Forskare: Bra ledare – minskar risken för olyckor på jobbet

Det går inte underskatta vikten av bra ledarskap på en arbetsplats.

Arbetsmiljö
Publicerad

Ledarskapet har visat sig viktigare än man tidigare trott för den olycksdrabbade bygg- och anläggningsbranschen, där över 3 000 personer skadas varje år.

”Vi såg att ett undvikande ledarskap, alltså platschefer som är otydliga, backar undan och inte tar ansvar för det som ska göras, är mindre framgångsrika när det gäller säkerhetsarbetet på arbetsplatsen”, säger Martin Grill, forskare på Göteborgs universitet, till tidningen Du & jobbet.

Men vad krävs då för att bli en bra ledare?

De platschefer som var tydliga, strukturerade och planerade in möten regelbundet med medarbetare och underentreprenörer för samordning av arbetsuppgifter, visade sig öka säkerheten.

”Det handlar om att ha koll på exakt vem som ska göra vad, var och när. När två underentreprenörer är samtidigt på samma plats uppstår nämligen säkerhetsrisker”, säger Martin Grill.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden