Lever du för att jobba eller jobbar du för att leva?
Bäst balans mellan privatliv och arbetsliv har Nya Zeeland. Det visar en global studie som hävdar att vi – för att motverka utbrändhet – borde sätta privatlivet i första rum och därefter arbetslivet. Och Sverige? Här hamnar vi i rankingen.
Lever du för att arbeta eller arbetar du för att leva? Den frågan ställde sig hr-företaget Remote när de försökte hitta ledtrådar till en mer hälsosam balans mellan karriär och privatliv.
Efter att ha sett den senaste statistiken från Zippia, som visar att tre av fyra har upplevt utmattningssyndrom på sin arbetsplats, hävdar de ett nytt synsätt där privatlivet får vara viktigast och först därefter kommer arbetslivet.
De vill frångå begreppet worklifebalance till förmån för livs- och arbetsbalans.
”Utbrändhet har varit ett hett debattämne både i nyheterna och runt arbetsplatsen. Samtidigt som världen har kommit en lång bit på vägen finns det fortfarande mycket arbete kvar för att uppnå en perfekt balans mellan våra personliga och professionella jag”, säger Amanda Day, Director of People Enablement hos Remote, i ett pressmeddelande.
Den globala indexet visar att vi, istället för att snegla åt väst, bör vända blicken mot Oceanien.
Nya Zeeland kommer på första plats tack vare 32 lagstadgade semesterdagar, en hög grad av sjukpenning och ett statsfinansierat allmänt sjukvårdssystem.
Australien med sin avslappnade kultur och generösa minimilön kommer på fjärde plats. Landet erbjuder den högsta minimilönen per timme av alla länder och en sjukpenning bestående av 100 procent av din lön.
Däremellan Spanien och Italien med kortare arbetsveckor och 36 lagstadgade semesterdagar.
”Alla borde kunna njuta av både personlig uppfyllelse och professionella framgångar, oavsett var de bor.”
Europa har totalt sex länder i topp tio, med Danmark på femte och Norge på sjätte plats.
Trots att vi ofta slår oss för bröstet med föräldraledighetsförmåner, fri sjukvård, semesterdagar och andra förmåner kommer Sverige först på plats 11.
USA ligger nere på plats 53 på grund av brist på lagstadgad semester, sjukpenning och frånvaro av ett omfattande hälsovårdssystem.
Faktorerna som beaktades när Remote gjorde sin globala indexstudie var bland annat; minimilön, sjukfrånvaro, föräldraledighet, tillgång till sjukvård, World Happiness Index, genomsnittliga arbetstimmar och inkludering av hbtqi-personer.
Studie är gjord i länder med en BNP-rankning inom topp 60 och rankar varje nation på en skala från ett till 100.
”Alla borde kunna njuta av både personlig uppfyllelse och professionella framgångar, oavsett var de bor”, säger Job van der Voort, medgrundare och vd hos Remote.
”Länderna i topp i denna globala livs- och arbetsbalanslista bereder vägen för ett bättre arbetsliv i framtiden genom att omfamna detta tankesätt samt erbjuda infrastrukturen som möjliggör det”, avslutar han.
Globalt livs- och arbetsbalansindex Topp 10
- Nya Zeeland, 79,35 poäng
- Spanien, 75,55 poäng
- Frankrike, 75,34 poäng
- Australien, 73,71 poäng
- Danmark, 73,67 poäng
- Norge, 73,05 poäng
- Nederländerna, 69,14 poäng
- Storbritannien, 69,07 poäng
- Kanada, 67,91 poäng
- Brasilien, 67,73 poäng
Sverige kommer på 11:e plats i rankingen.
På grund av geopolitisk känslighet togs Ukraina och Ryssland bort på grund av konflikten i detta område vid tiden för undersökningen.
Källa: Remote.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.