Studie: Därför blir storasyskon oftare chefer

Du har misstänkt det länge och nu är det klarlagt enligt forskning: Storasyskonet har större chans att bli chef än vad lillbrorsan och lillsyrran har. Det visar en ny rapport.

Hälsa
Publicerad

En vanlig förutfattad mening om syskon är att den som har en ledarposition i syskonskaran också oftare får det i arbetslivet – och nu har den visat sig stämma.

Studien från IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, säger sig vara den första som kan fastställa trovärdiga orsakssamband mellan syskonordning och personlighet. Det beror bland annat på det stora urvalet – till exempel har forskarna använt sig av personlighetsutvärderingar från den militära mönstringen för mer än 500 000 bröder under 30 års tid.

Resultatet av forskarnas analys talar till storasyskons fördel. De har:

De klarar sig också bättre i arbetslivet och har större chans att arbeta som chef, på alla nivåer i en organisation. Men ett trumfkort kan familjens minstingar hålla emot: De är bättre på att driva egna företag än de äldre syskonen.

En annan slutsats är att småsyskon av annat kön än de äldre påverkas mindre negativt – en lillebror med storasystrar klarar sig till exempel bättre socialt än en som är sist i en lång rad bröder. Och när det gäller systrar i samma familj är det ofta den yngre som har det mest kreativa jobbet.

Vad skillnaderna beror på? Det handlar enbart om miljöfaktorer, enligt studien. För att kunna skilja ut dessa från biologisk inverkan har forskarna specialstuderat familjer som förlorat eller adopterat bort ett barn.

Själva formandet av personlighetsdragen bottnar i sin tur i föräldrarnas engagemang, som tycks vara större när det gäller de äldre barnen.

Det visar sig bland annat genom att småsyskon lägger betydligt mindre tid på att läsa läxor – kanske för att föräldrarna i mindre utsträckning diskuterar skolarbetet med dem, vilket också fastslås – och att de läser färre böcker i allmänhet, tittar mer på tv och spelar mer datorspel än sina äldre systrar och bröder.

”Föräldrar verkar ge mer tid och uppmärksamhet åt storasyskon, vilket kan vara en viktig förklaring till varför de har bättre social förmåga och gör andra yrkesval än småsyskon”, säger Erik Grönqvist, en av rapportförfattarna.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden