svenskachefer

Trendbrott – chefer nöjda med sin lön

Det är en myt att svenska chefer skulle vara missnöjda med sin lön. En majoritet är tvärtom nöjda visar Novus och Chefs undersökning. Snittlönerna ligger på runt 46 000 kronor i månaden.

Hör och häpna! De svenska cheferna är nöjda med sina löner. Två av tre chefer är mycket eller ganska nöjda. Lika många kvinnor som män.

Och då pratar vi inte om några astronomiska löner, utan om en genomsnittslön på 46 939 kronor i månaden. Det visar en undersökning som Novus gjort tillsammans med Chef bland 325 högre chefer och mellanchefer.

Det är med andra ord dags att avliva myten om att chefslönerna är för låga för att attrahera nya duktiga chefer på arbetsmarknaden.

”Det är väldigt bra att så många är nöjda med sin lön. Min upplevelse är att många uttrycker missnöje, men jag möter ju främst dessa i min roll som löneexpert så jag kan ha fel världsbild. Samtidigt är min erfarenhet att många som är missnöjda med lönen i själva verket är missnöjda med andra faktorer i arbetet, men att det är enklare att klaga på lönenivån”, säger AnnCharlotte Bretan, löneexpert på Ledarna, tillika Chefs löneexpert.

”De missnöjda hörs mer och får ofta mer medieutrymme”, bekräftar Peter Blid, senior konsult på Novus och an–svarig för undersökningen.

”Den lilla klicken av missnöje blir ofta uppförstorad, och då den stora klicken inte gör sig gällande, gör man ofta det felslutet att alla chefer skulle vara missnöjda. Men undersökningen visar en generellt hög nöjdhet, förvånansvärt få är missnöjda”, säger Peter Blid.

Marie Hallander Larsson, som de senaste 25 åren arbetat som hr-direktör på Swedbank, Posten, Försäkringskassan och nu på Akademiska Hus, är inte förvånad.

”Det stämmer med min erfarenhet. Det har skett en stor förändring. En kombination av flera saker som var och en för sig bidragit till en högre medvetenhet om hur lön fungerar.”

Läs också: 10 saker du aldrig ska säga i ett lönesamtal

En av dessa är att transparensen har ökat. Det är betydligt lättare att få reda på vad människor tjänar i dag. Offentliga lönelistor, fackliga redovisningar, SCB–statistik, tidningarnas rapporterande, allt samverkar så att lönefrågan inte längre är hysch-hysch.

Marie Hallander Larsson pekar också på att cheferna i dag har en annan typ av organisationsstruktur, som inte längre bygger på att chefen ska ha ett respektavstånd till medarbetarna. I dag kan en medarbetare ha mer betalt än chefen.

”Cheferna är också mer involverade i lönesättningen, där man alltmer kalibrerar lön mot andra funktioner, så att man har fått en högre grad av medvetenhet kring löner än tidigare. Cheferna inser att de inte kommer undan med löner som är oproportionerligt mycket högre än medarbetarnas. Den intensiva mediebevakningen bidrar också till att man inte vill ståta som den som har högst lön. Inte heller låter de lönerna skena rent generellt.”

Att företagen arbetar mer aktivt med att hitta alternativa lösningar som flextider, förmåner, sjukförsäkringar och friskvårdsbidrag värderas också högt, enligt Marie Hallander Larsson, som också menar att hr har blivit mer aktiva vad gäller strategisk lönesättning för att få en schysst struktur och tydlighet i vad som krävs för att öka sin lön.

Men en del av förklaringen finns säkert även i de goda tiderna. Vi har haft en mycket gynnsam konjunktur sedan 2010 och en stabil arbetsmarknad.

”Om man tänker på människors privatliv har de låga räntorna gjort att man får mer pengar kvar. Jag gissar att det kan påverka att man upplever att pengarna räcker”, säger AnnCharlotte Bretan.

Så mycket tjänar svenska chefer

Svenska chefer har en medianlön på 45 500 kronor i månaden, enligt statistik från Ledarna. Mest tjänar cheferna i Stockholms län (52 000 kr/månad). I botten finns cheferna i Södermanlands län med en medianlön på 40 200.

5 högst avlönade chefsyrkena:

1) Finanschef (91 200 kr)

2) Divisionschef (87 000)

3) Kommunchef (73 300)

4) Affärsenhetschef (68 400)

5) Produktmarknadschef (66 000)

Fakta: Undersökning

Är du nöjd med din nuvarande lön?

Mycket nöjd (14%)

Ganska nöjd (52%)

Varken eller (20%)

Ganska missnöjd (11%)

Mycket missnöjd (3%)

Fotnot: Undersökningen är baserad på Novus Sverigepanel där 228 mellanchefer och 97 högre chefer på företag med minst 10 anställda har svarat. Den är genomförd i början av februari.

Läs också: Högre utbildning – men lägre lön

Relaterade artiklar

Pengar i högar
Karriär

Här är de 10 bäst betalda jobben i Sverige

Drömmer du om en hög månadslön? Då bör du spana in yrkena som SCB listar som de bäst betalda i Sverige.
Helena Martini, HR-chef på fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, ser hälsokontroller för medarbetare som en investering. Foto: Christoffer Edling
Annonssamarbete Chef + Werlabs

Enkelt hälsotest lyfter prestationer på jobbet

”Det är att visa omtänksamhet i handling”, säger Helena Martini, HR-chef på Atrium Ljungberg, om den hälsokontroll som har blivit ett viktigt redskap och en uppskattad del av arbetet med hållbara medarbetare.

lon-3
01:20
Sätta lön

Bästa svaren att ge i lönesamtalet

Video + Text

En löneförhandling kan höra till chefens svåraste samtal. Det är lätt att medarbetaren blir personlig i sin argumentation, och som chef måste du kunna lyfta nivån ett snäpp. Hur ska man egentligen svara? Här ger Chefs löneexpert Peder Bertilsson svar.

lamnaintervju
Karriär

5 gånger du ska lämna lönesamtalet – och byta jobb

Din lön är lägre än den borde vara. Då är lönesamtalet ett utmärkt tillfälle att ta uppfrågan. Men det finns också tillfällen när det bästa är att gå skilda vägar.
lonera13
Motivation

Forskning: Orättvis lön på jobbet – förödande för motivationen

Chefens förmåga att sätta en rättvis lön är avgörande för medarbetarnas motivation – viktigare än lönen som sådan, visar forskning.
deal-2
Sätta lön

5 raka svar: Så bemöter du med­arbetarnas lönekrav

I lönetider kan du bombarderas med frågor från medarbetarna. Här är 5 stycken vanliga scenarier – och hur du ska agera som chef.
Med ett verktyg för strukturerad och tydlig feedback har Johan Isacsson på Skandia lyft sitt team rejält.
Annonssamarbete Chef + Rolf

Han hittade succémetoden för bättre ledarskap

Glada medarbetare, hög kundnöjdhet och dubblad försäljning. Möt chefen som ser sina medarbetare som Formel 1-förare och regelbundet tar in dem i depån.

uddalonesattning
Sätta lön

Här är 3 kända chefers udda lönesättning

Låta personalen dela på en dagskassa – eller själv säga nej till lön. Chef listar här 3 kända chefers kanske lite mer udda lönesättning.