bokforfattwebb

Från chef till mastercoach – nu vill hon utveckla den själsliga intelligensen

Efter 20 år i näringslivet valde civilekonomen Catharina Sjögren Froborg att gå från att som chef utveckla människor till att göra det som mastercoach. I sin bok Arbeta mindre – lev mer! tar hon fasta på hur vi kan utveckla vår själsliga intelligens. Mitt i arbetet med boken drabbades hon, 48 år gammal, av en hjärnblödning.

Vad innebär det att man har en hög själslig intelligens? 

”SQ, själslig intelligens, står för mening, syfte och värderingar. IQ handlar om vad du tänker, EQ handlar om vad du känner och SQ handlar om helheten, den du är. Med SQ får vi en högre medvetenhet där visdom och helikopterperspektiv hjälper oss att se den större bilden och inte bara springa på de korta puckarna som varken skapar värde för oss själva eller för bolaget.”

Vad har själslig intelligens för roll i arbetslivet och för mig som chef? 

”Med ökad själslig intelligens kan jag växa som chef och jag får även mina medarbetare att växa. Högre självkännedom och SQ skapar ett tydligare ledarskap.”

fedrik-lagom-webb

Läs också: Han vill vara motpolen till hälsohetsen

Kan jag som ledare hjälpa mina medarbetare att utveckla sin själsliga intelligens? 

”Absolut, det är en del av ditt ledarskap. Människan har ett inbyggt behov av att finna mening och om man som chef väcker medarbetarnas förmåga att känna ansvar och skapar engagemang så kommer det automatiskt.”

Självklart vill jag som chef att mina medarbetare ska utveckla sin effektivitet och arbeta smartare, så som du skriver om i boken – men hur kan jag påverka det? 

”Tre enkla snabba tips: Undvik distraktion (lägg undan mobil, ta bort alla pling), sluta multitaska, avsätt tid för reflektion och strategisk tid.”

Vad vinner jag på att utveckla min SQ? 

”När vi utvecklas och arbetar med oss själva öppnar vi för ett ökat medvetande. Det blir ett helande när jag lyssnar aktivt på min inre röst och mitt högre jag. Med en stark SQ finner vi lättare mening, som mänskligheten har behov av.”

Gjorde hjärnblödningen att du förändrade innehållet i boken?  

”Jag hade skrivit klart boken och redigeringsarbetet kvarstod när jag drabbades. När jag återhämtat mig gjorde jag ett tillägg om hjärnblödningen, då innehållet om SQ i boken är starkt kopplat till alla de saker som är viktiga när livet händer oss. Istället för att då vara offer kan vi jobba med det vi kan påverka, välja våra tankar, använda vår visdom och fokusera på tacksamhet för allt som är bra.”

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

somnwebb
Hälsa

Sov dig till en bättre karriär

Sömnbrist går inte bara ut över hälsan. Den gör dig också mindre attraktiv på arbetsmarknaden. Forskaren Tina Sundelin förklarar sambanden – och hur du kan sova dig till en bättre karriär. 

Framtidens hybridmöte kräver ny digital teknik
Annonssamarbete Chef + Office Management

Så tar du hybridmötet till nästa nivå

Mötestekniken på väg in i en ny och smartare era. Här får du veta mer om vad som krävs för att lyckas med framtidens digitala möten.
samtalstodwebb
Hälsa

Här erbjuds de anställda kostnadsfri terapi

Bauhaus erbjuder alla sina anställda en kostnadsfri och helt anonym digital psykologtjänst. De stod därför rustade när behovet ökade i samband med kriget i Ukraina. 

webb-grafiken-nummer-3_intervjuperson-2
Hälsa

Chefs undersökning: Om rädslan att vara en bluff

Knappt hälften av cheferna känner sig emellanåt som en bluff, visar Chefs undersökning. Det hör till när man är högpresterande, säger de experter vi pratat med. I stället anser de att det är mycket illavarslande att lika många saknar feedback och bekräftelse hos sin högre chef. Och att ännu fler känner sig ensamma.

Person som promenerar längs med ett fält med gula blommor
Hälsa

10 000 steg – en marknadsföringsbluff

Har du försökt föregå med ett gott exempel och peppat dina medarbetare att gå sina 10 000 steg genom olika hälsosatsningar? Nu visar det sig att det inte är helt korrekt. Forskarna presenterar en ny siffra att förhålla sig till, rapporterar tidningen Quartz.

halsawebb
Hälsa

Gemensam identitet motar den berömda väggen

Vad kan du som chef göra för att minska risken för utbrända medarbetare? En studie publicerad i International Journal of Environmental Research and Public Health har bland annat kommit fram till att en gemensam identitet är en nyckel till framgång.

tva%cc%8akvinnorps
Annonssamarbete Chef + Försäkringskassan

Hallå chefen! Det finns ett viktigt hälsobidrag att söka

Många chefer missar ett viktigt bidrag för att förebygga ohälsa hos medarbetare. ”Rätt hjälp kan göra skillnad”, säger Rebecca Kolga på Försäkringskassan och uppmanar chefer att söka stödet på upp till 200 000 kronor per år.
man som håller sin hand vid ryggslutet
Hälsa

Sifoundersökning: 18 procent har fått fysiska besvär av hemarbete

Har du också fått gamnacke och spända axlar av att arbeta vid ett barnskrivbord eller i köket? Du är inte ensam. Av de som jobbat hemifrån under pandemin, helt eller delvis, har 18 procent har fått fysiska besvär. Det visar en ny Sifoundersökning på uppdrag av förvaringsföretaget Elfa