13 karriärtips du inte hört förut

Trött på vanliga karriärklyschor som ”tänk utanför boxen”? Tidningen Business Insider har utifrån en lista med 100-tals karriärtips sammanställt 13 stycken som du aldrig (eller i alla fall sällan) hört förut.

Karriär
Text:
Publicerad

1. Ta inte på dig för mycket: Om du är, eller ser, stressad ut kommer dina chefer och kolleger inte vilja lägga mer än nödvändigt på dig och du riskerar att missa chansen att få ansvar för nya roliga och innovativa projekt.

2. Respektera gemensamma utrymmen: Tillaga inte fisk i mikron till exempel.

3. Gå på after work: Bli en i gänget genom att hänga med på lunch eller ett glas efter jobbet – speciellt om du är ny.

4. Sök efter uppgifter som ligger utanför ditt uppdrag: Att vara bra på ditt jobb imponerar. Det imponerar ännu mer att leverera sådant du inte förväntades leverera eller något som ingen tänkt på tidigare.

5. Hjälp andra: Det lönar sig alltid. Förr eller senare.

6. Förstå dina svagheter: Var medveten om vad du är sämst på och förbättra det genom att ta hjälp från andra.

7. Hjälp din chef: Fråga vad som är din chefs största problem och lös det.

8. Var tacksam: Låt inte känslan av att du förtjänar något (högre lön, en ny tjänst eller mer ansvar) ta över, utan fortsätt jobba hårt och var tacksam över vad du får för det.

9. Sträva inte bara uppåt: Stirra dig inte blind på befordringar och titlar. Att byta karriär i sidled och skaffa nya erfarenheter tar dig ofta längre – snabbare.

10. Lär från kolleger: Är det en kompetens du saknar? Kolla upp vem av dina kolleger som bemästrar den bäst. Titta, fråga, kopiera och lär dig göra det på ditt sätt.

11. Visa andra att du uppskattar dem: Att titta på telefonen under tiden du pratar med någon, försämrar samtalskvalitén och ger ett intryck av att du har något viktigare som väntar.

12. Behåll kontakten med gamla kolleger: Kontakter med de som lämnat ditt företag är ofta mer värdefulla för din karriär än de kontakter du har på jobbet.

13. Skapa flyt: Försök ta reda på hur du kan bidra i en process eller ett projekt för att arbetet ska flyta på så smärtfritt och enkelt som möjligt.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden