En ung kvinna står upp och jobbar utomhus med en dator framför sig.

Jobba bättre – utomhus

Flytta ut jobbet i grönskan. Ny forskning visar att det är bra för oss på flera olika sätt – men bara om du som chef får det att fungera.

Stora delar av kontorsjobben kan med fördel skötas utomhus, till exempel i närmaste park eller skogsparti. Det kan handla om möten, att arbeta med datorn, läsa, tänka eller bara ta en paus.

Ett internationellt interaktivt forskningsprojekt som pågått under två års tid visar att det finns många olika sorters kontorsjobb som kan utföras utomhus, både individuellt och i grupp. Med ökat välbefinnande, återhämtning, självständighet, förbättrad kognition och bättre sociala relationer som resultat.

Men man såg också att det förde med sig skuldkänslor, vilket får forskarna att betona att ledarskapet och organisationskulturen är avgörande för att man ska kunna tillgodogöra sig fördelarna med att flytta ut jobbet.

”Här finns djupt liggande normer kring arbete och hur det bör utföras. Många känner sig skyldiga om de jobbar ute i solen. Här ser jag en chans till förändring nu under pandemin då vi förändrar vår syn på arbete och kopplingen till rummet. Men jag tror inte att det sker i en handvändning”, säger Charlotte Petersson Troije som genomförde Stickut-projektet vid Malmö universitet i samarbete med Malmö stad.

Person i rosa skjorta som jobbar på balkong med blommor

Läs också: Jobba utomhus i 20 minuter – sänk stressnivåerna

För att underlätta utomhusjobb när det är dags att återvända till kontoren är det en fördel om det finns en passande fysisk miljö i anslutning till arbetsplatsen. Det kan vara en innergård, en park eller promenadvänliga stråk.

Forskningen visar också att samtal och möten utomhus, så kallade walk and talk, inte bara bidrar till ökat välmående utan även till bättre samtal.

Det blev också tydligt att många saker blev lösta när man kom ut och rörde på sig. Charlotte Petersson Troije vill gå så långt som att ifrågasätta om det verkligen ska kallas en paus när man går ut och går.

”Det väcker verkligen frågan om vad som räknas som arbete eller inte. Om vi behöver en promenad för att lösa ett problem, är det då inte värt att betrakta det som en viktig del av arbetet snarare än ett sätt att gå iväg från det, undrar Charlotte Petersson Troije som själv tänker bättre när hon kommer ut och promenerar istället för att sitta kvar och ”göra klart”.

ballonger-3

Läs också: 10 kreativa sätt att satsa på medarbetarnas hälsa

Relaterade artiklar

En
Hälsa

Allt fler blandar jobb och semester – kan ge sämre återhämtning

Allt fler tar längre ledigheter och passar på att sitta på annan ort och jobba. Men det innebär en risk att du får sämre koll på hur mycket paus du får från jobbet.

Visa hjärta som chef. Petra Spranger, HR-chef på Fastighets AB Balder, vill visa empati och omsorg om medarbetare – både på jobbet och privat. Foto: Anna Rehnberg
Annonssamarbete Chef + Feelgood

Får friskare medarbetare – med empatiskt ledarskap

”Vi vill kunna stötta medarbetare när det händer något i privatlivet”, säger HR-chef Petra Sprangers på fastighetsbolaget Balder. Där har empatiskt ledarskap, med fokus på hela hälsan, blivit en nyckel till engagerade medarbetare.

Illustration av bland annat en hjärna och en person som pratar.
Hälsa

Studier ger nyckeln till välmående team

Ta hjälp av forskningen för att förebygga psykisk ohälsa på din arbetsplats. Nu finns en ny sammanställning över 32 vetenskapliga studier som visar hur du kan göra.

Kvinna sitter framför dator, ljus flödar in genom fönstret.
Hälsa

Ta in ljuset - bli piggare

Under vintern når bara fem procent av det globala ljuset till Sverige. Vill du få så mycket som möjligt av det ljus som finns? Se till att vara ute före klockan tio på morgonen.

Illustration med en dubbelsäng där en kvinna sitter med dator och pratar i mobiltelefon, en sur man som ligger bredav med rosor och en champagneflaska i bakgrunden.
Hälsa

Chefs under­sökning: Trötta chefer ligger sällan

Det kostar på att vara chef. Och det finns en överhängande risk att det går ut över kärlekslivet. Varannan chef uppger att de inte har tillräckligt med tid för sin partner. Det visar Chefs undersökning.

Pigge Werkelin tillsammans med hustrun Monika Möller Werkelin.
Hälsa

Pigge Werkelin: ”Med ett aktivt sexliv får du energi”

För entreprenören Pigge Werkelin finns det en självklar koppling mellan hans prestation som chef och hans privatliv. ”Det är grunden för ditt företagande. Ungefär som när du bygger ett hus behöver du en stadig grund, och den grunden är ditt privatliv. Du behöver se till att hela hemmadelen funkar, alltifrån ungarnas skolgång till ditt sexliv.”
I år kan arbetsgivare vara extra generösa vid jul, tipsar Helena Törnell på Delicard. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Delicard

Därför blir årets företagsjulklapp extra generös

Mycket pekar mot att det blir en generös jul på svenska arbetsplatser i år. Med rekordutrymme för skattefria julgåvor kan arbetsgivare slå på stort. ”Vi hjälper chefen att bli tomtehjälte”, säger Helena Törnell på Delicard.
Vilhelm Hanzén framför en tegelvägg.
Hälsa

Chefen som satt kärleken på vänt

Som ensamstående pappa och vd för en pr-byrå tycker inte Vilhelm Hanzén att han hinner med en relation. Men visst drömmer han om att möta kärleken igen.