johanna-frelin_finalist
Johanna Frelin, vd Tengbom.

Johanna Frelin: ”Våra byggnader ska skapa en bättre värld”

Chef erbjuder: Vill du lära dig mer om innovativt ledarskap? Delta i Chefs nätverk. 

Hur ser ditt innovativa ledarskap ut?
”Jag tar vanliga företagsprocesser men förändrar dem lite och använder dem på ett annorlunda, roligt och kreativt sätt. Det är ett sätt att engagera människor och få dem att bidra med sin intelligens och kompetens.

När jag kom in som vd på Tengbom behövde vi ta fram en framtidsstrategi. Jag ville att medarbetarna skulle vara delaktiga.

Via ungefär 30 workshops på våra olika kontor har medarbetarna därför fått vara med och ta fram strategin, men i stället för att skriva och prata så byggde vi framtiden i lego; vår mission, vår vision, våra affärsmodeller och vårt kundlöfte.

Johanna Frelin, vd Tengbom utsågs till Årets innovativa ledarskap på Chefgalan 2017. Juryns motivering:

”Ett ledarskap som kännetecknas av det innovativa, det överraskande och det annorlunda. Hennes sätt att skapa utveckling och förändring leder medarbetarna i nya tankebanor, bringar förutsättningar för nya diskussioner och gör därmed ett tydligt avtryck i sin bransch”

Läs mer om Chefgalan och övriga finalister/pristagare på Chefgalans huvudsida.

Detta gavs sedan ut i en bok som formgavs som en rymdresa. Det var ett sätt att skapa lust kring vår framtid.”

Du beskriver dig som en världsförbättrare. Hur då?
”Jag valde att tolka mitt uppdrag som vd på Tengbom som att jag ska vara med och förbättra samhället. Jag lockas av utmaningen att göra någonting bra för världen och koppla ihop det med en god affär som skapar ett monetärt värde.”

Läs mer: De blev också Årets Chef – inom kategorierna Årets framtidschef, Årets hälsofrämjande chef och Årets mångfaldschef

Hur kan Tengbom påverka?
”Vi kan skapa miljöer som är inkluderande och hållbara. Husproduktion är enormt energikrävande. Kan vi hitta mindre krävande processer har vi gjort en hel del. Vi kan även producera byggnader och miljöer som får människor att mötas på ett sätt som minskar segregationen.”

Se en filmad intervju med Johanna Frelin:

 

Priset delas ut av
ledarna

Prisets syfte: Priset går till en eller flera person som på ett innovativt och visionärt sätt har arbetat för att utforska och anpassa ledarskapet och verksamheten till den nya globaliserade och digitaliserade värld och arbetsmarknad vi ser växa fram. Pristagaren har också tagit märkbar hänsyn till de tongivande trender som kommer att skapa än mer omvälvande förändringar på längre sikt.

Se finalisterna i de övriga kategorierna här

Relaterade artiklar

monica_eckerdal_svenska_kyrkan
Evenemang

Monica Eckerdal: ”Kyrkan räddar liv på nätet”

Årets digitaliseringsledare. När världen förändras måste kyrkan följa med. Det insåg Årets Digitaliseringsledare när hon startade chattrum och byggde upp själa­vård på nätet. Numera talar kyrkan med ungdomar på ungdomars vis.