Fem tips för dig som leder på distans

Motivation
Publicerad
Illustration: Sanna Mander

Dagens arbetsliv ställer nya krav på chefen. Det är allt vanligare att man har medarbetare som sitter i en annan stad, eller i ett annat land.

Hur ökar man deras engagemang? Sajten Management issues ger fem konkreta råd:

1. Ring upp medarbetaren före första arbetsdagen
Kanske var det någon annan än du som rekryterade medarbetaren? Då är det extra viktigt att du tar kontakt med honom eller henne för att berätta om dig själv, ditt ledarskap och företagets värderingar. Fråga också hur du kan hjälpa till för att de ska kunna göra sitt jobb på bästa sätt.

2. Fira födelsedagar
När man inte träffas varje dag, får man sällan möjlighet att prata informellt. Genom att uppmärksamma födelsedagen visar du omtanke om hela människan, inte bara yrkespersonen.

3. Respektera deras privatliv
Denna punkt hänger ihop med nummer 2. Som chef på distans kanske du inte har samma inblick i vad medarbetarna gör på sin fritid, eller vilka familjeförhållande de har. Ha tydliga regler för hur ni ska kontakta varandra utanför vanlig kontorstid.

4. Visa att de är viktiga för helheten
Distansmedarbetare får inte samma chans till daglig bekräftelse som de medarbetare som sitter nära dig.  Ge inte bara positiv feedback, utan beskriv hur deras arbetsinsats är viktig för helheten.

5. Fråga vad de behöver
Att arbeta på distans, utan att ha chefen närvarande, ställer andra krav på medarbetaren. De kanske måste vara mer självständiga, eller bättre på att prioritera. Ställ ofta frågan ”vad behöver du just nu?” för att se till att de får förutsättningar att vara effektiva och nå sina mål

 

Källa: Boken ”Regognize them! 52 ways to recognize your employees in ways they value”

 

 

Skapa ett gratiskonto, prova Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden