En ung kvinna står upp och jobbar utomhus med en dator framför sig.

Jobba bättre – utomhus

Flytta ut jobbet i grönskan. Ny forskning visar att det är bra för oss på flera olika sätt – men bara om du som chef får det att fungera.

Stora delar av kontorsjobben kan med fördel skötas utomhus, till exempel i närmaste park eller skogsparti. Det kan handla om möten, att arbeta med datorn, läsa, tänka eller bara ta en paus.

Ett internationellt interaktivt forskningsprojekt som pågått under två års tid visar att det finns många olika sorters kontorsjobb som kan utföras utomhus, både individuellt och i grupp. Med ökat välbefinnande, återhämtning, självständighet, förbättrad kognition och bättre sociala relationer som resultat.

Men man såg också att det förde med sig skuldkänslor, vilket får forskarna att betona att ledarskapet och organisationskulturen är avgörande för att man ska kunna tillgodogöra sig fördelarna med att flytta ut jobbet.

”Här finns djupt liggande normer kring arbete och hur det bör utföras. Många känner sig skyldiga om de jobbar ute i solen. Här ser jag en chans till förändring nu under pandemin då vi förändrar vår syn på arbete och kopplingen till rummet. Men jag tror inte att det sker i en handvändning”, säger Charlotte Petersson Troije som genomförde Stickut-projektet vid Malmö universitet i samarbete med Malmö stad.

Person i rosa skjorta som jobbar på balkong med blommor

Läs också: Jobba utomhus i 20 minuter – sänk stressnivåerna

För att underlätta utomhusjobb när det är dags att återvända till kontoren är det en fördel om det finns en passande fysisk miljö i anslutning till arbetsplatsen. Det kan vara en innergård, en park eller promenadvänliga stråk.

Forskningen visar också att samtal och möten utomhus, så kallade walk and talk, inte bara bidrar till ökat välmående utan även till bättre samtal.

Det blev också tydligt att många saker blev lösta när man kom ut och rörde på sig. Charlotte Petersson Troije vill gå så långt som att ifrågasätta om det verkligen ska kallas en paus när man går ut och går.

”Det väcker verkligen frågan om vad som räknas som arbete eller inte. Om vi behöver en promenad för att lösa ett problem, är det då inte värt att betrakta det som en viktig del av arbetet snarare än ett sätt att gå iväg från det, undrar Charlotte Petersson Troije som själv tänker bättre när hon kommer ut och promenerar istället för att sitta kvar och ”göra klart”.

ballonger-3

Läs också: 10 kreativa sätt att satsa på medarbetarnas hälsa

Petra Brask leder kursen Time Management
Distanskurs

Stresshantering

Chefer löper stor risk att drabbas av negativ stress, och att gå miste om den återhämtning som krävs för att klara av att prestera i arbetet och det privata livet. Få effektiva verktyg för att bekämpa stress i denna kurs.

Relaterade artiklar

Cygnis vd och en bild på Bydalsfjället.
Hälsa

Arbetsplatsen som tog 3 miljoner steg

De distansjobbande medarbetarna på datateknikbolaget Cygni i Östersund berättade att de inte kommit utanför dörren på flera dagar. Då bestämde företagets vd Kristina Berger att de måste hitta ett nytt sätt att aktivera medarbetarna.

Carolina Åberg, HR director på Nordax, laborerar fram nya arbetssätt för hösten. Foto: Karina Ljungdahl
Annonssamarbete Chef + &frankly

"Risk att bli som gigare – i stället för kollegor"

Följ noga vad som händer när höstens nya arbetssätt laboreras fram. Det finns många möjligheter, men också risker med en ökad andel distansarbete, säger
Carolina Åberg på Nordax.

Kvinna som spelar padel
Hälsa

Padel - för fler än mellanchefer

”Det är friskvård på sällan skådad nivå”, säger Lars Lundgren, specialist på idrottsmedicin, om mellanchefernas favoritsport padel.

En kvinna sitter vid ett överbelamrat skrivbord och jobbar framför två datorer.
Hälsa

Kraftig ökning av stress under året med corona

Under det krävande året med pandemin har stressen i samhället ökat kraftigt. Det visar Hälsobarometern 2021.

En person som ser mycket trött ut hänger över en dator. En klocka syns till höger i bilden.
Hälsa

Livsfarligt jobba mer än 55 timmar

Att jobba mer än 55 timmar i veckan är inte bara ohälsosamt. Det kan i själva verket ta livet av dig.

Bok om brus och bild på författare.
Hälsa

5 sätt att hindra bruset – och fatta bättre beslut

Vet du med dig att du fattar sämre beslut när du är stressad? Grattis, du har identifierat något av det brus som påverkar dig som chef. En ny bok lär dig att undvika ödesdigra misstag med hjälp av brusinventering.

Håkan Bergsten, kommunchef i Flen, ser hur bland annat ledarskap och delaktighet har stärkts.
Annonssamarbete Chef + Winningtemp

Kommunchefens metod för bättre ledarskap

Mätbart bättre ledarskap, arbetsglädje, arbetssituation, engagemang och delaktighet. Här är receptet från Flens kommun.

Person i soffa som är hemma med psykisk ohälsa
Hälsa

Ledarna som agerar mot psykisk ohälsa

Erfarna chefer och kvinnliga chefer är de som oftast sätter in åtgärder mot psykisk ohälsa på arbetsplatsen, visar ny forskning.