syskon

Ny studie: Därför blir storasyskon oftare chefer

Du har misstänkt det länge och nu är det klarlagt enligt forskning: Storasyskonet har större chans att bli chef än vad lillbrorsan och lillsyrran har. Det visar en ny rapport.

En vanlig förutfattad mening om syskon är att den som har en ledarposition i syskonskaran också oftare får det i arbetslivet – och nu har den visat sig stämma.

Studien från IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, säger sig vara den första som kan fastställa trovärdiga orsakssamband mellan syskonordning och personlighet. Det beror bland annat på det stora urvalet – till exempel har forskarna använt sig av personlighetsutvärderingar från den militära mönstringen för mer än 500 000 bröder under 30 års tid.

Läs också: Vd:ar med döttrar bättre på csr

Resultatet av forskarnas analys talar till storasyskons fördel. De har:

  • bättre social förmåga
  • större uthållighet
  • större initiativförmåga
  • större social mognad
  • och större känslomässig stabilitet än sina yngre syskon.

De klarar sig också bättre i arbetslivet och har större chans att arbeta som chef, på alla nivåer i en organisation. Men ett trumfkort kan familjens minstingar hålla emot: De är bättre på att driva egna företag än de äldre syskonen.

Läs också: ”Vi måste våga dela med oss av våra misstag”

En annan slutsats är att småsyskon av annat kön än de äldre påverkas mindre negativt – en lillebror med storasystrar klarar sig till exempel bättre socialt än en som är sist i en lång rad bröder. Och när det gäller systrar i samma familj är det ofta den yngre som har det mest kreativa jobbet.

Vad skillnaderna beror på? Det handlar enbart om miljöfaktorer, enligt studien. För att kunna skilja ut dessa från biologisk inverkan har forskarna specialstuderat familjer som förlorat eller adopterat bort ett barn.

Själva formandet av personlighetsdragen bottnar i sin tur i föräldrarnas engagemang, som tycks vara större när det gäller de äldre barnen.

Det visar sig bland annat genom att småsyskon lägger betydligt mindre tid på att läsa läxor – kanske för att föräldrarna i mindre utsträckning diskuterar skolarbetet med dem, vilket också fastslås – och att de läser färre böcker i allmänhet, tittar mer på tv och spelar mer datorspel än sina äldre systrar och bröder.

”Föräldrar verkar ge mer tid och uppmärksamhet åt storasyskon, vilket kan vara en viktig förklaring till varför de har bättre social förmåga och gör andra yrkesval än småsyskon”, säger Erik Grönqvist, en av rapportförfattarna.

Gratis checklista: Utvecklingssamtal och medarbetarsamtal

Relaterade artiklar

hundpajobbet1
Hållbarhet

Ta med hunden till jobbet – sänker stressen

Hunden kan bli din bästa vän – också på jobbet för att förebygga stress. En ny undersökning blåser liv i idén och får stöd av forskning.
Moocs och flipped classroom är två av de nya trenderna inom utbildning och kompetensutveckling.
Annonssamarbete Chef + Utbildning.se

9 trender som revolutionerar ditt lärande

Är moocs, flippade klassrum och mikrolärande vägen till ständigt lärande och kompetensutveckling på din arbetsplats?

stressjulen
Hållbarhet

Stressad och trött? Då är du långt ifrån ensam

Stressad och trött. Det är den vanligaste känslan som vi har när vi kliver in på jobbet i november/december, visar en omfattande studie.
bytajobbens
Hållbarhet

5 tips för att sätta mål – som är rimliga

Hur tar man sig tillbaka som högpresterande chef efter en sjukskrivning för utbrändhet? En sak är säker – någon form av förändring måste till, menar psykologen Åsa Kruse, som här ger sina 5 bästa råd.
Person med knut i håret som sitter med huvudet nedböjt mot knäna.
Arbetsmiljö

Rädd att missa något? Därför är chefer digitalt stressade

Handen på hjärtat – kontrollerar du din mejlkorg eller är det den som kontrollerar dig? I takt med att tekniken underlättar vår vardag breder också den digitala stressen ut sig. Chefer hör till de värst drabbade visar ny forskning.
sas
Hållbarhet

Så undviker du höststressen – 4 smarta tips

Skolstart, kick-off på jobbet och nya projekt. Hösten ställer tuffa krav på hjärnan – som knappt har ställt om från semesterläge. Men det finns knep för att klara av höststressen.
aw-2
Hållbarhet

Här går medarbetarna på tyst AW

Ingen alkohol, mobiluppkoppling eller klockor. I stället är det tystnad och avkoppling som gäller när konceptet ”off the work” kommer till Stockholm för andra gången.
brachef
Arbetsmiljö

En bra chef – viktigaste skälet för att trivas på jobbet

Att bra ledarskap är viktigt för trivseln på jobbet slår en ny undersökning fast.