smarttweet-2

Linkedins vd gav precis bästa rådet till chefer – med två meningar

Han är utsedd till en av världens populäraste chefer – av sina medarbetare. Nu ger Jeff Weiner, vd för Linkedin, ett råd till andra chefer – med två korta meningar.

Linkedins vd Jeff Weiner är populär bland sina anställda. På recensionssajten Glassdoor har han högst betyg av alla toppchefer. Nu vill han dela med sig av sitt ledarskap och hur du når fram till dina medarbetare.

”Inspirera, göra det möjligt, lyssna och uppskatta. Att öva på något av detta kan förbättra medarbetarnas engagemang – utöva alla fyra kan förändra allt”, twittrade Jeff Weiner ut till sin halv miljon följare.

Men vad betyder de egentligen? Inc.com har analyserat Weiners tweet för att närmare förstå hur du som chef klarar av utmaningen.

1) Ge mandat

Weiner twittrade ut ordet ”empower” som enklast kan översättas till att en chef ska ge mandat för medarbetare att lyckas. Det inkluderar:

  • Vara flexibel för att de ska kunna jobba när de presterar som bäst
  • Ge de alla verktyg de behöver för att lyckas
  • Ge frihet att testa nya idéer och expriment

2) Lyssna

Chef har tidigare skrivit om konsten att lyssna som ledare. För det är lättare sagt än gjort. Mest handlar det om att ge medarbetaren uppmärksamhet (inte sitta med mobilen i ett möte) och undvika att avbryta när den kommer med ett förslag. I stället för att tänka att idéen är ”fel” – försök i stället sätta dig in i den personens perspektiv.

Läs också: 5 saker du måste från din Linkedin-profil

3) Uppskatta

Handlar mer om att säga ”bra jobbat!” när ett projekt är klart. Försök istället att utveckla berömmet för att det ska bli mer konstruktivt. Och glöm inte att se deras se deras potential. Alla medarbetare är talanger på sitt sätt. Genom att lära sig identifiera dessa talanger kommer du kunna plocka fram de bästa ur dem.

4) Inspirera

Egentligen det första Jeff Weiner nämnde. Men bara genom att försöka uppnå de tre ovanstående punkterna kommer du inspirera dina medarbetare. Inspiration handlar enligt Weiner om att:

  • Ta dig tid att lösa ett problem – trots att ditt schema är fullt.
  • Ha ett öppetsinnne. Visa att du är öppen för nya idéer.
  • Ta på dig blåstället och hjälp medarbetarna när det är tufft.
  • Visa medarbetarna att du står bakom dem – även när de gör misstag.
  • Visa hellre hur medarbetarna ska göra än att säga det.

Läs också: 5 enkla knep: Så maxar du din Linkedin-profil

Relaterade artiklar

En ny studie visar att chefer är bättre på samarbete än andra.
Beslutsfattande

Forskning: Chefer söker samarbete – når framgång

En ny studie från Ekonomihögskolan i Lund visar att nidbilden av företagsledare som vinstinriktade strebers inte stämmer – de är tvärtom bättre på att samarbeta än andra.
Med ett verktyg för strukturerad och tydlig feedback har Johan Isacsson på Skandia lyft sitt team rejält.
Annonssamarbete Chef + Rolf

Han hittade succémetoden för bättre ledarskap

Glada medarbetare, hög kundnöjdhet och dubblad försäljning. Möt chefen som ser sina medarbetare som Formel 1-förare och regelbundet tar in dem i depån.

utsedd
Beslutsfattande

5 saker framgångsrika ledare gör helt annorlunda

Alla chefer vill leda medarbetare som är motiverade och känner att arbetet är meningsfullt. Men hur gör du för att lyckas? Här är 5 punkter som framgångsrika ledare följer.
introverta
Beslutsfattande

Forskning: Introverta väljs bort från chefsjobb – trots att de är duktiga ledare

Forskning visar att personer med introverta drag ofta väljs bort från chefsjobb. Trots att de i själva verket är mer effektiva ledare för vissa grupper.
illus-2
Beslutsfattande

Regler, moral och magkänsla: Så navigerar chefen rätt

Avslöjanden om generösa chefsförmåner skakar Ledarna. En i raden av organisationer som fått problem med sin etiska kompass. Chefer bör oftare ställa sig frågan hur deras agerande uppfattas utåt, menar Natali Phalén vid Institutet mot mutor.
googlestudien
Beslutsfattande

Googlestudie: 10 saker chefen måste leva upp till

Uppdaterar svaren i den 10-åriga studien.

Reboarding – att hjälpa medarbetare tillrätta på arbetsplatsen igen efter hemarbete – är en viktig uppgift för många chefer nu. Alexandra Sjöström, organisationspsykolog från Feelgood, ger sina bästa råd.
Annonssamarbete Chef + Feelgood

Reboarding – chefens viktigaste uppgift i höst

Hur ska man på ett bra sätt gå tillbaka till arbetsplatser efter att ha jobbat hemma under lång tid? Svaret heter reboarding. ”Behovet av reboarding har i princip fötts under pandemin och utmaningarna är många. Här har chefer en otroligt viktig roll i att hjälpa sina medarbetare i rätt riktning”, säger Alexandra Sjöström, organisationspsykolog från Feelgood. 
Kanelbullar
Beslutsfattande

Forskning: Fika till mötet gav dubbelt så många idéer

Därför ska du bjuda på finfika och bra anteckningsmöjligheter.