ballong

Fråga experterna: ”Kan inte ge mina nyckelpersoner ökad lön”

Ola har två medarbetare som är nyckelpersoner i en omorganisation, men kan inte ge dem lönepåslag i vårens lönesamtal. Är det möjligt att stärka deras motivation på annat sätt? Experten svarar.

Fråga: Jag har två medarbetare som är nyckelpersoner i den stora omorganisationen vi håller på med. De har fått något utökade befogenheter och arbetsuppgifter men det finns inget som helst utrymme i budgeten för att ge dem ett lönepåslag i vårens lönesamtal.

Samtidigt är det extremt viktigt när vi går in i slutfasen att de inte tappar sugen. Finns det något annat jag kan göra för att stärka deras motivation och få dem att känna sig så viktiga som de faktiskt är?

/Ola 

Svar: Eftersom det handlar om nyckelpersoner som dessutom har fått utökade befogenheter och arbetsuppgifter behöver du hitta en lösning inom eller utom nuvarande budget.

Om du inte redan har gjort det – börja med att tänka bredare och fundera kring drivkrafter. För de flesta är ­det inte pengar utan synlig­görande av bra prestationer och bidrag till verksamheten som är viktigast. Om du utgår från dessa personer, vad driver dem och hur kan du ge bekräftelse kring deras prestationer och bidrag? Kan andra förmåner än lön vara aktuellt?

För nyckelpersoner är det nödvändigt att se längre än till årets löneutrymme. Finns det en budget för omorganisationsarbetet att tillgå för att justera löner? Hur är det med budget för eventuell nyrekrytering i det fall att nyckelpersoner försvinner? Kanske kan du tillsammans med dina chefskolleger eller HR resonera kring möjliga ersättningar utanför årets budget.

Det som är intressant när det gäller denna grupp är den långsiktiga löneutvecklingen snarare än årets löneutrymme. På tre års sikt – hur ser det ut för dina medarbetare?

/AnnCharlotte Bretan, ledarskapsutvecklare lön på Ledarna

Läs också: Hur tacklar jag lönesnålheten?

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

pussel
Beslutsfattande

Experten svarar: ”Kan jag välja kandidaten med lägre kompetens?”

Personlighet eller meriter – vad är mest avgörande för en lyckad rekrytering? Chefs expert svarar.
elisabeth-wennstrom1
02:19 min
Annonssamarbete Chef + ManpowerGroup

Årets Chef: "Lär dig leda med Styrkefokus"

Video:

Fokusera på styrkorna för att lyfta dina medarbetare, ditt ledarskap och resultat. Elisabeth Wennström, Årets Chef 2018 berättar om modellen bakom hennes ledarskap.

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden