nilsebba
Nils von Heijne och Ebba Hallin.

Misstag – en väg till framgång

Varför skrev ni den här boken?

Nils von Heijne: ”För att den behövs. Vi lever i ett samhälle där förändringarna är snabba. Vi vet mindre om världen i morgon än i dag och därför behöver vi experimentera oss fram. Sverige är ett ängsligt land där man inte stoltserar med sina misstag, så det här är en bok som behövs. Vi behöver ärligare kunna dela våra misslyckanden.”

”Vi har tittat på forskning och sett att det är uppenbart att det är det naturliga tillståndet i världen. De som lär sig att misslyckas på bra sätt är de som lyckas.”

Läs också: 13 karriärtips du inte hört förut

Ni möter en rad kända företagare som berättar om sina misstag. Vad är det som har gjort att de har orkat ladda om efter sina misslyckanden?

Ebba: ”Ett gemensamt trick de har är att de kunnat se det långsiktiga målet, de har inte fastnat i det som är kortsiktigt. Det finns också en revanschlust, de triggas av utmaningar.”

fuckups Boken Fuckups och businessblunders

Nils: ”Sedan är de lekfulla och ungdomliga i sinnet. Är det något barn gör så är det att misslyckas. De gör det konstant, men försöker igen och lär sig ständigt nya saker. Kan du i vuxen ålder behålla den inställningen blir det en väg till framgång.”

Hur kan jag som chef främja misstagen?

Ebba: ”Jag har jobbat inom Kinnevik och där är en av de gyllene reglerna att man hellre ska be om ursäkt än om tillåtelse. Det är bättre att ta egna initiativ än att be om tillåtelse. Det kommer någon gång att driva fram nya lösningar, skapa ägandeskap hos de anställda.”

”En chef pratar gärna om resultat, men om du sätter dig ner och pratar om vad som har gått fel, utan att peka finger, och kanske vågar prata om dina egna misstag, kommer fler att dela med sig av sina erfarenheter.”

Gratis checklista: Mall för utvecklingssamtal och medarbetarsamtal

Relaterade artiklar

Cheferna på France Télécom står åtalade för medarbetares självmord.
Arbetsmiljö

Chefer kan fängslas för våg av självmord

Rättegången kring den självmordsvåg som skakade det franska telekombolaget France Télécom för dryga tio år sedan går mot sitt slut. Höga böter och fängelse krävs av åklagaren.
Moocs och flipped classroom är två av de nya trenderna inom utbildning och kompetensutveckling.
Annonssamarbete Chef + Utbildning.se

9 trender som revolutionerar ditt lärande

Är moocs, flippade klassrum och mikrolärande vägen till ständigt lärande och kompetensutveckling på din arbetsplats?

Så kopplar du av på riktigt under semestern.
Hälsa

6 steg: Så kopplar du av på semestern – på riktigt

Ibland är det lättare sagt än gjort att koppla av på semestern. Den som har hög arbetsbelastning kan till och med bli mer stressad av att inte vara på jobbet. Följ dessa sex steg för att kunna njuta av semestern till fullo.
Workcation kan sudda ut gränserna mellan arbete och fritid varnar experten.
Arbetsmiljö

Experten: Workcation rör ihop jobb och fritid

Modeordet ”workcation”, eller ”jobbmester” på svenska, är på frammarsch. Men är det en välsignelse eller förbannelse att jobba från poolkanten? Experten svarar.
8 regler: Så låter du bli att stressa på semestern
Hälsa

8 regler: Så låter du bli att stressa på semestern

Börjar det gnaga i bakhuvudet när du inte kollat jobbmejlen efter en kvart i solstolen? Följ dessa regler för att koppla av på riktigt.
mobilbero
Hälsa

8 av 10 chefer: Vi kollar jobbmejlen – varje kväll

Stress är ett stort problem i arbetslivet.
stressfri
Hälsa

5 tips: Sluta småmejla – och få en bättre semester

Senaste åren har det blivit enklare att mobilsurfa – även utomlands. Det gör det även enklare att läsa jobbmejlen på semestern – oavsett var du befinner dig. Här är 5 tips för att skapa struktur och därmed vara mer ledig under sommaren.
boosta
Hälsa

Forskning: Boosta dig i naturen – 2 timmar per vecka räcker

Har du planerat din sommar? En god idé kan vara att vistas i naturen, visar svensk-brittisk forskning.