nilsebba
Nils von Heijne och Ebba Hallin.

Misstag – en väg till framgång

Varför skrev ni den här boken?

Nils von Heijne: ”För att den behövs. Vi lever i ett samhälle där förändringarna är snabba. Vi vet mindre om världen i morgon än i dag och därför behöver vi experimentera oss fram. Sverige är ett ängsligt land där man inte stoltserar med sina misstag, så det här är en bok som behövs. Vi behöver ärligare kunna dela våra misslyckanden.”

”Vi har tittat på forskning och sett att det är uppenbart att det är det naturliga tillståndet i världen. De som lär sig att misslyckas på bra sätt är de som lyckas.”

Läs också: 13 karriärtips du inte hört förut

Ni möter en rad kända företagare som berättar om sina misstag. Vad är det som har gjort att de har orkat ladda om efter sina misslyckanden?

Ebba: ”Ett gemensamt trick de har är att de kunnat se det långsiktiga målet, de har inte fastnat i det som är kortsiktigt. Det finns också en revanschlust, de triggas av utmaningar.”

fuckups Boken Fuckups och businessblunders

Nils: ”Sedan är de lekfulla och ungdomliga i sinnet. Är det något barn gör så är det att misslyckas. De gör det konstant, men försöker igen och lär sig ständigt nya saker. Kan du i vuxen ålder behålla den inställningen blir det en väg till framgång.”

Hur kan jag som chef främja misstagen?

Ebba: ”Jag har jobbat inom Kinnevik och där är en av de gyllene reglerna att man hellre ska be om ursäkt än om tillåtelse. Det är bättre att ta egna initiativ än att be om tillåtelse. Det kommer någon gång att driva fram nya lösningar, skapa ägandeskap hos de anställda.”

”En chef pratar gärna om resultat, men om du sätter dig ner och pratar om vad som har gått fel, utan att peka finger, och kanske vågar prata om dina egna misstag, kommer fler att dela med sig av sina erfarenheter.”

Gratis checklista: Mall för utvecklingssamtal och medarbetarsamtal

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

hogpresterare-2
Arbetsmiljö

6 råd för att underlätta mellanchefens vardag

Mellanchefer pressas uppifrån och nerifrån. Här är 6 råd för hur du kan minska påfrestningen.
Thomas von Koch, vd EQT.
Annonssamarbete Chef + Vinnova

EQTs vd: ”Kulturförändring är det svåra”

”Den stora utmaningen nu, det man totalt underskattar, är företagskultur och ledningskultur”, menar Thomas von Koch, vd för EQT.

cheferdaligt
Hälsa

Cissi Elwin: Siffrorna skrämmer mig

"Så bra att vi kan prata om stress. MEN fruktansvärt att se hur stressrelaterade besvär bara fortsätter att öka", skriver Cissi Elwin i sin krönika.
trivas
Hälsa

5 krav för att må psykiskt bra på jobbet

Det är när dessa förhållanden vacklar som den psykiska ohälsan ökar. Du behöver följande för att må psykiskt bra på jobbet, enligt psykologen Ulla Risling.
stresscheif
Arbetsmiljö

Rädd att missa något? Därför är chefer digitalt stressade

Handen på hjärtat – kontrollerar du din mejlkorg eller är det den som kontrollerar dig? I takt med att tekniken underlättar vår vardag breder också den digitala stressen ut sig. Chefer hör till de värst drabbade visar ny forskning.
avhopp
Arbetsmiljö

Så tuff är chefernas vardag – kan leda till stora avhopp

Tuff tidspress, hög arbetsbelastning – och många medarbetare under sig. Vardagen för en chef inom vård och omsorg har nu granskats av Arbetsmiljöverket.

domstol2
Annonssamarbete Chef + CSN

Dom i USA får fler svenskar att betala sina studielån

En fällande dom i Kalifornien har banat vägen. CSN får nu allt fler svenskar i USA att betala på sina studieskulder. ”Nu vet man att CSN vinner om vi går till domstol”, säger verksjuristen Helena Fällman.
klattra-2
Hälsa

3 starka skäl till att chefer ska klättra

Bergsklättring verkar vara den ultimata chefssporten. Du får stor utväxling av många ledaregenskaper – och vässar dem lite extra på väg upp mot toppen.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden