trotter-3

WHO erkänner utbrändhet som diagnos

Utmattningssyndrom eller utbrändhet får nu officiell status som diagnos av världsorganisationen.

Tusentals svenskar blir varje år utbrända på grund av hög jobbstress. Enligt siffror från Folkhälsomyndigheten kände sig 16 procent av Sveriges befolkning stressade förra året och det är främst unga kvinnor som är drabbade.

En konsekvens kan bli att man tvingas till en längre sjukskrivning och studier visar att det kan ta flera år att komma tillbaka till full arbetsbelastning, vilket Chef tidigare skrivit om.

utabrand

Läs också: Studie: Enda metoden som funkar mot utmattning

Nu meddelar FN:s hälsoorgan WHO (World Health Organization) att man erkänner utbrändhet som en officiell diagnos, skriver CNN. Den finns numera med i organisationens handbok som avhandlar hälsa i arbetslivet och bland symtomen som listas finns:

  • Känsla av att vara tömd på energi
  • Ökade negativa känslor och tankar kopplade till ens jobb
  • Minskad effektiviteten på jobbet

Bakom förändringen står professorerna i psykologi Linda och Torsten Heinemann som följt hur synen på utbrändhet förändrats de senaste 40 åren. Enligt duon har det tidigare funnits ett hinder att klassificera utbrändhet som en sjukdom eftersom läkarna har haft svårt att skilja på depression och utmattning.

De hoppas att den otydligheten ska kunna röjas mer framgångsrikt i framtiden.

trakig

Läs också: 5 krav för att må psykiskt bra på jobbet

Relaterade artiklar

utmattad1
Hälsa

5 tecken på utmattning – och vad du kan göra åt det

Långvarig stress och brist på återhämtning kan leda till utbrändhet eller utmattningssyndrom. Här är 5 tecken på att du ligger i riskzonen.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
medarbetareisorg1800
Hälsa

Så stöttar du medarbetare i sorg under corona

När stigande dödssiffror rapporteras dagligen tvingas vi konfronteras med döden. Många har förlorat vänner, anhöriga eller kollegor, och du som chef kan behöva hantera svåra frågor framöver.
Grafik och illustration: Anna Harvard
Hälsa

Corona – chefens nya mardröm

En majoritet av cheferna sov för lite redan före coronapandemin. Nu uppger mer än en tredjedel att krisen fått dem att sova ännu sämre.
Nu är Jia-Chwen Wu kvitt sina svåra sömnproblem. Foto: Theresia Köhlin
Hälsa

Sömnbristen gav henne hallucinationer

Man kan inte ha en chef som är slutkörd och bara “hattar omkring”. Det menar Jia-Chwen Wu, som länge brottades med svåra sömnproblem och nu är extra vaksam på hur hennes team mår.
stresspadistans1800
Hälsa

12 konkreta råd – som tar udden av stressen vid distansjobb

Hur ska du som chef kunna skydda dina medarbetare och fånga upp tidiga tecken på stress när du främst möter dem genom en datorskärm? Här är 12 konkreta tips – baserade på forskning.
Ibland är det systemen, inte ledarskapet, som orsakar frustration på jobbet.
Annonssamarbete Chef + Sopra Steria

IT-system dold orsak till ledarskapsproblem

Dålig effektivitet och irritation i ditt team beror inte alltid på brister i ledarskapet. Leta efter lösningar på rätt ställe. ”Det är alldeles för vanligt med IT-system som stoppar oss, snarare än stöttar”, säger Christer Söderholm på Sopra Steria.
Inre utveckling kan vässa affärssinnet, visar forskning. Illustration: Øivind Hovlan
Hälsa

Bättre business med andlig utveckling

Personlig utveckling står inte i konflikt med framgångsrikt företagande. Det har Lasse Lychnell konstaterat i sin forskning på Handelshögskolan. Nu visar han vilka förmågor som förädlas och att mindfulness gör att cheferna kan känna större helhet i livet.