Max: ”Det mest lönsamma vi gjort”

Den svenska hamburgerkedjan Max fick problem. Till vissa positioner var det nästan omöjligt att hitta personal. Lösningen var varken självklar eller konfliktfri: fler anställda med funktionsnedsättningar.

Arbetsmiljö
Text: Redaktionen
Publicerad
Foto: Johanna Frenkel

”Vi hade framför allt svårt att hitta personer som kunde vara måltidsvärdar i restaurangerna. Vår snittanställd var en ung person som snabbt ville avancera till kassatjänst och efter det få en chefsroll. Det ledde till att personalomsättningen blev stor”, säger hållbarhetschef Pär Larshans.

På snabbmatskedjan började de fundera på bland vilka grupper det fanns rekryteringsbara personer som kan passa som måltidsvärdar. Personer som ville stanna kvar ett tag och som samtidigt hade rätt kompetens.

”Vi på tittade på olika grupper och såg att framför allt personer med vissa neuro­psykiatriska funktionstyper kunde göra ett bra jobb hos oss. De har ofta svårt att komma in på arbetsmarknaden. Dessutom medför de här diagnoserna ofta egenskaper som är bra på en arbetsplats”, berättar Pär Larshans.

”En person med exempelvis Asperger är ofta väldigt fokuserad på sina arbetsuppgifter samtidigt som han eller hon fungerar bäst när rutinerna är väldigt fasta.”

Max inledde ett samarbete med Samhall som hjälpte dem att hitta personer. De jobbade mycket med att utbilda framför allt linjecheferna på restaurangerna.

”Vi gav dem kunskap om funktionshinder och hur de skulle hitta det unika i alla.”

Ett viktigt mål var att de anställda med funktionshinder skulle vara en del av arbetslaget på samma premisser som andra anställda. Samhall hjälpte också till med utbildning och attitydförändringar på olika nivåer inom företaget.

”Men det absolut viktigaste är att när man en gång matchat en person med en tjänst får man inte sänka kraven bara för att han eller hon har en funktionsnedsättning. Man ska fortfarande sköta sitt arbete efter bästa förmåga och de gånger det gått på tok är när man sänkt kraven.”

Resultatet: Det nya sättet att rekrytera har gett lägre personalomsättning och färre sjukskrivningar. I dag har man i princip inga diskriminerings­ärenden och total frånvaro av arbetsplatsmobbning.

”Sett till den demografiska utvecklingen, då vi kommer att behöva allt fler personer på arbetsmarknaden, är det här den enda vägen att gå”, menar Pär Larshans.

”Vi har inte råd att låta människor stå utanför i framtiden. Det här är kanske det mest lönsamma som vi gjort här på  Max.”

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden