Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Misstag – en väg till framgång

Hälsa
Publicerad
Nils von Heijne och Ebba Hallin.

Varför skrev ni den här boken?

Nils von Heijne: ”För att den behövs. Vi lever i ett samhälle där förändringarna är snabba. Vi vet mindre om världen i morgon än i dag och därför behöver vi experimentera oss fram. Sverige är ett ängsligt land där man inte stoltserar med sina misstag, så det här är en bok som behövs. Vi behöver ärligare kunna dela våra misslyckanden.”

”Vi har tittat på forskning och sett att det är uppenbart att det är det naturliga tillståndet i världen. De som lär sig att misslyckas på bra sätt är de som lyckas.”

Läs också: 13 karriärtips du inte hört förut

Ni möter en rad kända företagare som berättar om sina misstag. Vad är det som har gjort att de har orkat ladda om efter sina misslyckanden?

Ebba: ”Ett gemensamt trick de har är att de kunnat se det långsiktiga målet, de har inte fastnat i det som är kortsiktigt. Det finns också en revanschlust, de triggas av utmaningar.”

fuckups Boken Fuckups och businessblunders

Nils: ”Sedan är de lekfulla och ungdomliga i sinnet. Är det något barn gör så är det att misslyckas. De gör det konstant, men försöker igen och lär sig ständigt nya saker. Kan du i vuxen ålder behålla den inställningen blir det en väg till framgång.”

Hur kan jag som chef främja misstagen?

Ebba: ”Jag har jobbat inom Kinnevik och där är en av de gyllene reglerna att man hellre ska be om ursäkt än om tillåtelse. Det är bättre att ta egna initiativ än att be om tillåtelse. Det kommer någon gång att driva fram nya lösningar, skapa ägandeskap hos de anställda.”

”En chef pratar gärna om resultat, men om du sätter dig ner och pratar om vad som har gått fel, utan att peka finger, och kanske vågar prata om dina egna misstag, kommer fler att dela med sig av sina erfarenheter.”

Gratis checklista: Mall för utvecklingssamtal och medarbetarsamtal

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden