trotter-3

WHO erkänner utbrändhet som diagnos

Utmattningssyndrom eller utbrändhet får nu officiell status som diagnos av världsorganisationen.

Tusentals svenskar blir varje år utbrända på grund av hög jobbstress. Enligt siffror från Folkhälsomyndigheten kände sig 16 procent av Sveriges befolkning stressade förra året och det är främst unga kvinnor som är drabbade.

En konsekvens kan bli att man tvingas till en längre sjukskrivning och studier visar att det kan ta flera år att komma tillbaka till full arbetsbelastning, vilket Chef tidigare skrivit om.

utabrand

Läs också: Studie: Enda metoden som funkar mot utmattning

Nu meddelar FN:s hälsoorgan WHO (World Health Organization) att man erkänner utbrändhet som en officiell diagnos, skriver CNN. Den finns numera med i organisationens handbok som avhandlar hälsa i arbetslivet och bland symtomen som listas finns:

  • Känsla av att vara tömd på energi
  • Ökade negativa känslor och tankar kopplade till ens jobb
  • Minskad effektiviteten på jobbet

Bakom förändringen står professorerna i psykologi Linda och Torsten Heinemann som följt hur synen på utbrändhet förändrats de senaste 40 åren. Enligt duon har det tidigare funnits ett hinder att klassificera utbrändhet som en sjukdom eftersom läkarna har haft svårt att skilja på depression och utmattning.

De hoppas att den otydligheten ska kunna röjas mer framgångsrikt i framtiden.

trakig

Läs också: 5 krav för att må psykiskt bra på jobbet

Relaterade artiklar

energi1
Hälsa

Lista: 13 sätt att få ny energi

I nya boken Reload tipsar tankeläsaren, föreläsaren och författaren Henrik Fexeus och Chefs före detta chefredaktör Catharina Enblad om olika tekniker för återhämtning.

En enkel operation gör skillnad i barns liv – och ny stolthet på jobbet, menar Martin Forsling, vd på Bontouch. Foto: Operation Smile, Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Operation Smile

Nya leenden ger stolthet på jobbet

Martin Forslings dotter föddes med läpp-, käk-, gomspalt.
Det blev starten på ett samarbete med hjälporganisationen Operation Smile.
I dag har hans företag Bontouch hjälpt 500 barn.

Djupsömn skyddar hjärnan mot känslomässig stress.
Hälsa

Ny forskning: Sov gott – lindra din ångest

En sömnlös natt kan höja den känslomässiga stressnivån med så mycket som 30 procent. Samtidigt kan djupsömn mildra ångestsymtom. Det visar en ny amerikansk studie.
Lugn kvinna till vänster, två datorer till höger
Arbetsmiljö

4-dagarsvecka ökade Microsofts produktivitet

Microsofts Japan-kontor gav personalen ledigt varje fredag under augusti med bibehållen lön. Resultatet? Lyckligare medarbetare, effektivare möten och högre produktivitet.
Kvinna med vitt hår som står i höstlöven
Hälsa

Optimism – skyddar mot stress och ger högre lön

En krockkudde mot stress. Finns det? Jo, faktiskt. Allt mer forskning visar att optimism spelar en avgörande roll för din förmåga att hantera effekterna av ditt höga tempo – och dessutom gör dig bättre på ditt jobb. 
En person med långt hår som står framför en mängd klockor
Hälsa

5 strategier – när allt bara är för mycket

Det är lätt att känna sig överväldigad när komplicerade uppgifter och olika åtaganden sköljer över en i ett aldrig sinande flöde. Såhär handskas du med känslan av att inte räcka till.
Lena Ahlin lyfter fram respekt och ärlighet som viktigt för lyckade rekryteringar. Foto: Pavel Koubek
Annonssamarbete Chef + Consensus

Landa nya stjärnor med respektfull rekrytering

97 procent av de som rekryteras jobbar kvar efter tre år.   En viktig förklaring till den succén stavas respekt, menar rekryteringsföretaget Consensus. ”Ytterst handlar det om människor och deras framtid. Då är det väldigt viktigt att vara noggrann”, säger Lena Ahlin.
underso%cc%88kningen-pensionen-till-webben-02
Hälsa

Chefer längtar till pensionen

En majoritet av cheferna i Chefs undersökning ser fram emot pensionen. Betydligt färre har konkreta planer kring hur och när de vill lämna arbetslivet. Det finns också oro över hälsa, ekonomi och sysslolöshet, men de flesta känner ändå tillförsikt.