Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Forskare: 4 saker varje framgångsrik vd gör

Nu har forskningen sagt sitt. För att bli en framgångsrik vd finns det 4 egenskaper som är extra bra att ha. Här är hela listan.

Beslutsfattande
Publicerad
FOTO: Unsplash

Vad är det som krävs för att lyckas som vd egentligen? Det ville ett forskningsteam på 14 personer ta reda på. Med sin spetskompetens i allt från psykologi till ekonomi och marknadsanalys har de i 10 år följt över 17 000 ledare – varav 2 000 var verkställande direktörer.

Nu är studien Ceo Genome klar – och tidningen Harvard Business Review har listat upp de 4 egenskaper som är extra bra att lyckas med sitt ledarskap.

Här är hela listan:

1) Lyckas ta snabba – men bra – beslut

Det som skiljer toppchefer från resten är att de är bra på att ta snabba, kloka beslut som man lyckas förankra i organisationen. Detta trots att underlaget inte alltid är det bästa och att man ibland är ute på okänd mark. Att vara beslutsam är därför en viktig nyckel för att lyckas som vd.

”Är jag 65 procent säker på utfallet så måste jag agera”, säger Jerry Bowe, vd på Vi-Jon och pekar på att konsekvenserna av att avvakta kan bli större än att inte göra det.

Bonusinfo: Enligt studien var det en nackdel att ha högst IQ eftersom det då kunde ta för lång tid att hitta rätt väg för ett beslut.

2) Får med sig medarbetarna

I alla fall sträva efter det. Detta hjälper ledaren att få med sig organisationen i obekväma – men nödvändiga – förändringar. En bra kontakt med medarbetarna skänker också en stark trygghet. Men det innebär inte att en bra vd är konflikträdd. Tvärtom visar studien att en bra vd sällan ska söka fullständig konsensus.

”Visst, samstämmighet är bra. Men det tar ofta för lång tid att uppnå”, säger Christophe Weber för läkemedelsföretaget Takeda Pharmaceutical.

Bonusinfo:

Det här löser Weber genom att precis innan ett viktigt beslut samla ett 20-tal chefer/medarbetare i ett ostrukturerat möte. Varför? För att utmana sin egen bild och få in nya åsikter.

3) Är flexibla och långsiktiga

Digitaliseringen gör att många branscher är i ständig förändring. Därför är vd:s som är bra på att vara flexibla och är snabbfotade ofta framgångsrika. Dominic Barton, global chef för konsultföretaget McKinsey, utvecklar:

”Den här egenskapen är livsviktig. Du ställs ständigt inför situationer och problem som inte finns i boken. Då måste du vara redo att anpassa dig och din organisation”, säger han.

Bonusinfo: För att vara flexibel måste du också tänka långsiktigt i vd-rollen. Över 50 procent av alla framgångsrika ledare gör det för att kunna snabbt agera på signaler som kräver förändringar.

4) Når uppsatta mål

Kanske en självklarhet att en vd eller ledare strävar mot uppsatta mål. Men faktum är att personer som lyckas nå stadiga resultat år efter år har större chans att få vara kvar än en som gör toppresultat vid enskilda tillfällen. För att lyckas med den här stabiliteten behöver du vara duktig på att planera och organisera – vilket 75 procent av de lyckade ledarna var, enligt studien.

Dessutom krävs det att du tydligt fördelar ansvar i organisationen, har en strukturerad möteskultur och ständigt följer hur det går för företaget.

Bonusinfo: Studien visar att 60 procent av alla nyutsedda ledare misslyckas med att snabbt få ihop rätt arbetslag – vilket kan bli ett ödesdigert misstag.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden