Jobba bättre – utomhus

Flytta ut jobbet i grönskan. Ny forskning visar att det är bra för oss på flera olika sätt – men bara om du som chef får det att fungera.

Hälsa
Text: Sara Hasbar
Publicerad
En ung kvinna står upp och jobbar utomhus med en dator framför sig.

Stora delar av kontorsjobben kan med fördel skötas utomhus, till exempel i närmaste park eller skogsparti. Det kan handla om möten, att arbeta med datorn, läsa, tänka eller bara ta en paus.

Ett internationellt interaktivt forskningsprojekt som pågått under två års tid visar att det finns många olika sorters kontorsjobb som kan utföras utomhus, både individuellt och i grupp. Med ökat välbefinnande, återhämtning, självständighet, förbättrad kognition och bättre sociala relationer som resultat.

Men man såg också att det förde med sig skuldkänslor, vilket får forskarna att betona att ledarskapet och organisationskulturen är avgörande för att man ska kunna tillgodogöra sig fördelarna med att flytta ut jobbet.

”Här finns djupt liggande normer kring arbete och hur det bör utföras. Många känner sig skyldiga om de jobbar ute i solen. Här ser jag en chans till förändring nu under pandemin då vi förändrar vår syn på arbete och kopplingen till rummet. Men jag tror inte att det sker i en handvändning”, säger Charlotte Petersson Troije som genomförde Stickut-projektet vid Malmö universitet i samarbete med Malmö stad.

För att underlätta utomhusjobb när det är dags att återvända till kontoren är det en fördel om det finns en passande fysisk miljö i anslutning till arbetsplatsen. Det kan vara en innergård, en park eller promenadvänliga stråk.

Forskningen visar också att samtal och möten utomhus, så kallade walk and talk, inte bara bidrar till ökat välmående utan även till bättre samtal.

Det blev också tydligt att många saker blev lösta när man kom ut och rörde på sig. Charlotte Petersson Troije vill gå så långt som att ifrågasätta om det verkligen ska kallas en paus när man går ut och går.

”Det väcker verkligen frågan om vad som räknas som arbete eller inte. Om vi behöver en promenad för att lösa ett problem, är det då inte värt att betrakta det som en viktig del av arbetet snarare än ett sätt att gå iväg från det, undrar Charlotte Petersson Troije som själv tänker bättre när hon kommer ut och promenerar istället för att sitta kvar och ”göra klart”.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden