nilsebba
Nils von Heijne och Ebba Hallin.

Misstag – en väg till framgång

Varför skrev ni den här boken?

Nils von Heijne: ”För att den behövs. Vi lever i ett samhälle där förändringarna är snabba. Vi vet mindre om världen i morgon än i dag och därför behöver vi experimentera oss fram. Sverige är ett ängsligt land där man inte stoltserar med sina misstag, så det här är en bok som behövs. Vi behöver ärligare kunna dela våra misslyckanden.”

”Vi har tittat på forskning och sett att det är uppenbart att det är det naturliga tillståndet i världen. De som lär sig att misslyckas på bra sätt är de som lyckas.”

Läs också: 13 karriärtips du inte hört förut

Ni möter en rad kända företagare som berättar om sina misstag. Vad är det som har gjort att de har orkat ladda om efter sina misslyckanden?

Ebba: ”Ett gemensamt trick de har är att de kunnat se det långsiktiga målet, de har inte fastnat i det som är kortsiktigt. Det finns också en revanschlust, de triggas av utmaningar.”

fuckups Boken Fuckups och businessblunders

Nils: ”Sedan är de lekfulla och ungdomliga i sinnet. Är det något barn gör så är det att misslyckas. De gör det konstant, men försöker igen och lär sig ständigt nya saker. Kan du i vuxen ålder behålla den inställningen blir det en väg till framgång.”

Hur kan jag som chef främja misstagen?

Ebba: ”Jag har jobbat inom Kinnevik och där är en av de gyllene reglerna att man hellre ska be om ursäkt än om tillåtelse. Det är bättre att ta egna initiativ än att be om tillåtelse. Det kommer någon gång att driva fram nya lösningar, skapa ägandeskap hos de anställda.”

”En chef pratar gärna om resultat, men om du sätter dig ner och pratar om vad som har gått fel, utan att peka finger, och kanske vågar prata om dina egna misstag, kommer fler att dela med sig av sina erfarenheter.”

Gratis checklista: Mall för utvecklingssamtal och medarbetarsamtal

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

sover-som-en-stock
Hälsa

Sov som en stock – med 20-minutersregeln

Har du svårt att sova? Du är inte ensam! 7 av 10 chefer uppger i Chefs undersökning att de lider av sömnproblem. Här är 6 tips för att få bättre sömn. 
Peder Johannisson, Convini. Foto: Fredrik Malmlund
Annonssamarbete Chef + Invono

Företagstoppar måste också upp i molnet

Framtidens vinnarföretag är digitaliserade ända upp i toppen.
”Företag med för många manuella moment riskerar att tappa fokus från kunden”, säger affärsutvecklaren Peder Johannisson.

traningmimer
Hälsa

De anställda får mer ledigt – om de tränar

Mer semester – om du tränar. Med den moroten hoppades bostadsbolaget Mimer i Västerås minska stressen hos medarbetarna. Nu har hälsosatsningen utvärderats.
traningae1
Hälsa

3 tips: Så fixar chefen en bra träningskultur

Nytt år och nya möjligheter. Men hur gör du dina medarbetare mer aktiva? Chefs hälsoexpert Sofia Grenevall kommer med bästa råd kring jobbträning.
hobbyer
Hälsa

6 skäl: Därför är toppchefer galna i sina hobbyer

Ovanligt många chefer har omfattande fritidsaktiviteter. Nu har forskarna gått till botten med varför de tar sig tid.
snabb
Hälsa

Behöver du dra ner ditt tempo?

I snabba förändringar är det en utmaning för många chefer att behålla energin och lusten och samtidigt driva på. Med Cirkulärt ledarskap vill Frida Lundh stötta dem.
Martin Allerby, AGA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

"Helhetssynen har gjort mig till en bättre chef"

När civilingenjören Martin Allerby erbjöds en ny cheftjänst på AGA ville han fördjupa sina kunskaper i ekonomi. Executive MBA-programmet vid Stockholms Universitet gav honom dessutom en förståelse för helheten. ”Den helhetssynen har gjort mig till en mer kompetent medarbetare och chef”, säger han.
maten
Hälsa

Studie: Du kan vara vältränad – men ändå ohälsosam

Har du hälsoproblem trots att du springer maraton, åker Vasa­lopp, lyfter vikter och cyklar?
nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden