nilsebba
Nils von Heijne och Ebba Hallin.

Misstag – en väg till framgång

Varför skrev ni den här boken?

Nils von Heijne: ”För att den behövs. Vi lever i ett samhälle där förändringarna är snabba. Vi vet mindre om världen i morgon än i dag och därför behöver vi experimentera oss fram. Sverige är ett ängsligt land där man inte stoltserar med sina misstag, så det här är en bok som behövs. Vi behöver ärligare kunna dela våra misslyckanden.”

”Vi har tittat på forskning och sett att det är uppenbart att det är det naturliga tillståndet i världen. De som lär sig att misslyckas på bra sätt är de som lyckas.”

Läs också: 13 karriärtips du inte hört förut

Ni möter en rad kända företagare som berättar om sina misstag. Vad är det som har gjort att de har orkat ladda om efter sina misslyckanden?

Ebba: ”Ett gemensamt trick de har är att de kunnat se det långsiktiga målet, de har inte fastnat i det som är kortsiktigt. Det finns också en revanschlust, de triggas av utmaningar.”

fuckups Boken Fuckups och businessblunders

Nils: ”Sedan är de lekfulla och ungdomliga i sinnet. Är det något barn gör så är det att misslyckas. De gör det konstant, men försöker igen och lär sig ständigt nya saker. Kan du i vuxen ålder behålla den inställningen blir det en väg till framgång.”

Hur kan jag som chef främja misstagen?

Ebba: ”Jag har jobbat inom Kinnevik och där är en av de gyllene reglerna att man hellre ska be om ursäkt än om tillåtelse. Det är bättre att ta egna initiativ än att be om tillåtelse. Det kommer någon gång att driva fram nya lösningar, skapa ägandeskap hos de anställda.”

”En chef pratar gärna om resultat, men om du sätter dig ner och pratar om vad som har gått fel, utan att peka finger, och kanske vågar prata om dina egna misstag, kommer fler att dela med sig av sina erfarenheter.”

Gratis checklista: Mall för utvecklingssamtal och medarbetarsamtal

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

sjuk-2
Hälsa

Här är svenska företaget som skrotar karensdagen

Omodernt. Så resonerade Wise Group kring karsensdagen och har därför bestämt sig för att skrota den för sina 400 medarbetare i Sverige som en förmån.
elisabeth-wennstrom1
02:19 min
Annonssamarbete Chef + ManpowerGroup

Årets Chef: "Lär dig leda med Styrkefokus"

Video:

Fokusera på styrkorna för att lyfta dina medarbetare, ditt ledarskap och resultat. Elisabeth Wennström, Årets Chef 2018 berättar om modellen bakom hennes ledarskap.

stress-12
Hälsa

Studie: Enda metoden som funkar mot utmattning

Det finns bara ett sätt att förebygga psykisk ohälsa när det kommer till utmattningssymptom. Och det går på tvärs mot det alla arbetsgivare gör idag.

helgenjobben
Hälsa

5 tecken på att du inte kan släppa jobbet

Äntligen lite ledighet! Men frågan är hur ledig du egentligen är. Var tredje privatanställd har svårt att släppa jobbet – vilket påverkar deras sömn.
balans-3
Hälsa

9 säkra tecken på att du saknar balans i livet

Ont i kroppen? Stökigt skrivbord? Irriterad på Ica? Här är 9 tecken på att du tappat kontrollen över det berömda livspusslet.
hundpajobbet1
Hållbarhet

Ta med hunden till jobbet – sänker stressen

Hunden kan bli din bästa vän – också på jobbet för att förebygga stress. En ny undersökning blåser liv i idén och får stöd av forskning.
Lars-Olof Moberg, Länsförsäkringar
Annonssamarbete Chef + &frankly

"Så hjälper vi varandra att växa"

Lars-Olof Moberg vände en negativ spiral. Mindre stress, mer engagemang hos medarbetarna – och 30 procents högre lönsamhet.
”Verktyget vi använder hjälpte oss att sätta igång en dialog och skapa förändring.”

springhallbart
Hälsa

Spring smartare – 3 sätt att hålla rätt tempo

Senaste trenden inom löpning är att springa hållbart. Det innebär att du ska hålla rätt tempo för att inte göra slut på syret i kroppen.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden