lonen-4

Experten: Här är knepen för att få upp din lön

Chefs expert i lönesättning, Anncharlotte Bretan, hjälper dig att få upp din lön.

FRÅGA: Jag har jobbat i nästan tio år på en chefstjänst i en mellanstor organisation. Har stannat kvar så pass länge eftersom jag trivs med både arbetsuppgifter och kolleger. Nu har jag dock fått vetskap om att min manliga kollega tjänar flera tusenlappar mer än jag, trots att ansvar och uppgifter är närmast identiska.

Jag kan inte se att kollegan löser sina uppgifter annorlunda eller effektivare än jag, eller har någon särskild kompetens som skulle motivera löneskillnaden.  Jag känner mig kort sagt orättvist behandlad.

Vad gör jag åt saken? Och hur får jag generellt upp min lön?

/Agneta

När det gäller löneskillnaden gentemot din manliga kollega, kan den bero på en rad faktorer.

Det brukar inte vara konstruktivt att jämföra mellan individer eftersom många faktorer påverkar lönenivå och löneökningar.

Däremot är det arbetsgivarens ansvar att säkerställa att det inte finns osakliga löneskillnader mellan kvinnor och män. Ställ frågor till din chef eller hr-avdelning kring hur arbetsgivaren arbetar för att förebygga osakliga skillnader i lön.

Om vi går till den generella frågan om att höja lönen finns det tre vägar: ta upp med din chef vad som krävs för att du ska höja din lön inom din nuvarande roll, byta till en roll med större ansvar eller byta till en arbetsgivare som betalar mer för din kompetens.

Det snabbaste sättet att få upp lönen är att byta arbetsgivare. När du värderar ett erbjudande, tänk på de andra faktorerna  – utöver lönen.

3 tips för att få upp lönen

1)Våga fråga

Ta en lönediskussion med din chefVad behöver du göra för att höja din lön?

2) Synliggör din prestation

Lyft sådant du gjort riktigt bra, och hur du bidragit till verksamhetens resultat.

3) Byt jobb

Tänk först igenom vilka för- och nackdelar det innebär utifrån hela förmåns­paketet – inte bara lönen.

Är det värt att byta goda kolleger, fina utvecklingsmöjligheter eller spännande projekt mot en löneökning? Kom ihåg att inte bara värdera månadslönen utan hela förmånspaketet.Om du väljer att stanna kvar i din roll är det viktigt att du synliggör dina prestationer regelbundet. Hur ofta har du avstämning med din chef?

Att prata om hur det går på ett sätt som gör att din chef får insyn är inte enbart något som kan gynna din löneutveckling, utan även hela verksamheten.

Backa tillbaka till de mål du och din chef kommit överens om och beskriv hur du levt upp till dem. Har det tillkommit nya ansvarsområden eller mål?

Ta fram eventuella kriterier och gör din bedömning av hur väl du levt upp till dessa beteenden. Ta med vad du har gjort riktigt bra under året och hur det har bidragit till verksamhetens resultat. Lyft utmaningar du mött och hur du hanterat dem.

Fråga din chef vad du behöver göra för att få upp din lön. Kanske blir slutsatsen att du behöver åta dig ett nyckelprojekt eller fler arbetsuppgifter för att få upp lönen. Eller så landar det i att du behöver byta roll inom företaget för att komma in i en roll med större ansvar.

Läs också: Statistik: Så mycket tjänar en svensk chef i snitt

Lär dig sätta lön på bästa sätt!

Alltför sällan talas det om hur lönen faktiskt sätts och hur löneprocessen går till. Vilka olika steg finns under lönesättningsprocessen och vad säger du när medarbetaren vill ha en högre lön än vad du kan erbjuda? Chefs digitala utbildning i lönesättning hjälper dig att sätta lön på bästa sätt.

Läs mer om webbkursen här
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

lonen-4
Karriär

Experten: Här är knepen för att få upp din lön

Chefs expert i lönesättning, Anncharlotte Bretan, hjälper dig att få upp din lön.
Thomas von Koch, vd EQT.
Annonssamarbete Chef + Vinnova

EQTs vd: ”Kulturförändring är det svåra”

”Den stora utmaningen nu, det man totalt underskattar, är företagskultur och ledningskultur”, menar Thomas von Koch, vd för EQT.

underbetald
Karriär

10 tecken på att du inte har lönen du förtjänar

Lönen är inte allt – men den är viktig för många av oss. Därför är det viktigt för motivationen att inte gå till jobbet varje dag och känna sig underbetald.
pengar-4
Experterna

Så viktig är din titel – för att få hög lön

Hur viktigt är titeln som står på ditt anställningsbevis när det kommer till lönen? Chefs expert ger svar.
forbereda-3
Karriär

Förberedelser inför lönesamtalet

Hemligheten bakom ett framgångsrikt lönesamtal är att vara förberedd. Här är fyra steg att följa inför varje lönesamtal.
lonekarriar-illustration
Karriär

Så får du bästa lönen

Ett lönesamtal är inte något som sker under en timme eller två. I själva verket pågår det under hela året. Om du har detta i åtanke ökar sannolikheten för att du ska få en lön som motsvarar din prestation.
domstol2
Annonssamarbete Chef + CSN

Dom i USA får fler svenskar att betala sina studielån

En fällande dom i Kalifornien har banat vägen. CSN får nu allt fler svenskar i USA att betala på sina studieskulder. ”Nu vet man att CSN vinner om vi går till domstol”, säger verksjuristen Helena Fällman.
hans_andersson
Karriär

Tog mer ansvar efter nytt lönesystem

Roslagsgjuteriet införde ett nytt lönesystem byggt på individuella prestationer. Resultatet blev ökat ansvarstagande.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden