max-foto-johanna-frenkel
Foto: Johanna Frenkel

Max: ”Det mest lönsamma vi gjort”

Den svenska hamburgerkedjan Max fick problem. Till vissa positioner var det nästan omöjligt att hitta personal. Lösningen var varken självklar eller konfliktfri: fler anställda med funktionsnedsättningar.

”Vi hade framför allt svårt att hitta personer som kunde vara måltidsvärdar i restaurangerna. Vår snittanställd var en ung person som snabbt ville avancera till kassatjänst och efter det få en chefsroll. Det ledde till att personalomsättningen blev stor”, säger hållbarhetschef Pär Larshans.

På snabbmatskedjan började de fundera på bland vilka grupper det fanns rekryteringsbara personer som kan passa som måltidsvärdar. Personer som ville stanna kvar ett tag och som samtidigt hade rätt kompetens.

”Vi på tittade på olika grupper och såg att framför allt personer med vissa neuro­psykiatriska funktionstyper kunde göra ett bra jobb hos oss. De har ofta svårt att komma in på arbetsmarknaden. Dessutom medför de här diagnoserna ofta egenskaper som är bra på en arbetsplats”, berättar Pär Larshans.

”En person med exempelvis Asperger är ofta väldigt fokuserad på sina arbetsuppgifter samtidigt som han eller hon fungerar bäst när rutinerna är väldigt fasta.”

Max inledde ett samarbete med Samhall som hjälpte dem att hitta personer. De jobbade mycket med att utbilda framför allt linjecheferna på restaurangerna.

”Vi gav dem kunskap om funktionshinder och hur de skulle hitta det unika i alla.”

Ett viktigt mål var att de anställda med funktionshinder skulle vara en del av arbetslaget på samma premisser som andra anställda. Samhall hjälpte också till med utbildning och attitydförändringar på olika nivåer inom företaget.

Läs också: Monica Lingegård, vd Samhäll: ”Så jobbar du hållbart”

”Men det absolut viktigaste är att när man en gång matchat en person med en tjänst får man inte sänka kraven bara för att han eller hon har en funktionsnedsättning. Man ska fortfarande sköta sitt arbete efter bästa förmåga och de gånger det gått på tok är när man sänkt kraven.”

Resultatet: Det nya sättet att rekrytera har gett lägre personalomsättning och färre sjukskrivningar. I dag har man i princip inga diskriminerings­ärenden och total frånvaro av arbetsplatsmobbning.

”Sett till den demografiska utvecklingen, då vi kommer att behöva allt fler personer på arbetsmarknaden, är det här den enda vägen att gå”, menar Pär Larshans.

”Vi har inte råd att låta människor stå utanför i framtiden. Det här är kanske det mest lönsamma som vi gjort här på  Max.”

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

gratismat
Arbetsmiljö

Gratis mat på jobbet – en stressfälla för personalen

Fria måltider på jobbet. En dröm för många – men nu varnar stressexperter om att kontorskulturen kan drabba medarbetarnas och chefernas hälsa.
Elisabeth Skol, HR-direktör på ManpowerGroup
02:12 min
Annonssamarbete Chef + ManpowerGroup

4 steg ut ur kompetensbristen

Video:

Allt fler har svårt att hitta rätt medarbetare. Lösningen? Elisabeth Skol på ManpowerGroup förklarar modellen som gör företag kompetensstarka.

forgifta
Arbetsmiljö

5 saker som förgiftar stämningen på jobbet

Det är låg stämning bland medarbetarna – utan att du som chef förstår varför. Då kan du behöva kolla upp om det finns faktorer i er jobbkultur som förgiftar miljön.
flopp
Arbetsmiljö

Så många svenskar väljer bort kontorsjobb

Distansjobb blir allt vanligare. Nu visar en stor undersökning att 82 procent av kontorsarbetarna i Sverige väljer bort kontoret minst en gång i veckan.
camill1
Arbetsmiljö

Företaget där alla har fria arbetstider

För webbyrån Invise har flexibiliteten inneburit ökad lönsamhet och större trivsel.

kontor-2
Arbetsmiljö

Så ser Apples nya miljardkontor ut

Drömmer du om en ny kontorsmiljö? Då kan Apple Park – teknikföretagets nya kontorsbyggnad i Kalifornien – fungera som inspiration. Men smakar det så kostar det.

Thomas von Koch, vd EQT.
Annonssamarbete Chef + Vinnova

EQTs vd: ”Kulturförändring är det svåra”

”Den stora utmaningen nu, det man totalt underskattar, är företagskultur och ledningskultur”, menar Thomas von Koch, vd för EQT.

distans
Arbetsmiljö

5 företag som låter medarbetare jobba var som helst

Distansjobb kommer stort, både som en följd av gigekonomin och intåget av allt fler digitala verktyg på marknaden.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden