ballong

Fråga experterna: ”Kan inte ge mina nyckelpersoner ökad lön”

Ola har två medarbetare som är nyckelpersoner i en omorganisation, men kan inte ge dem lönepåslag i vårens lönesamtal. Är det möjligt att stärka deras motivation på annat sätt? Experten svarar.

Fråga: Jag har två medarbetare som är nyckelpersoner i den stora omorganisationen vi håller på med. De har fått något utökade befogenheter och arbetsuppgifter men det finns inget som helst utrymme i budgeten för att ge dem ett lönepåslag i vårens lönesamtal.

Samtidigt är det extremt viktigt när vi går in i slutfasen att de inte tappar sugen. Finns det något annat jag kan göra för att stärka deras motivation och få dem att känna sig så viktiga som de faktiskt är?

/Ola 

Svar: Eftersom det handlar om nyckelpersoner som dessutom har fått utökade befogenheter och arbetsuppgifter behöver du hitta en lösning inom eller utom nuvarande budget.

Om du inte redan har gjort det – börja med att tänka bredare och fundera kring drivkrafter. För de flesta är ­det inte pengar utan synlig­görande av bra prestationer och bidrag till verksamheten som är viktigast. Om du utgår från dessa personer, vad driver dem och hur kan du ge bekräftelse kring deras prestationer och bidrag? Kan andra förmåner än lön vara aktuellt?

För nyckelpersoner är det nödvändigt att se längre än till årets löneutrymme. Finns det en budget för omorganisationsarbetet att tillgå för att justera löner? Hur är det med budget för eventuell nyrekrytering i det fall att nyckelpersoner försvinner? Kanske kan du tillsammans med dina chefskolleger eller HR resonera kring möjliga ersättningar utanför årets budget.

Det som är intressant när det gäller denna grupp är den långsiktiga löneutvecklingen snarare än årets löneutrymme. På tre års sikt – hur ser det ut för dina medarbetare?

/AnnCharlotte Bretan, ledarskapsutvecklare lön på Ledarna

Läs också: Hur tacklar jag lönesnålheten?

Relaterade artiklar

myter1
02:51 min
Beslutsfattande

5 myter om ledarskap som experten krossar

Video + Text Som chef är du högvilt för de som vill sälja på dig enkla lösningar på komplexa ledarskapsproblem. Men vad är myt och vad är sanning? Chefs ledarskapsexpert Leif E Andersson guidar dig förbi några vanliga fällor och missförstånd. 
Lena Ahlin lyfter fram respekt och ärlighet som viktigt för lyckade rekryteringar. Foto: Pavel Koubek
Annonssamarbete Chef + Consensus

Landa nya stjärnor med respektfull rekrytering

97 procent av de som rekryteras jobbar kvar efter tre år.   En viktig förklaring till den succén stavas respekt, menar rekryteringsföretaget Consensus. ”Ytterst handlar det om människor och deras framtid. Då är det väldigt viktigt att vara noggrann”, säger Lena Ahlin.
pussel
Beslutsfattande

Experten svarar: ”Kan jag välja kandidaten med lägre kompetens?”

Personlighet eller meriter – vad är mest avgörande för en lyckad rekrytering? Chefs expert svarar.