisledningen,” menar Livos ordförande Jenny Wibacke, enligt en artikel i Sunt Arbetsliv.

Cheferna i Östergötland är mest positiva i hela landet, tätt följda av Uppsala-cheferna.

Familj och kollegor viktigast

Två former av stöd är eller har varit särskilt viktiga för alla chefer i undersökningen under krisen:

Kollegorna rankas till och med högre än stödet från den egna chefen.

Något som cheferna dock inte tyckte gav så mycket stöd är facket (0 procent), professionell handledning/debriefing (3 procent) och arbetsplatsens värdegrund (6 procent)

Förslag till förbättring

Men det finns ändå saker att förbättra, menar cheferna. De nämner exempelvis:

”Det kom många uppdateringar, ibland flera gånger per dag, om nya rutiner för användande av skyddsmaterial. Det blev svårt att nå ut till alla medarbetare och skapade en osäkerhet samt att trovärdigheten i det vi sa sjönk”, skriver en av cheferna.

Utmaningar framöver

Cheferna pekar också ut tre utmaningar framåt:

De tre utmaningarna ovan för cheferna i återgången till ett normalläge är enligt svaren i princip desamma oavsett var i landet man arbetar respektive på vilken chefsnivå.

Rapport: Att leda under Covid-19-pandemi

Läs hela rapporten från Ledarnas branschförening Livo, Ledarna inom vård och omsorg:

Läs webbartiklar kostnadsfritt

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden