illustration-leda-distans-av-sanna-mander
Illustration: Sanna Mander

Fem tips för dig som leder på distans

Dagens arbetsliv ställer nya krav på chefen. Det är allt vanligare att man har medarbetare som sitter i en annan stad, eller i ett annat land.

Hur ökar man deras engagemang? Sajten Management issues ger fem konkreta råd:

1. Ring upp medarbetaren före första arbetsdagen
Kanske var det någon annan än du som rekryterade medarbetaren? Då är det extra viktigt att du tar kontakt med honom eller henne för att berätta om dig själv, ditt ledarskap och företagets värderingar. Fråga också hur du kan hjälpa till för att de ska kunna göra sitt jobb på bästa sätt.

2. Fira födelsedagar
När man inte träffas varje dag, får man sällan möjlighet att prata informellt. Genom att uppmärksamma födelsedagen visar du omtanke om hela människan, inte bara yrkespersonen.

3. Respektera deras privatliv
Denna punkt hänger ihop med nummer 2. Som chef på distans kanske du inte har samma inblick i vad medarbetarna gör på sin fritid, eller vilka familjeförhållande de har. Ha tydliga regler för hur ni ska kontakta varandra utanför vanlig kontorstid.

4. Visa att de är viktiga för helheten
Distansmedarbetare får inte samma chans till daglig bekräftelse som de medarbetare som sitter nära dig.  Ge inte bara positiv feedback, utan beskriv hur deras arbetsinsats är viktig för helheten.

5. Fråga vad de behöver
Att arbeta på distans, utan att ha chefen närvarande, ställer andra krav på medarbetaren. De kanske måste vara mer självständiga, eller bättre på att prioritera. Ställ ofta frågan ”vad behöver du just nu?” för att se till att de får förutsättningar att vara effektiva och nå sina mål

 

Källa: Boken ”Regognize them! 52 ways to recognize your employees in ways they value”

 

 

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

moten-4
Motivation

Kaos i kalendern – här är 8 knep för att skapa ordning

Kalendern och att göra-listan ska leva ihop, menar Chefs effektivitetsexpert Petra Brask. Det är så du får saker gjorda och slipper den där övermäktiga känslan av att ha fler uppgifter än du kan hantera.
Thomas von Koch, vd EQT.
Annonssamarbete Chef + Vinnova

EQTs vd: ”Kulturförändring är det svåra”

”Den stora utmaningen nu, det man totalt underskattar, är företagskultur och ledningskultur”, menar Thomas von Koch, vd för EQT.

chefrolig
Beslutsfattande

5 skäl till varför du inte vill vara ”den roliga chefen”

Inspirerande och rolig – två eftertraktade egenskaper hos en chef. Men en ny studie visar att det kan bli för mycket av det goda. 
generationy
Motivation

Här är bästa sättet att leda unga talanger

En helt ny generation befinner sig just nu på arbetsmarknaden: Millennials. Men hur ska du som chef leda dessa till sin fulla potential?

jobbeli
Hälsa

Dränkt i jobb? 5 råd för hur du ska agera

Comeback efter en lång semester. Då är det lätt att stirra sig blind på jobbhögen du måste hugga tag i. Men det finns knep för att inte dränka dig själv i jobbet.
nystart1
Karriär

5 tips för den bästa nystarten i höst

Söker du efter en nystart i karriären? Här är 5 konkreta tips för att komma vidare och fyllas med ny energi under våren.
domstol2
Annonssamarbete Chef + CSN

Dom i USA får fler svenskar att betala sina studielån

En fällande dom i Kalifornien har banat vägen. CSN får nu allt fler svenskar i USA att betala på sina studieskulder. ”Nu vet man att CSN vinner om vi går till domstol”, säger verksjuristen Helena Fällman.
sverige-2
Arbetsmiljö

5 argument till chefen för att få kolla på Sveriges åttondel

12 års lång väntan är över. Äntligen är Sverige kvalificerat till en åttondelsfinal i VM. Men matchen spelas klockan 16 på tisdag – vilket kan ställa till det för många.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden